Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

Agrofórum Online

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

„Tél Tábornok”nehezen enged szorításából. Az elmúlt napok tavaszias időjárása után ismét téliesre fordult az idő.  Az éjszaka folyamán lehullott 5-15 centiméteres hó ismét betakarta a határt. Ez a hótakaró szerencsére megvédi a vetéseket a komolyabb éjszakai fagyoktól. Repcében már a kellemes idő hatására folyamatosan rajzott a repce szárormányos, a hideg hatására mindez most ideiglenesen szünetelni fog. A kártevő ilyenkor nem pusztul el, csak hibernálja magát, és ha ismét kedvezőbbre fordul az időjárás újból folytatja károsítását és tojásainak lerakását.

A viszonylag száraznak mondható január után a február és március jóval csapadékosabbnak mondható. Az utóbbi három hónap során országos átlagban mintegy 150-170 milliméter csapadék hullott, ami kedvező feltételeket teremt a növények tavaszi nedvesség ellátásához. Néhány helyen a bőséges csapadékot a talaj nem képes elnyelni, ezért belvíz formájában egyre több térségben jelent meg a mélyebb fekvésű területeken illetve a rossz vízgazdálkodású táblákon. A tömődött talajokon a nyár folyamán érdemes lesz elgondolkodni a mélylazítózás fontosságáról.

A gyümölcstermesztő gazdaságok már jórészt végeztek a fák metszésével, sőt sok helyen ezzel párhuzamosan folynak a tavaszi lemosó permetezés növényvédelmi munkálatai is. Ezt zavarta meg ideiglenesen a visszatért télies időjárás. Ez a hideg idő- főként az éjszakai fagyok- akadályozzák a munkálatok folytatását, illetve azokban a gyümölcsfélékben, ahol már megindultak az életfolyamatok, a duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni. Ennek mértéke most még nem becsülhető meg pontosan, majd virágzáskor dől el a fagykár nagysága. Legnagyobb kárral elsősorban a korán fakadó csonthéjas gyümölcsű növények esetében kell számolni. Ha visszatér a tavaszias idő, és a talaj nedvességi állapota lehetővé teszi, gyorsított ütemben kell folytatni az aktuális munkákat.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Inváziós kártevők: az ázsiai lombfacincér

2019. január 26. 08:36

Az Inváziós kártevők sorozatban e hónapban az ázsiai lombfacincér és a citruscincér földrajzi elterjedésével, életmódjával és tápnövénykörével ismerkedhetnek meg. E rovarok egyelőre még nem jelentek meg hazánkban, de érkezésükre számítanunk kell.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.

Mezőgazdasági területekre, különösen kukoricaállományokra jellemző nagygomba előfordulások

2018. november 13. 16:37

A lágyszárú kultúrákban a nagygombáknak jelen ismereteink szerint nincs gyakorlati jelentőségük, ugyanis nagyon kevés ismert nagygomba-kórokozó fordul elő lágyszárúakon, így kártételük is elenyésző. A gyümölcsösök esetében már más a helyzet, itt számos, igen veszélyes kórokozó előfordulhat. A gyümölcsösökben, réteken, kaszálókon, legelőkön és a szántóföldjeinken (különös tekintettel a kukoricatáblákra) felbukkanó nagygomba-fajokat mutatja be az írás.