Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

Agrofórum Online

A kertészeti kultúrák közül a meggytermesztés értékesítési gondjai mellé néhány térségben növényvédelmi probléma is társult.

MEGGY

A szórvány telepítésekből és vadon termő cseresznye, meggy kártevőjeként ismert meggyfúró ormányos (Furcipes rectirostris) nagyüzemi kártételét figyelték meg a kertészek. A bogár kora tavasszal, a cseresznyelégy rajzása előtt a még zsenge, lágy maghéjjal rendelkező termést fertőzi meg, ezért a cseresznyelégy elleni kezelések már nem pusztítják el a magban fejlődő kukacokat.

A lárvák bábozódása június legvégére- július elejére tevődik, ezért a fertőzött gyümölcs piacképtelenné válik. Az egyetlen hatékonynak tűnő megoldás a cseresznyelégy rajzáskezdete előtti védekezés a kirajzó ormányosbogarak ellen, megakadályozva a tojásrakást. A bogarak tavaszi rajzása az avarból történik, mely a lombozat megrázásával vagy az ágak kopogtatásával figyelhető meg.

A leszüretelt cseresznye- és meggyfákon a nyár folyamán is gondoskodni kell a lombozat védelméről, mert a sztigminás- és blumeriellás levélfoltosság a levelek korai hullását idézi elő. Az idő előtti lombvesztés kihatással van a rügyek fejlődésére és differenciálódására, valamint egészségi állapotára. A hajtásnövekedés leállása után kontakt gombaölőkkel is jó eredmény érhetünk el e kórokozók ellen.

ALMA

Almásainkban változatlanul tart az almamoly veszély, de a szárazabb idő ellenére birsen gyakori a baktériumos tűzelhalás. Most, a perzselésveszély elkerülése érdekében csak a tribázikus- és rézhidroxid készítmények használata nyújt védelmet. A permetezés előtt a fertőzött ágrészek levágása és elégetése elengedhetetlen agrotechnikai művelet.

HÁZIKERT

Házikertekben mind nagyobb tömegben jelenik meg az amerikai lepkekabóca. A kártevő már az előző növényvédelmi szezonban is riadalmat és gondot okozott, ugyanis igen széles tápnövény körben károsít. Ha egy kertben megjelenik, az egyetlen hatékony védekezési mód az összes növény kezelése felszívódó rovarölő készítménnyel.

A kabóca vattaszerű viaszbevonatot választ ki, ezért a permetezés csak akkor hatásos, ha nedvesítőszert is adagolunk a permetlébe. Ha virágzó növényünk is van a kertben, csak méhkímélő készítményt használhatunk.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.