Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

BASF szőlővédelmi riasztás – Indul a szőlővédelmi szezon!

BASF szőlővédelmi riasztás – Indul a szőlővédelmi szezon!

Agrofórum Online

Mivel az április eleji időjárás szokatlanul meleg volt, számos ültetvényben a szőlő már április 4-én elérte azt a fejlettségi állapotot (2–3 kisleveles kor), amelynél az aszkospórás lisztharmatfertőzés bekövetkezhet. Ahhoz azonban, hogy tényleg be is következzen, megfelelő időjárási körülmények kellenek: legalább 1 mm eső, ami legalább 6 órán keresztül benedvesíti a növényfelületet úgy, hogy közben a levegő hőmérséklete végig 10 °C fölött marad.

Ezek a föltételek, így együtt, április eleje óta szőlőterületeink nagyobb részén a mai napig nem teljesültek. Ugyan többször is volt csapadék, volt hosszú nedvességborítás, és voltak melegebb időszakok is, csak nem egyszerre. Egyes területeken ugyanakkor minden együtt volt.

Azokon a területeken, ahol a lisztharmatfertőzés április végén bekövetkezett, az első tünetek megjelenése május 10-e körül várható. Mivel – a meteorológiai előrejelzések szerint – az elkövetkező napokban melegszik az idő, és sok helyen lehet újabb csapadék, azokon a termőhelyeken is megtörténhet az aszkospórás fertőzés, ahol eddig elmaradt. A micéliumos rügyfertőzésből eredő tünetek, az ún. „zászlóshajtások” megjelenésére ugyanakkor sehol nem kell számítani, mert a lisztharmatgomba rügyekben telelő szövedéke – számításaink szerint – mindenfelé áldozatául esett a kemény téli hidegnek.

Védekezés tekintetében a legfontosabb teendő elkezdeni a lisztharmat kezeléseket azokon a termőhelyeken, ahol az aszkospórás fertőzés időjárási föltételei teljesen vagy legalább részben teljesültek (1. ábra). Erre a célra a Kumulus S 4 kg/ha-os adagját vagy – ahol az egy hektárra kijuttatott permetlé mennyisége 200 liternél kevesebb – 2%-os töménységű oldatát használhatjuk. Ez még nem a fő védekezés, csak a primer fertőzés gyérítését segíti. Miután a tünetek megjelentek, akkor kell majd kipermetezni a betegség teljes elfojtására szolgáló Sercadist (0,15 l/ha). Mivel az aszkospórás fertőzés folyamata általában elhúzódik (van, hogy 30–40 napon át tart), fontos, hogy ne csak egy, hanem két Sercadis-kezeléssel tervezzünk (nem egymás után, hanem megszakítással). Azokon a borvidékeken, ahol eddig részben se teljesültek az aszkospórás fertőzés meteorológiai föltételei, fölösleges még a lisztharmat ellen védekezni.


1. ábra: Az aszkospórás fertőzés feltételeinek teljesülése. A térkép a 2017. április 27-28-i állapotot tükrözi

Járjon egy lépéssel a szőlőbetegségek előtt a BASF szakértői segítségével!

Regisztráljon a www.szoloelorejelzes.basf.hu weboldalon, ahol a műszeres betegség-előrejelzés mellett rendszeres szöveges és videó előrejelzéseket is talál.

(szoloelorejelzes.basf.hu)

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Nem halogatható a regulátorozás a repcében!

2019. október 29. 11:17

A repcék többsége már elérte a 7-8 leveles állapotot, így már nem halogatható a regulátorozás. Le kell lassítani a további intenzív növekedést, inkább a gyökérnyak erősödjön a továbbiakban.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Visszatérő probléma: verticilliumos hervadás Magyarországon

2019. október 13. 05:29

Hazánkban a Verticillium dahliae Kleb. gombafaj főként fiatal csonthéjas ültetvényekben okozhat jelentős károkat, jellemzően kajszi, de cseresznye, meggy, szilva és mandula esetében is.