Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Agrofórum Online

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Az őszi káposztarepce és az árpa, búza vontatottan hozza friss leveleit, nehezen változik át a határ képe a téli kifakult levelekről üde zöld, tavaszi színre. A 100 mm-t meghaladó vízhiány a nyugat-dunántúli térség kivételével, szinte az egész országra jellemző.

Növényvédelmi szempontból a szárazság a kórokozók számára egyáltalán nem kedvező, így a most fejlődő fiatal levelek egészségesek. Ahhoz, hogy az ősszel kialakult fertőzés képes legyen átterjedni az idős, esetleg elhalt lombozatról, tartósan csapadékos időszakra lesz szükség, pedig a jelenlegi hőmérsékleti viszonyok már lehetővé tennék a kórokozók inkubációját.

Az is igaz, hogy az őszi időjárás sem tette lehetővé a betegségek erős felszaporodását, tehát erősebb fertőzési nyomás kialakulásához, még kellően csapadékos idő esetén is huzamosabb időre lesz szükség. A legszárazabb térségekben a későn elvetett árpa és búza bokrosodása még el sem kezdődött, félő, hogy további csapadékhiány miatt a bokrosodás el is maradhat, helyette egyenesen szárba indulnak az őszi kalászos vetések.

A vontatottan növekvő repcét már hetek óta károsítja a becőormányos, a kártétel veszélye folyamatosan fennáll továbbra is. A védekezések ellenére a betelepedés folyamatos, ezért még mindig időszerű a sárgatálas és sárga ragacsos fogólapos megfigyelés. Arra kell ügyelni, hogy a csapdázásra használt eszközöket szükség szerint emeljük a növények magasságához.

Figyeljünk a mezei pocokra is, mert a szárazság kedvez szaporodásának a ruderális területeken, évelő pillangósokban, valamint a kalászos gabona területeken, de sajnos nem kivétel a bolygatatlan gyümölcsös és szőlő ültetvény sem.

A napokban már várható a vetésfehérítő bogarak megjelenése is. A kártevő bogár alakban telel át az erdőszélek, fasorok, mezővédő erdősávok avarjában, és innen telepszik be a kalászos gabona táblák szegélyeibe. A betelepedő bogarak táplálkozása akkor válhat veszélyessé, ha fűhálózással 10 hálócsapásban 8-10 imágót találunk. Ilyenkor érdemes a vetések szegélyeit az erre engedélyezett rovarölő szerek valamelyikével lekezelni, lehetőleg még a peterakás kezdete előtt.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

RAPOOL-hibridrepcék terméstanúsítása a Magyar Kukorica Klub mérései alapján (FRISS EREDMÉNYEK)

2018. július 20. 07:52

A Magyar Kukorica Klub 2018 júliusában négy helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Itt a következő szezon!

2018. július 12. 11:47

Minden évben, amikor a repce apropóján a következő év alaptrágyázását elindítjuk, meglepődve állapítjuk meg, hogy eltelt egy év, itt az újabb szezon.

Szakmázzunk a Bayer-rel! - A repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez

2019. november 4. 10:23

A kelő és a fiatal repceállományoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a kártevők elleni védelemre.

RAPOOL-REPCÉK. DARIOT – a sebezhetetlen

2019. július 7. 09:03

A magas terméshozam-eredmények mellett a PNN-hibridekre szintén jellemző, hogy kipergés-ellenálló tulajdonsággal rendelkeznek.