Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

BASF szőlővédelmi riasztás – Indul a szőlővédelmi szezon!

BASF szőlővédelmi riasztás – Indul a szőlővédelmi szezon!

Agrofórum Online

Mivel az április eleji időjárás szokatlanul meleg volt, számos ültetvényben a szőlő már április 4-én elérte azt a fejlettségi állapotot (2–3 kisleveles kor), amelynél az aszkospórás lisztharmatfertőzés bekövetkezhet. Ahhoz azonban, hogy tényleg be is következzen, megfelelő időjárási körülmények kellenek: legalább 1 mm eső, ami legalább 6 órán keresztül benedvesíti a növényfelületet úgy, hogy közben a levegő hőmérséklete végig 10 °C fölött marad.

Ezek a föltételek, így együtt, április eleje óta szőlőterületeink nagyobb részén a mai napig nem teljesültek. Ugyan többször is volt csapadék, volt hosszú nedvességborítás, és voltak melegebb időszakok is, csak nem egyszerre. Egyes területeken ugyanakkor minden együtt volt.

Azokon a területeken, ahol a lisztharmatfertőzés április végén bekövetkezett, az első tünetek megjelenése május 10-e körül várható. Mivel – a meteorológiai előrejelzések szerint – az elkövetkező napokban melegszik az idő, és sok helyen lehet újabb csapadék, azokon a termőhelyeken is megtörténhet az aszkospórás fertőzés, ahol eddig elmaradt. A micéliumos rügyfertőzésből eredő tünetek, az ún. „zászlóshajtások” megjelenésére ugyanakkor sehol nem kell számítani, mert a lisztharmatgomba rügyekben telelő szövedéke – számításaink szerint – mindenfelé áldozatául esett a kemény téli hidegnek.

Védekezés tekintetében a legfontosabb teendő elkezdeni a lisztharmat kezeléseket azokon a termőhelyeken, ahol az aszkospórás fertőzés időjárási föltételei teljesen vagy legalább részben teljesültek (1. ábra). Erre a célra a Kumulus S 4 kg/ha-os adagját vagy – ahol az egy hektárra kijuttatott permetlé mennyisége 200 liternél kevesebb – 2%-os töménységű oldatát használhatjuk. Ez még nem a fő védekezés, csak a primer fertőzés gyérítését segíti. Miután a tünetek megjelentek, akkor kell majd kipermetezni a betegség teljes elfojtására szolgáló Sercadist (0,15 l/ha). Mivel az aszkospórás fertőzés folyamata általában elhúzódik (van, hogy 30–40 napon át tart), fontos, hogy ne csak egy, hanem két Sercadis-kezeléssel tervezzünk (nem egymás után, hanem megszakítással). Azokon a borvidékeken, ahol eddig részben se teljesültek az aszkospórás fertőzés meteorológiai föltételei, fölösleges még a lisztharmat ellen védekezni.


1. ábra: Az aszkospórás fertőzés feltételeinek teljesülése. A térkép a 2017. április 27-28-i állapotot tükrözi

Járjon egy lépéssel a szőlőbetegségek előtt a BASF szakértői segítségével!

Regisztráljon a www.szoloelorejelzes.basf.hu weboldalon, ahol a műszeres betegség-előrejelzés mellett rendszeres szöveges és videó előrejelzéseket is talál.

(szoloelorejelzes.basf.hu)

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

2019. július 23. 09:36

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2019. február 26. 09:52

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

2019. április 26. 06:16

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

A sokoldalú Laudis

2019. április 27. 03:33

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.