Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Folyamatosan erősödik a levéltetvek aktivitása

Folyamatosan erősödik a levéltetvek aktivitása

Agrofórum Online

Az ősz továbbra is a szebbik arcát mutatja. Az utóbbi napokban a legmagasabb nappali hőmérséklet rendre 20 °C felett van és éjszaka sem süllyed 10 °C alá a hőmérő higanyszála. Eső szinte sehol sem hullott, de reggelre igen erős a harmatképződés, ami kedvez a még betakarításra váró gyümölcsfélék színeződésének, valamint a fák lombjának őszi pompába való öltözésének. Semmi sem akadályozta a szántóföldi munkák ütemes végzését, így gyorsan halad az őszi vetés és a kukorica aratása. A természetes vízleadásnak köszönhetően egyre kevesebbet kell szárítani a kukoricát. A folyamatosan csökkenő kártevő aktivitás mellett azonban néhány károsító még a korábban tapasztalt kártételt folytatja.

Őszi káposztarepcében a védekezéseknek köszönhetően alábbhagyott a repcebolha és a repcedarázs helyenként igen erőteljes károsítása. Folyamatosan erősödik viszont a levéltetvek aktivitása. A fertőzés nagysága országrészenként eltérő ugyan, de szinte minden repcetáblára jellemző. A magasabb fertőzési index inkább a fejlettebb növényállományokra jellemző, és ahol a korábbi időszakban több eső esett. A levéltetű fertőzés miatt fokozott a veszélye a vírusbetegségek terjedésének, ami a tudományos vizsgálatok szerint termésveszteséggel jár.

Levéltetvek repcén

A vetési bagolylepke lárvája országos szinten is komoly gondokat okozott már korábban is, de azóta újabb fertőzéseknek lehetünk szemtanúi. A mocskospajor okozta károk nemcsak a repcére, hanem más vetésekre is jellemzőek, beleértve a zöldítés céljára elvetett területeket is. A talajmunkák által csak a lárvák egy része pusztul el és szedik össze a szántóra gyülekező madarak, a maradék kártevő áttelel, és tavasszal ismét pusztítani fogja a fertőzött táblák vetését.

Agrotis segetum mocskospajor

A kukorica aratását eddig kevésbé gátló csapadék miatt a fuzáriumos csőfertőzés is alacsony szinten maradt, pedig az igen jelentős és hosszú ideig tartó kukoricamoly és gyapottok bagolylepke fertőzés mellett ennek minden esélye megvolt. Ha továbbra is kedvez az időjárás az aratásnak, nem fog a fertőzés szintje erősödni.

Kukorica fuzáriumos csőpenész

A szárazság továbbra sem segíti az őszi kalászos vetések egyenletesebb kelését. Sok még a kiegyenlítetlen őszi árpa és búza. A levéltetvek és kabócák ennek ellenére gyorsan megtalálták a vetéseket, és általánosan jellemző a levéltetű-kolóniák folyamatos kialakulása. Napos időben könnyedén megfigyelhetőek a röpködő szárnyas levéltetvek és a fürgén mozgó kabóca imágók.

Levéltetvek búzán

Hosszú ősz esetén alaposan megnőtt a vírusfertőzés veszélye, ezért továbbra is figyelni kell a kártevőfertőzés alakulását sárgatálakkal és ragacsos fogólapokkal.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Növényvédelmi előrejelzés: a szőlő már csak szürettel menthető

2018. szeptember 5. 08:07

A csapadékos napok és a sáros talaj félbeszakította a napraforgó aratását, az őszi talaj előkészítési munkálatokat, valamint az őszi káposztarepce vetését.