Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Egyre több a fertőzött meggy

Egyre több a fertőzött meggy

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban folytatódott a hőségnapokkal tarkított nyári időjárás. Az ország túlnyomó részén nem esett jelentősebb csapadék, néhány tájegységben viszont a hirtelen lezúduló eső nagy károkat okozott, főként, ha jég is érkezett a viharfelhőkkel. A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Az almástermésű fákon a betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre. Hiába nincs most csapadék, az almafa varasodás fertőzés néhány helyen már elérte a 20 %-os szintet a gyümölcsökön, hasonló szintű a másodlagos almafa lisztharmat fertőzés. Alábbhagyott a baktériumos tűzelhalás fertőzés, de ez is inkább a birset és a naspolyát érintette, fajtánként változó mértékben. Folyamatosan fogják a csapdák az almamolyt és az almamagmolyt, sok az aknázómoly is a fogott rovaranyagban. A korábbi hőség miatt kissé alábbhagyott a levéltetű fertőzés, de a jelenlegi szintből bármikor erősödés várható.

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben erőteljes a barackmoly és a szilvamoly lepkék repülése, így folyamatosan emelkedik a fertőzött gyümölcsök aránya. Mellette szintén tartósnak mutatkozik a keleti gyümölcsmoly kártétel. Tart a meggy betakarítása, sajnos a cseresznyelégy folyamatos rajzása miatt emelkedik a fertőzött gyümölcsök aránya. Védekezésre most nincs lehetőség.

A kajszi szürete miatt a gyümölcsmoly fertőzés megelőzésére már csak a késői fajtákon van lehetőség, valamilyen rövid várakozási idejű készítménnyel. Ne hagyjuk védelem nélkül a leszüretelt fákat, mert kedvez az időjárás a sztigminás- és a blumeriellás levélfertőzés felerősödéséhez. A kontakt hatású gombaölő készítmények kiválóan megfelelnek erre a célra. Szilvafákon megnőtt a polisztigmás levélfertőzés növekedésének az esélye. Nagyobb mértékű megbetegedés általában később jelentkezik, de most a védelem nélküli fákon már megfigyelhetők a levéltünetek.

Hasonló a tendencia a körterozsda fertőzés esetében is, ami az utóbbi években házi kertekben visszatérő növényvédelmi problémát jelent. A kórokozó gazdacserés betegség, ami először mindig a borókaféléken fertőz, majd innen vált át a körtére, és fertőzi meg annak leveleit jellegzetes narancssárga rozsdafoltokat okozva.

Szőlő ültetvényeinkben egyaránt fertőzőképes a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás is, mert minden kórokozónak megfelelnek az időjárási feltételek. Mellettük a szőlőorbánc és a feketerothadás első tüneteire is figyelemmel kell lenni, mert a buja lombozat minden betegség számára kedvező.

A szőlő zöldmunkáinak elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet, mert a permetlé így akadály nélkül eléri a lombkorona belsejét és a fürtöket is. A termés nélküli hajtásokat távolítsuk el, főként a fürtök közeléből, a jobb átszellőzés érdekében. Egyes szőlőtermesztő körzetekben igen sok a zöld cserebogár imágó. Védekezés nélkül ezeken a területeken tekintélyes lombkárosodás alakult ki.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak - magas az ázsiai márványos poloska egyedszáma is

2019. július 2. 14:41

A napokban kikeltek az első selyemfényű puszpángmoly hernyók és továbbra is nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak.

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.

Kiemelkedő almatermés várható itthon és Európában is

2018. augusztus 9. 10:58

Miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt.

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.