Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Erősödik a gyapottok bagolylepke hernyóinak kártétele

Erősödik a gyapottok bagolylepke hernyóinak kártétele

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását elsősorban a nagy változékonyság jellemezte. Az ország különböző tájegységeiben kiszámíthatatlan valószínűséggel, főként délutánonként jelentek meg a zivatarfelhők. Eső nem mindenütt hullott a felhőkből, de sok helyen jeget is kapott néhány térség. Július utolsó hétvégéjén aztán bőséges eső áztatta szinte az egész országot, feltöltve nedvességgel a kiszáradt talajokat. A lehullott csapadék most már lehetővé teszi az aratás során elhullott magvak kikelését, illetve a zöldítésre szánt területeken a vetések jobb fejlődését.

A zöldítés céljából elvetett keresztesvirágú mustáron, olajretken máris megjelentek a keresztesvirágú növények rágókártevői. Igen nagy tömegben találkozhatunk ezeken a területeken földi- és keresztesvirágúak bolháival, repcedarazsakkal, illetve azok álhernyóival. A fő gond az, hogy a károsítók elleni védekezést tiltják a zöldítésre vonatkozó irányelvek, maximum agrotechnológiai úton lehetséges a védelem, ami a gyakorlatban a vetések idő előtti letárcsázását jelenti, amennyiben ehhez hozzájárul az ellenőrző hatóság. A kártevők számára a tápnövény megtartása lehetőséget jelent a túlélésre, így az őszi repcevetésekre potenciálisan komoly veszélyt fognak jelenteni.

A korábbi, viszonylag mérsékelt gyapottok bagolylepke jelenlét után az ország egyre több tájegységében erősödni látszik a hernyók kártétele a kukorica állományokban. A kártevő a közvetlen rágási károk mellett magában hordozza a kukorica csőfuzáriózis fertőzés veszélyét. A kártétel veszélye nem csak a kukoricát, hanem más növényeket is érint, mint például a szabadföldi paprika, a paradicsom, vagy pedig a másodvetésű hüvelyes növények termése. A lepkék tojásaikat a növények generatív részeire, a virágok, termések közelében rakja le, így a kikelő hernyók azonnal képesek a kártételre.

Gyapottok bagolylepke kártétele babon

A gyapottok bagolylepke mellett több más bagolylepke faj is ismét erősödő rajzását lehet megfigyelni. Többségük soktápnövényű faj, tehát a haszonnövények zöme veszélyben van. Jelentős vonzerőt jelentenek a virágzó gyomnövények, ezért itt rakják le a lepkék petéiket, a kikelő hernyók viszont már a gazdasági növényeket fogják károsítani. Emiatt is fontos a területek gyommentesen tartása. Ez vonatkozik azokra a tarlókra is, ahol ősszel kalászos gabona vagy repce kerül elvetésre.

Mocskospajor

A tarlók rendszeres ápolásával, „ feketén” tartásával elkerülhető az őszi vetésekben a „ mocskospajor” kártétel, ami a vetési bagolylepke tömeges tojásrakására vezethető vissza. Természetesen a rendszeres tarlóápolással más károsítók túlélését is korlátozni tudjuk, melyek szintén veszélyesek lehetnek az őszi vetésű növényekre (vírusvektor levéltetvek, kabócák, gabonafutrinka, stb.).

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Az őszi káposztarepce gyökérgolyvás betegsége

2018. május 20. 05:37

2017 őszén a csapadékos időjárás miatt az ország nyugati felében, leginkább Vas és Zala megyék savanyú, mély fekvésű talajain megjelent a repce gyökérgolyvás betegsége.

Őszi kalászos növények vetése előtt mérjük fel a talajlakó kártevőket!

2018. szeptember 25. 08:50

Az őszi kalászos növények tekintetében nagy területen kerül vetőmag a földekbe önmaga után. A kalászos gabonákat általában jó talajlakó kártevő „nevelő” növényeknek tekinthetjük.