Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Egyre több a fertőzött meggy

Egyre több a fertőzött meggy

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban folytatódott a hőségnapokkal tarkított nyári időjárás. Az ország túlnyomó részén nem esett jelentősebb csapadék, néhány tájegységben viszont a hirtelen lezúduló eső nagy károkat okozott, főként, ha jég is érkezett a viharfelhőkkel. A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Az almástermésű fákon a betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre. Hiába nincs most csapadék, az almafa varasodás fertőzés néhány helyen már elérte a 20 %-os szintet a gyümölcsökön, hasonló szintű a másodlagos almafa lisztharmat fertőzés. Alábbhagyott a baktériumos tűzelhalás fertőzés, de ez is inkább a birset és a naspolyát érintette, fajtánként változó mértékben. Folyamatosan fogják a csapdák az almamolyt és az almamagmolyt, sok az aknázómoly is a fogott rovaranyagban. A korábbi hőség miatt kissé alábbhagyott a levéltetű fertőzés, de a jelenlegi szintből bármikor erősödés várható.

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben erőteljes a barackmoly és a szilvamoly lepkék repülése, így folyamatosan emelkedik a fertőzött gyümölcsök aránya. Mellette szintén tartósnak mutatkozik a keleti gyümölcsmoly kártétel. Tart a meggy betakarítása, sajnos a cseresznyelégy folyamatos rajzása miatt emelkedik a fertőzött gyümölcsök aránya. Védekezésre most nincs lehetőség.

A kajszi szürete miatt a gyümölcsmoly fertőzés megelőzésére már csak a késői fajtákon van lehetőség, valamilyen rövid várakozási idejű készítménnyel. Ne hagyjuk védelem nélkül a leszüretelt fákat, mert kedvez az időjárás a sztigminás- és a blumeriellás levélfertőzés felerősödéséhez. A kontakt hatású gombaölő készítmények kiválóan megfelelnek erre a célra. Szilvafákon megnőtt a polisztigmás levélfertőzés növekedésének az esélye. Nagyobb mértékű megbetegedés általában később jelentkezik, de most a védelem nélküli fákon már megfigyelhetők a levéltünetek.

Hasonló a tendencia a körterozsda fertőzés esetében is, ami az utóbbi években házi kertekben visszatérő növényvédelmi problémát jelent. A kórokozó gazdacserés betegség, ami először mindig a borókaféléken fertőz, majd innen vált át a körtére, és fertőzi meg annak leveleit jellegzetes narancssárga rozsdafoltokat okozva.

Szőlő ültetvényeinkben egyaránt fertőzőképes a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás is, mert minden kórokozónak megfelelnek az időjárási feltételek. Mellettük a szőlőorbánc és a feketerothadás első tüneteire is figyelemmel kell lenni, mert a buja lombozat minden betegség számára kedvező.

A szőlő zöldmunkáinak elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet, mert a permetlé így akadály nélkül eléri a lombkorona belsejét és a fürtöket is. A termés nélküli hajtásokat távolítsuk el, főként a fürtök közeléből, a jobb átszellőzés érdekében. Egyes szőlőtermesztő körzetekben igen sok a zöld cserebogár imágó. Védekezés nélkül ezeken a területeken tekintélyes lombkárosodás alakult ki.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak - magas az ázsiai márványos poloska egyedszáma is

2019. július 2. 14:41

A napokban kikeltek az első selyemfényű puszpángmoly hernyók és továbbra is nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.