Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Az esőtől reped a meggy, a cseresznye – károkat okozhat a monília

Az esőtől reped a meggy, a cseresznye – károkat okozhat a monília

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak kiadós esőkkel, záporokkal, zivatarokkal, helyenként jégveréssel tarkított időjárása jelentős változásokat hozott a növény egészségügyi helyzet megítélésében. A növénykultúrák többségében eddig a száraz és aszályos idő elsősorban a kártevőknek kedvezett, a betegségek közül pedig a lisztharmat gombáknak. Ezen túlmenően más kórokozók a megjelenésen és az alacsony fertőzésen túlmenően nem okoztak veszélyhelyzetet.

Az almafélék esetében a lisztharmat dominanciája mellett eddig is fertőzött a varasodás, de a nyugati tájegységek kivételével – mert ott eddig is több eső hullott – a betegség alacsony fertőzöttséget okozott, és inkább a leveleken jelent meg.

A jelenlegi hosszantartó nedvességborítás, a folyamatosan magas páratartalom újabb fertőzési hullámot indít el, ami egyaránt érinti a lombozatot és a termést is. A varasodás mellett minden feltétel adott a baktériumos tűzelhalás járványos terjedéséhez.

A betegség idén eddig elsősorban a körtét fertőzte, de most minden érzékeny növényfaj veszélyeztetett, a körte mellett az alma, a birs, és számos dísznövényféle is. A védekezés során elsősorban a rezisztenciára, a mechanikai védelemre és a réztartalmú fungicidek baktericid hatására támaszkodhatunk.

A kórokozók mellett az almamoly rajzása újból emelkedő tendenciát mutat, a napi fogás ismét meghaladja a 20-25 egyedet. Ebből a szempontból már a dió is veszélyeztetett, mert a termés mérete alapján már lerakja petéit az almamoly a dióra is.

Ha már a diónál tartunk, érdemes odafigyelni a baktériumos levél- és termésfoltosságra és a gnomóniás megbetegedésre is, mert a jelenlegi időjárás kedvez mindkét kórokozónak. Mindkettő esetében a rezes kezelések hatékonyak. Nemsokára itt lesz az ideje a nyugati dióburok- fúrólégy rajzáskezdetének, ezért már most kihelyezhetők a feromonnal kombinált sárga színű ragacsos fogólapok.

A cseresznye és a meggy eső után hajlamos a termés felrepedésére, ezért a gyümölcsfertőző monília most is igen nagy károkat okozhat – akárcsak tavaly -, így indokolt a védekezés a kórokozó ellen. Most csak néhány napos élelmezés egészségügyi várakozási idejű készítmények jöhetnek számításba a permetezés során.

A szőlő ültetvényekben a lisztharmat mellett a peronoszpóra és a szürkepenészes rothadás is erőteljesen fertőzhet. Az eddigi időjárás inkább a lisztharmatnak kedvezett, ez a helyzet most megfordult. A szisztemikus permetezési blokk mellett fordítsunk gondot a zöldválogatásra és a lombozat csonkázására, mert alaposan fejlődnek a hajtások ebben az időjárásban.

Az ültetvényekben a déli borvidékeken az amerikai szőlőkabóca lárvák egy része már elérte a L3-as lárvastádiumot, így készüljünk a kártevő elleni védelemre. Ugyancsak rajzik a kígyóaknás szőlőmoly, tehát figyeljük a kártevő rajzáscsúcsát a hatékony védekezés érdekében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

Az almamoly folyamatosan repül – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 16. 13:40

Augusztus közepére ismét visszatért a forró nyári időjárás. A légköri frontok most elkerülik a Kárpát-medencét, legfeljebb egy-egy helyi zápor, zivatar alakul ki. A nappali hőmérséklet ismét 30 °C körüli, éjszakánkén 12-20 fokra hűl a levegő. Igen erős a hajnali harmatképződés, mert a talajpárolgás jelentős. Az időszak betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedvező.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: a repce fiatalkori kártevői elegendő táplálékot találnak a túléléshez

2023. július 25. 15:10

Július utolsó hetében változatos, meleg időjárás uralkodott. A kánikulai napsütést délutánonként több alkalommal zavarták meg záporok, zivatarok, melyből több helyen jégeső tarolta le a határt.

Növényvédelmi előrejelzés: megjelenhet a fuzáriumos csőpenész

2018. augusztus 27. 06:08

Augusztus utolsó dekádjában továbbra is a nyári hőség jellemezte az időjárást. A fojtogató meleget csak időnként és szórványosan szakította meg egy-egy zápor, zivatar. A több hete tartó hőségben szinte minden szántóföldi és kertészeti növény a megszokottnál jóval korábban érik. A szántóföldi és a kertészeti kultúrákon országosan jelentkezik a magas UV- sugárzás miatti levél- és terméségés. Ezzel a jelenséggel sajnos nem tudnak mit kezdeni a gazdák.