Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

Agrofórum Online

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

„Tél Tábornok”nehezen enged szorításából. Az elmúlt napok tavaszias időjárása után ismét téliesre fordult az idő.  Az éjszaka folyamán lehullott 5-15 centiméteres hó ismét betakarta a határt. Ez a hótakaró szerencsére megvédi a vetéseket a komolyabb éjszakai fagyoktól. Repcében már a kellemes idő hatására folyamatosan rajzott a repce szárormányos, a hideg hatására mindez most ideiglenesen szünetelni fog. A kártevő ilyenkor nem pusztul el, csak hibernálja magát, és ha ismét kedvezőbbre fordul az időjárás újból folytatja károsítását és tojásainak lerakását.

A viszonylag száraznak mondható január után a február és március jóval csapadékosabbnak mondható. Az utóbbi három hónap során országos átlagban mintegy 150-170 milliméter csapadék hullott, ami kedvező feltételeket teremt a növények tavaszi nedvesség ellátásához. Néhány helyen a bőséges csapadékot a talaj nem képes elnyelni, ezért belvíz formájában egyre több térségben jelent meg a mélyebb fekvésű területeken illetve a rossz vízgazdálkodású táblákon. A tömődött talajokon a nyár folyamán érdemes lesz elgondolkodni a mélylazítózás fontosságáról.

A gyümölcstermesztő gazdaságok már jórészt végeztek a fák metszésével, sőt sok helyen ezzel párhuzamosan folynak a tavaszi lemosó permetezés növényvédelmi munkálatai is. Ezt zavarta meg ideiglenesen a visszatért télies időjárás. Ez a hideg idő- főként az éjszakai fagyok- akadályozzák a munkálatok folytatását, illetve azokban a gyümölcsfélékben, ahol már megindultak az életfolyamatok, a duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni. Ennek mértéke most még nem becsülhető meg pontosan, majd virágzáskor dől el a fagykár nagysága. Legnagyobb kárral elsősorban a korán fakadó csonthéjas gyümölcsű növények esetében kell számolni. Ha visszatér a tavaszias idő, és a talaj nedvességi állapota lehetővé teszi, gyorsított ütemben kell folytatni az aktuális munkákat.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

A november a precíziós növénytermesztés hónapja az AXIÁL-nál

2019. november 13. 15:47

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél.

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

2018. március 26. 07:13

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.