Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Folyamatos a keleti gyümölcsmoly rajzása

Folyamatos a keleti gyümölcsmoly rajzása

Agrofórum Online

Az elmúlt héten tovább folytatódott a nyári forróság. A nappali hőmérséklet rendszeresen elérte a 30-36 Celsius fokot, éjszakánként a levegő csupán 18-20 fokig hűlt le. A nagy hőségben helyenként zápor-zivatar alakult ki, néhol jégesővel társulva hatalmas károkat okozott. Országos csapadék immár egy hónapja nem hullott, ezért a talajok vízkészlete a minimálisra csökkent. Több növényen az extrém UV sugárzás hatására napégés alakult ki.

A cseresznye és a meggy fajták egy része már leérett, a későiek betakarítása még tart. A cseresznyelégy rajzása továbbra is folyamatos, a csapdák fogása 3 naponként 1-5 darab között mozog. A termés lárvafertőzöttsége a még szüretelésre váró fajtákon már eléri a 25-50 %-ot. Ez az érték meghaladja az előző évi fertőzöttséget. A fertőzött gyümölcsök a nagy melegben erjedésnek indultak, más részükön pedig a moníliás gyümölcsfertőzés tüneteit lehet észlelni.

Cseresznyelégy

Más csonthéjas gyümölcsféléken a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos és magas létszámú, 3 naponként a csapdákban 15-30 lepkét lehet megszámlálni, akárcsak szilvamolyból. A védekezéseket tovább kell folytatni, de figyelembe kell venni, hogy egyes kajszi és őszibarack fajták már érnek. A hőség miatt a levéltetű fertőzöttség most stagnál, de a várható lehűlés hatására ismét erőre fog kapni.

A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás, kiskertekben igen jelentős fertőzések alakultak ki. Az almások lisztharmat fertőzöttsége több ültetvényben elérte a 20 %-os szintet, és a varasodás fertőzöttség is kis mértékben emelkedett a hőség ellenére mind levélen mind pedig a termésen. Házikerti körtésekben a varasodás mind a leveleken mind pedig a gyümölcsökön szintén jelentős mértékű. Az almamoly repülése folyamatos, időnkénti létszámbeli ingadozás figyelhető meg. A molyfertőzés immár nemcsak az almaféléket, hanem a dió termését is érinti, így a hamarosan rajzó nyugati dióburok fúrólégy mellett erre is figyelni kell. A diófák lombkoronájának felső régiójába helyezzék ki a sárga színű ragacsos fogólapokat a rajzás ütemének figyelemmel kísérése érdekében. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kártevő rajzása szeptember végéig is eltart, tehát csak többszöri védekezéssel oldható meg a dió kártevő mentessége.

Alma vértetű

A szőlő ültetvények virágzása lezajlott, általában 2-3 mm-es bogyók figyelhetők meg, de több helyen a hőség hatására sok az elrúgott virág, ami kötődési problémára utaló jel. A sűrű, zárt lombozat kedvez a lisztharmat és a peronoszpóra levéltünetek egyre gyakoribb megjelenésének. A permetezésekkel egyidejűleg igen fontos elvégezni a zöldmunkákat is, hogy a lombozat minél átjárhatóbbá váljék a légmozgásnak és a permetlé is a védendő felületre jusson. A feketerothadás egyelőre csak tüneti szinten figyelhető meg az alsó leveleken, de ez is jelzi, hogy fel kell készülni a kórokozó elleni védekezésre. A tarka szőlőmoly rajzik, de helyenként fürtkárokat okoznak a hernyók. Az amerikai szőlőkabóca lárvák háromnegyede L3-as fejlettségű, a védekezés most indokolt. A déli tájak ültetvényeiben már megfigyelhető a lepkekabóca imágók betelepedése, ezért erre a kártevőre is figyelemmel kell lenni.

Szőlő feketerothadás levéltünet
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Országszerte erős a szilvamoly rajzása

2020. május 6. 13:31

Szilvaültetvényekben a szilvamoly rajzása országszerte erősnek mondható, a 3 naponkénti fogás 25-30 db/csapda. A hajtásvégeket és a fiatal leveleket együttesen fertőzi a levéltetű és a gubacsatka.

Egerben elkötelezettek a kutatás mellett

2021. február 18. 14:57

A fajtainnováció – a klónszelekció és az új fajták nemesítése – sok emberi erőforrást, időt és tőkét igényel. Ugyanakkor több oldalról – változó klíma, átalakuló piaci- és fogyasztói szokások –újabb kihívások érik az ágazatot. Megkerestük az érintetteket, milyen válaszokat tudnak ezekre a kérdésekre adni?