Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Agrofórum Online

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Az őszi káposztarepce és az árpa, búza vontatottan hozza friss leveleit, nehezen változik át a határ képe a téli kifakult levelekről üde zöld, tavaszi színre. A 100 mm-t meghaladó vízhiány a nyugat-dunántúli térség kivételével, szinte az egész országra jellemző.

Növényvédelmi szempontból a szárazság a kórokozók számára egyáltalán nem kedvező, így a most fejlődő fiatal levelek egészségesek. Ahhoz, hogy az ősszel kialakult fertőzés képes legyen átterjedni az idős, esetleg elhalt lombozatról, tartósan csapadékos időszakra lesz szükség, pedig a jelenlegi hőmérsékleti viszonyok már lehetővé tennék a kórokozók inkubációját.

Az is igaz, hogy az őszi időjárás sem tette lehetővé a betegségek erős felszaporodását, tehát erősebb fertőzési nyomás kialakulásához, még kellően csapadékos idő esetén is huzamosabb időre lesz szükség. A legszárazabb térségekben a későn elvetett árpa és búza bokrosodása még el sem kezdődött, félő, hogy további csapadékhiány miatt a bokrosodás el is maradhat, helyette egyenesen szárba indulnak az őszi kalászos vetések.

A vontatottan növekvő repcét már hetek óta károsítja a becőormányos, a kártétel veszélye folyamatosan fennáll továbbra is. A védekezések ellenére a betelepedés folyamatos, ezért még mindig időszerű a sárgatálas és sárga ragacsos fogólapos megfigyelés. Arra kell ügyelni, hogy a csapdázásra használt eszközöket szükség szerint emeljük a növények magasságához.

Figyeljünk a mezei pocokra is, mert a szárazság kedvez szaporodásának a ruderális területeken, évelő pillangósokban, valamint a kalászos gabona területeken, de sajnos nem kivétel a bolygatatlan gyümölcsös és szőlő ültetvény sem.

A napokban már várható a vetésfehérítő bogarak megjelenése is. A kártevő bogár alakban telel át az erdőszélek, fasorok, mezővédő erdősávok avarjában, és innen telepszik be a kalászos gabona táblák szegélyeibe. A betelepedő bogarak táplálkozása akkor válhat veszélyessé, ha fűhálózással 10 hálócsapásban 8-10 imágót találunk. Ilyenkor érdemes a vetések szegélyeit az erre engedélyezett rovarölő szerek valamelyikével lekezelni, lehetőleg még a peterakás kezdete előtt.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Tél végi állománymustra és tavaszi stratégia

2019. február 25. 08:46

A több éve tapasztalható enyhe telek után 2018 decemberében és idén januárban újra érezhettük a téli hideg hatásait.

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

2019. május 2. 11:47

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.

KITE: Támadnak a repce kártevői

2018. április 7. 09:00

A Nádudvar térségében kihelyezett sárga ragacslapok már múlt pénteken megfogták az első betelepülő kártevőket.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.