Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

Agrofórum Online

Szeptember utolsó dekádjában az addig kellemesen meleg, nyárias időjárást egy sarkvidéki eredetű hidegfront gyökeresen megváltoztatta.

Már nem emelkedik a nappali hőmérséklet 20 0C fölé, éjszaka pedig általában 10 0C alatt jár a hőmérő higanyszála. Mély fekvésű, fagyzugos helyekre talaj menti fagyokat ígér a meteorológia. Kevés csapadék esett, így semmi sem akadályozza az őszi betakarítási munkákat.

Az almatermésű növények betakarítása jó ütemben halad, már a birs termése is beérett. A száraz idő miatt néhány almafajta (Jonagold klónok) színeződése még várat magára, eső vagy erős harmat kellene, esetleg színező öntözés lenne a megoldás. Almamolyból már friss fertőzés nincs, de a korábbi is igen jelentős mértékű, sok a gyümölcsfelszíni, sodrómolyéhoz hasonló rágásnyom, ami lehetetlenné teszi a frisspiaci értékesítést, esetleg léalmának jó az ilyen termés. Ismét aktivizálódott az almafa vértetű. Már nincs ugyan friss telep, de így is jelentős a fertőzés. Szüret után érdemes megfontolni egy olajos-kénes-rezes lemosó permetezést a kártevő áttelelő alakjainak gyérítésére. Fordítsunk különös gondot a sarjhajtások eltávolítására és a gyökérnyak körüli törzsrészek alapos lemosására, mert télen ide húzódik vissza a kártevő. Intenzív almásokban még károsít az alma gubacsszúnyog, de bábozódásuk a talajban hamarosan megkezdődik. Előzzük meg a bábozódást, ezzel csökkenthetjük a tavaszi kártétel nagyságát.

almafa vértetű

Megkezdődött a dióburok felrepedése. Már most látható, hogy jelentős mértékű a dióburok légy fertőzés, pedig a kártevő még most is rajzik. A károsítás értékesíthetetlenné teszi a héjas dió termést, annak elszíneződése miatt. Csapadékosabb tájegységekben sok diót fertőzött a baktériumos betegség. Erről a termésre rászáradt burok és a megfeketedett levelek árulkodnak.

dióburok fúrólégy kártétele

Csonthéjas gyümölcsfáinkon egyre intenzívebbé válik a lombhullás. Ez egyrészt természetes jelenség, de több gyümölcsösben ebbe jelentős mértékben besegítenek a levélbetegségek is. Két kórokozó meghatározó ebben a folyamatban, egyik a csonthéjasok sztigminás levélfoltossága, a másik pedig a blumeriellás levélfoltosság, de ez utóbbi inkább a cseresznyét és a meggyet támadja meg. Ha tömeges a lombozat hullása, erre a két kórokozóra gyanakodhatunk. Kajszinál még a gnomóniás levélfoltosság is okozhatja a korai lombvesztést. Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

meggy blumeriellás levélfoltossága

Őszibarackon a szüret utáni gombaölő szeres kezelések elmaradása és a meleg nyárutó miatt igen jelentős a lisztharmatos hajtásvég fertőzés, tehát itt is érdemes elvégezni az őszi lemosó permetezést.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

2018. június 28. 06:04

A kertészeti kultúrák közül a meggytermesztés értékesítési gondjai mellé néhány térségben növényvédelmi probléma is társult.

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

2018. november 14. 10:03

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.