Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

Agrofórum Online

A kertészeti kultúrák közül a meggytermesztés értékesítési gondjai mellé néhány térségben növényvédelmi probléma is társult.

MEGGY

A szórvány telepítésekből és vadon termő cseresznye, meggy kártevőjeként ismert meggyfúró ormányos (Furcipes rectirostris) nagyüzemi kártételét figyelték meg a kertészek. A bogár kora tavasszal, a cseresznyelégy rajzása előtt a még zsenge, lágy maghéjjal rendelkező termést fertőzi meg, ezért a cseresznyelégy elleni kezelések már nem pusztítják el a magban fejlődő kukacokat.

A lárvák bábozódása június legvégére- július elejére tevődik, ezért a fertőzött gyümölcs piacképtelenné válik. Az egyetlen hatékonynak tűnő megoldás a cseresznyelégy rajzáskezdete előtti védekezés a kirajzó ormányosbogarak ellen, megakadályozva a tojásrakást. A bogarak tavaszi rajzása az avarból történik, mely a lombozat megrázásával vagy az ágak kopogtatásával figyelhető meg.

A leszüretelt cseresznye- és meggyfákon a nyár folyamán is gondoskodni kell a lombozat védelméről, mert a sztigminás- és blumeriellás levélfoltosság a levelek korai hullását idézi elő. Az idő előtti lombvesztés kihatással van a rügyek fejlődésére és differenciálódására, valamint egészségi állapotára. A hajtásnövekedés leállása után kontakt gombaölőkkel is jó eredmény érhetünk el e kórokozók ellen.

ALMA

Almásainkban változatlanul tart az almamoly veszély, de a szárazabb idő ellenére birsen gyakori a baktériumos tűzelhalás. Most, a perzselésveszély elkerülése érdekében csak a tribázikus- és rézhidroxid készítmények használata nyújt védelmet. A permetezés előtt a fertőzött ágrészek levágása és elégetése elengedhetetlen agrotechnikai művelet.

HÁZIKERT

Házikertekben mind nagyobb tömegben jelenik meg az amerikai lepkekabóca. A kártevő már az előző növényvédelmi szezonban is riadalmat és gondot okozott, ugyanis igen széles tápnövény körben károsít. Ha egy kertben megjelenik, az egyetlen hatékony védekezési mód az összes növény kezelése felszívódó rovarölő készítménnyel.

A kabóca vattaszerű viaszbevonatot választ ki, ezért a permetezés csak akkor hatásos, ha nedvesítőszert is adagolunk a permetlébe. Ha virágzó növényünk is van a kertben, csak méhkímélő készítményt használhatunk.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Kiemelkedő almatermés várható itthon és Európában is

2018. augusztus 9. 10:58

Miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.