Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Erősödik a gyapottok bagolylepke hernyóinak kártétele

Erősödik a gyapottok bagolylepke hernyóinak kártétele

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását elsősorban a nagy változékonyság jellemezte. Az ország különböző tájegységeiben kiszámíthatatlan valószínűséggel, főként délutánonként jelentek meg a zivatarfelhők. Eső nem mindenütt hullott a felhőkből, de sok helyen jeget is kapott néhány térség. Július utolsó hétvégéjén aztán bőséges eső áztatta szinte az egész országot, feltöltve nedvességgel a kiszáradt talajokat. A lehullott csapadék most már lehetővé teszi az aratás során elhullott magvak kikelését, illetve a zöldítésre szánt területeken a vetések jobb fejlődését.

A zöldítés céljából elvetett keresztesvirágú mustáron, olajretken máris megjelentek a keresztesvirágú növények rágókártevői. Igen nagy tömegben találkozhatunk ezeken a területeken földi- és keresztesvirágúak bolháival, repcedarazsakkal, illetve azok álhernyóival. A fő gond az, hogy a károsítók elleni védekezést tiltják a zöldítésre vonatkozó irányelvek, maximum agrotechnológiai úton lehetséges a védelem, ami a gyakorlatban a vetések idő előtti letárcsázását jelenti, amennyiben ehhez hozzájárul az ellenőrző hatóság. A kártevők számára a tápnövény megtartása lehetőséget jelent a túlélésre, így az őszi repcevetésekre potenciálisan komoly veszélyt fognak jelenteni.

A korábbi, viszonylag mérsékelt gyapottok bagolylepke jelenlét után az ország egyre több tájegységében erősödni látszik a hernyók kártétele a kukorica állományokban. A kártevő a közvetlen rágási károk mellett magában hordozza a kukorica csőfuzáriózis fertőzés veszélyét. A kártétel veszélye nem csak a kukoricát, hanem más növényeket is érint, mint például a szabadföldi paprika, a paradicsom, vagy pedig a másodvetésű hüvelyes növények termése. A lepkék tojásaikat a növények generatív részeire, a virágok, termések közelében rakja le, így a kikelő hernyók azonnal képesek a kártételre.

Gyapottok bagolylepke kártétele babon

A gyapottok bagolylepke mellett több más bagolylepke faj is ismét erősödő rajzását lehet megfigyelni. Többségük soktápnövényű faj, tehát a haszonnövények zöme veszélyben van. Jelentős vonzerőt jelentenek a virágzó gyomnövények, ezért itt rakják le a lepkék petéiket, a kikelő hernyók viszont már a gazdasági növényeket fogják károsítani. Emiatt is fontos a területek gyommentesen tartása. Ez vonatkozik azokra a tarlókra is, ahol ősszel kalászos gabona vagy repce kerül elvetésre.

Mocskospajor

A tarlók rendszeres ápolásával, „ feketén” tartásával elkerülhető az őszi vetésekben a „ mocskospajor” kártétel, ami a vetési bagolylepke tömeges tojásrakására vezethető vissza. Természetesen a rendszeres tarlóápolással más károsítók túlélését is korlátozni tudjuk, melyek szintén veszélyesek lehetnek az őszi vetésű növényekre (vírusvektor levéltetvek, kabócák, gabonafutrinka, stb.).

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Hat napja csökken a kukorica ára

2019. november 8. 06:38

Egymást követő hat napja esik a kukorica ára Chicagoban. A vékánkénti ár 0,5 százalékkal 376 dollárcentre csökkent.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.