Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Július második dekádjában némileg változékonyabbra fordult az időjárás, megszűntek a korábban jellemző 30 °C feletti hőségnapok, éjszakára pedig felfrissült a levegő, ami kedvezett a harmatképződésnek. Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Almásainkban tovább erősödött az almafa vértetű fertőzés, a kártevő országos szinten gondot okoz az idős és kevéssé védett gyümölcsösökben. A hatékony védelmet jelentősen nehezíti a buja, sokszor átláthatatlan lombkorona. A kártevőt fejlődésében korlátozni csak a fák méretéhez igazított maximális dózisú felszívódó rovarölő készítménnyel lehet.

Alma vértetű

Az almamoly nyári nemzedékének rajzása most lecsökkent, de azért néhány lepke most is repül a fény- és feromoncsapdákba. A kártevő hernyói már megtalálhatók a dió gyümölcseiben is, erőteljesen fogyasztják a termés belsejét. Az almásokban az egyéb molyfélék repülése a hónap elejéhez képest fokozatosan lecsökkent, így most alig fognak a csapdák lombosfa fehérmolyt, almalevél sátorosmolyt, almalevél aknázómolyt, illetve almailoncát. Az almafa lisztharmat fertőzés erőteljesen jelentkezik a hajtáscsúcsokon, a varasodás a leveleket és a gyümölcsöket egyaránt fertőzi. A korábbi baktériumos tűzelhalás újabb tüneteit már nem látni az ültetvényekben.

Dió aknázó fényesmoly

Dió ültetvényeinkben a korábban említett almamoly mellett most rajzik a dió aknázó fényesmoly 2. nemzedéke, ami hazai faunánkban viszonylag új keletű kártevőnek számít , de jelenléte már állandónak tekinthető. A lombozaton erőteljesen megerősödött a dió nemezes és szemölcsös gubacsatka fertőzés.

Dió szemölcsös gubacsatka

A dió buroklégy kártételének tüneteit az idén eddig még nem észlelték a növényorvos kollégák. Szintén erősödik a baktériumos és a gnomóniás levél- és termésfertőzés, amit a korábbi csapadékos időjárás idézett elő. A barnulásos tünetek levélen és termésen egyaránt előfordulnak.

Dió gnomónia levélen és termésen

A júniusi és a zöld cserebogár rajzása napjainkra megállt, így újabb kártételekkel már nem lehet találkozni. Korábban a zöld cserebogár a szőlő ültetvényekben helyenként számottevő rágáskárt okozott. Szőlőben az amerikai szőlőkabóca a déli tájegységekben elérte a L4-L5 lárvastádiumot, sőt helyenként már kifejlett imágóval is lehetett találkozni.

Amerikai szőlőkabóca imágó

Kórokozók közül erősödőben a szőlőperonoszpóra, de a többi szőlőbetegség számára is kedvezőek a terjedés időjárási feltételei, emiatt fontos a lombozat zöldmunkáinak elvégzése, mert csak így jut be a permetlé a tőkék belsejébe. Még nem záródtak a fürtök, de egyes fajták (Néró) már elkezdett színesedni, tehát fontos a fürtök kellő védelme.

Szőlőperonoszpóra levéltünet

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

A poloska már a kukoricában is kárt tesz

2019. augusztus 20. 08:44

Augusztus második dekádját a hamisítatlan nyári idő jellemezte. Nappalonként 30 C fölött, éjjel pedig 15-20 C közötti hőmérséklet jellemezte az időjárást. Időnként nyári zápor- zivatar frissítette a levegőt, egyúttal megemelve a páratartalmát is. Kórokozók és kártevők egyaránt megtalálták életfeltételeiket.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

2019. február 21. 04:36

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16. 15:14

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9. 10:29

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.