Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

Agrofórum Online

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

„Tél Tábornok”nehezen enged szorításából. Az elmúlt napok tavaszias időjárása után ismét téliesre fordult az idő.  Az éjszaka folyamán lehullott 5-15 centiméteres hó ismét betakarta a határt. Ez a hótakaró szerencsére megvédi a vetéseket a komolyabb éjszakai fagyoktól. Repcében már a kellemes idő hatására folyamatosan rajzott a repce szárormányos, a hideg hatására mindez most ideiglenesen szünetelni fog. A kártevő ilyenkor nem pusztul el, csak hibernálja magát, és ha ismét kedvezőbbre fordul az időjárás újból folytatja károsítását és tojásainak lerakását.

A viszonylag száraznak mondható január után a február és március jóval csapadékosabbnak mondható. Az utóbbi három hónap során országos átlagban mintegy 150-170 milliméter csapadék hullott, ami kedvező feltételeket teremt a növények tavaszi nedvesség ellátásához. Néhány helyen a bőséges csapadékot a talaj nem képes elnyelni, ezért belvíz formájában egyre több térségben jelent meg a mélyebb fekvésű területeken illetve a rossz vízgazdálkodású táblákon. A tömődött talajokon a nyár folyamán érdemes lesz elgondolkodni a mélylazítózás fontosságáról.

A gyümölcstermesztő gazdaságok már jórészt végeztek a fák metszésével, sőt sok helyen ezzel párhuzamosan folynak a tavaszi lemosó permetezés növényvédelmi munkálatai is. Ezt zavarta meg ideiglenesen a visszatért télies időjárás. Ez a hideg idő- főként az éjszakai fagyok- akadályozzák a munkálatok folytatását, illetve azokban a gyümölcsfélékben, ahol már megindultak az életfolyamatok, a duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni. Ennek mértéke most még nem becsülhető meg pontosan, majd virágzáskor dől el a fagykár nagysága. Legnagyobb kárral elsősorban a korán fakadó csonthéjas gyümölcsű növények esetében kell számolni. Ha visszatér a tavaszias idő, és a talaj nedvességi állapota lehetővé teszi, gyorsított ütemben kell folytatni az aktuális munkákat.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.

A kukoricabarkó

2019. május 26. 14:23

A kukoricabarkó az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, az ormányosbogár-félék (Curculionidae) családjába, Entiminae alcsalád Tanymecus nemébe tartozik. A nevezett genus két károsító fajjal képviselteti magát a Kárpát-medencei agrárfaunában.