Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Erősödik a cseresznyén a moníliás fertőzés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Erősödik a cseresznyén a moníliás fertőzés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

A meleg idő, a magas páratartalom a betegségek és kártevők számára egyaránt kedvező feltételeket teremt a terjedéshez.

Május utolsó napjaira döntően a kellemesen meleg időjárás nyomta rá bélyegét. A napos órákat gyakran szakította meg felhősödés, zápor, zivatar, időnként jégesővel tarkítva. Elégséges csapadék kevés körzetben hullott, így jelenleg is a vízhiány a jellemző csaknem minden tájegységben.

Almában a varasodás fertőzés felfutása a jellemző. A magas, időnként 80-100%-os relatív páratartalom mellett már befejeződött az aszkospóra szóródás, az újabb tüneteket a konídiumos fertőzés okozza.

A dús, helyenként buja lombozat miatt a tünetek levélen és termésen egyaránt előfordulnak, de a varasodás mellett fogékony fajtákon a lisztharmatos hajtásvégek aránya tovább emelkedett az amúgy is magas szintről.

A levéltetű fertőzést mindkét faj (zöld és szürke) okozza, de jelenleg az előbbi faj a domináns. Emellett a sűrű lombozatban a vértetű kolóniák lassú, de folyamatos terjedése is megfigyelhető, már a zöld hajtásokon is előfordulnak vattacsomók.

Az almamoly mérsékelt ütemben folyamatosan rajzik, a heti lepkefogás a csapdákban 5-12 között alakul, miközben az almalevél aknázómoly enyhén emelkedik, de még így is viszonylag kevés.

Tűzelhalás tünete almán
Tűzelhalás tünete almán

A csapadékosabb nyugati tájegységekben enyhe tünetekkel, de fertőz a baktériumos tűzelhalás almán és körtén egyaránt. A beteg részek mielőbbi eltávolítása és megsemmisítése javasolt. A körtelevélbolha fertőzést most elsősorban a fejlett, L3-L5 fejlettségű lárvák okozzák, erős hajtásfertőzöttség miatt a védekezés javasolt.

A cseresznye és a meggy érése mellett a moníliás gyümölcsfertőzés erősödése figyelhető meg, különösen a jégveréstől sérült gyümölcsökön. További esők miatt a gyümölcsök felrepedése elősegíti a folyamatot.

Moníliás fertőzés cseresznyén
Moníliás fertőzés cseresznyén

A cseresznye fekete levéltetű fertőzés gyakoribbá vált, a cseresznyelégy rajzása viszont még jelenleg is mérsékelt. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása gyengült, a sárga szilva levéltetű viszont egybefüggő kolóniákat képez a hajtásvégeken, de a kajszi levéltetű fertőzés mértéke sem csökken.

A csapadékos napok hatására rendkívüli módon felerősödött a csupasz- és házascsigák károsítása. A domináns faj szerepét a spanyolcsiga vette át, nem válogatva a táplálék között. Nem ritkán szántóföldön is okoznak károkat. A folyamatos védekezés feltétlenül indokolttá vált a bevált módszerekkel.

Gócosan a zöld cserebogár nagyfokú lombkártétele figyelhető meg, ezért a veszélyeztetett növénykultúrákat ellenőrizzük.

A szőlőültetvényekben már megfigyelhetők a lisztharmat primer tünetei a leveleken. A szőlő virágzik, így minden kórokozójára rendkívül fogékony fázisban van, ezért a lisztharmat és a feketerothadás mellett a peronoszpóra és a szürkerothadás tünetei is bármelyik pillanatban megjelenhetnek. A szellős lombozat kialakítása elősegíti a betegségek elleni védekezés hatékonyságát.

Az amerikai szőlőkabóca lárvák 80%-a még L1-es fejlettségű, 20% pedig már L2 stádiumban van. A folyamatos sárgalapos megfigyelést folytatni kell.

Sárgalapos csapdázás szőlőn
Sárgalapos csapdázás szőlőn
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Borsó nagyságnál lehullik az összes cseresznye - mi okozhatja ezt a jelenséget?

2024. május 26. 04:37

Szeretnék érdeklődni, hogy mi baja lehet a cseresznyefának. Szépen virágzott, most pedig mintegy borsó nagyságú, de megpirosodik és lehullik az összes apró cseresznye.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

2020. január 15. 12:51

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Több a termés, olcsóbb lesz a cseresznye

2018. május 25. 04:30

Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.