Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Július második dekádjában némileg változékonyabbra fordult az időjárás, megszűntek a korábban jellemző 30 °C feletti hőségnapok, éjszakára pedig felfrissült a levegő, ami kedvezett a harmatképződésnek. Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Almásainkban tovább erősödött az almafa vértetű fertőzés, a kártevő országos szinten gondot okoz az idős és kevéssé védett gyümölcsösökben. A hatékony védelmet jelentősen nehezíti a buja, sokszor átláthatatlan lombkorona. A kártevőt fejlődésében korlátozni csak a fák méretéhez igazított maximális dózisú felszívódó rovarölő készítménnyel lehet.

Alma vértetű

Az almamoly nyári nemzedékének rajzása most lecsökkent, de azért néhány lepke most is repül a fény- és feromoncsapdákba. A kártevő hernyói már megtalálhatók a dió gyümölcseiben is, erőteljesen fogyasztják a termés belsejét. Az almásokban az egyéb molyfélék repülése a hónap elejéhez képest fokozatosan lecsökkent, így most alig fognak a csapdák lombosfa fehérmolyt, almalevél sátorosmolyt, almalevél aknázómolyt, illetve almailoncát. Az almafa lisztharmat fertőzés erőteljesen jelentkezik a hajtáscsúcsokon, a varasodás a leveleket és a gyümölcsöket egyaránt fertőzi. A korábbi baktériumos tűzelhalás újabb tüneteit már nem látni az ültetvényekben.

Dió aknázó fényesmoly

Dió ültetvényeinkben a korábban említett almamoly mellett most rajzik a dió aknázó fényesmoly 2. nemzedéke, ami hazai faunánkban viszonylag új keletű kártevőnek számít , de jelenléte már állandónak tekinthető. A lombozaton erőteljesen megerősödött a dió nemezes és szemölcsös gubacsatka fertőzés.

Dió szemölcsös gubacsatka

A dió buroklégy kártételének tüneteit az idén eddig még nem észlelték a növényorvos kollégák. Szintén erősödik a baktériumos és a gnomóniás levél- és termésfertőzés, amit a korábbi csapadékos időjárás idézett elő. A barnulásos tünetek levélen és termésen egyaránt előfordulnak.

Dió gnomónia levélen és termésen

A júniusi és a zöld cserebogár rajzása napjainkra megállt, így újabb kártételekkel már nem lehet találkozni. Korábban a zöld cserebogár a szőlő ültetvényekben helyenként számottevő rágáskárt okozott. Szőlőben az amerikai szőlőkabóca a déli tájegységekben elérte a L4-L5 lárvastádiumot, sőt helyenként már kifejlett imágóval is lehetett találkozni.

Amerikai szőlőkabóca imágó

Kórokozók közül erősödőben a szőlőperonoszpóra, de a többi szőlőbetegség számára is kedvezőek a terjedés időjárási feltételei, emiatt fontos a lombozat zöldmunkáinak elvégzése, mert csak így jut be a permetlé a tőkék belsejébe. Még nem záródtak a fürtök, de egyes fajták (Néró) már elkezdett színesedni, tehát fontos a fürtök kellő védelme.

Szőlőperonoszpóra levéltünet

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Növekszik a bolharágás kártétele az őszi káposztarepcén

2019. október 1. 08:17

A repce állományokon folyamatosan kelnek a fiatal repcedarázs álhernyók, hiszen a darazsak már a növények kelése óta repkednek a táblák fölött, várva az első növényekre.

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

2018. június 28. 06:04

A kertészeti kultúrák közül a meggytermesztés értékesítési gondjai mellé néhány térségben növényvédelmi probléma is társult.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Tetemes a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. szeptember 24. 09:03

A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet.