Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Erős a levéltetvek kártétele – nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

Erős a levéltetvek kártétele – nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

Agrofórum Online

Az átlagosnál jóval szárazabb október után november első hetében csapadékosabb periódus vette kezdetét. A növénytermesztés minden ágazatára alaposan ráfér egy kiadós áztató eső, mert a talajokból teljes mértékben eltűnt a nedvesség, így az őszi vetésű növények csak az éjszakai harmatból tudtak némileg táplálkozni. A tartós nedvességhiány elsősorban az őszi árpát és a búzát kínozta, ezért fejlődött annyira kiegyenlítetlenül a növényállomány. A mostani esők azonban akár néhány nap alatt képesek helyrehozni a heterogén növekedést. Az áztató csapadék jó hatással lesz az év hátralevő talajmunkáira is, mert az eddigi műveletek nem a legjobb minőségűek.

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi. Ennek oka elsősorban az átlagosnál jóval melegebb nyár és ősz. A szárnyas levéltetű egyedek már az árvakelésű növényeken és a zöldítésre szolgáló keresztes virágú növényeken viszonylag korán kifejlődtek, így már az elsőként kikelt vetéseken rövid időn belül megjelentek. Az őszi káposztarepcén és az árpán már jó ideje erősödik a levéltetű-fertőzés, az őszi búzán pedig napjainkban is folyamatos az első levéltetű-kolóniák kialakulása.

Szárnyas levéltetű árpán

A növényorvos kollégák fotói alapján világosan látszik, hogy az 1-2 leveles növényeken a szárnyas ősanyák mellett hogyan gyarapodnak a levéltetű lárvák. Most még telepenként néhány lárva látható, de a kellemes időjárás és a tápdús zsenge táplálék elősegíti a levéltetű-kolóniák növekedését. Minél tovább tart a levéltetvek fertőzése, annál nagyobb az esélye a vírusfertőzés átadásának. A fertőzött növények egész nyáron jelen voltak környezetünkben, hiszen nagyon sokan elhanyagolták a tarlók rendszeres ápolását, ami az elsődleges melegágya a vírusok fennmaradásának.

Árpa helmintosporiózis

A száraz ősz ellenére a fejlettebb őszi árpa- és búzavetéseken máris megjelentek az első gabonalisztharmat és helmintospóriumos (dreslera) levélfoltosság betegségek tünetei. Bár a fertőzés most még csak a fejlettebb növényállományokban, és tüneti szinten jelentkezik, az esőzések miatti nedves növényállományokban a megbetegedés szintje várhatóan erősödni fog. A tartós nedvességborítás elsősorban a levélfoltosságot okozó betegségek számára kedvező, de a további enyhe időjárás elősegítheti a gabonalisztharmat telepek számának növekedését is.

Csócsárló kártétele búzán

A tartós szárazság nem kedvezett a gabonafutrinka fertőzés kialakulásának, a kártevő ugyanis ilyen körülmények között nem rakja le tojásait. A nyár folyamán pedig a tarlókon igen sok vándorló imágóval lehetett találkozni, ennek ellenére most nincs „csócsárló” fertőzés még az önmaguk után vetett gabona táblákban sem. A fejlettebb növényállományban kikelt lárvák már kevésbé veszélyeztetik a növényeket.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Szakmázzunk a Bayer-rel! - A repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez

2019. november 4. 10:23

A kelő és a fiatal repceállományoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a kártevők elleni védelemre.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.