Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

Agrofórum Online

Szeptember második dekádját a hamisítatlan kora őszi, csendes, nyugodt időjárás jellemezte. A sok napsütésben a nappali hőmérséklet 20-23 Celsius-fok körül alakult, éjszaka viszont csupán 15 Celsius-fok volt a léghőmérséklet, bőséges harmatképződéssel. Kisebb csapadék a hónap közepén áztatta a földeket, főként a Dunántúlon. Jól halad a szántóföldi és kertészeti növények betakarítása valamint az őszi talajmunka. A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan több rovarkártevő aktivitása is alábbhagyott.

Az év során oly aktív gyümölcsmolyok rajzása gyakorlatilag megszűnt, nem fognak a fény- és feromoncsapdák almamolyt, barackmolyt, aknázómolyokat, elvétve csupán a keleti gyümölcsmoly repül. Szőlőben viszont a csapda még most is napi 2-4 darab kígyóaknás szőlőmolyt fog. A polifág amerikai lepkekabóca még szintén aktív, belőlük napi 1-3 darab a fogás.

Amerikai lepkekabóca

Még most is aktívan repül a nyugati dióburoklégy, pedig már eddig is tetemes károkat okozott a diótermésben.

A legnagyobb aktivitást a különböző bagolylepke fajok mutatják, különösen sok a felkiáltójeles, a gamma, és a gyapottok bagolylepke, bár ez utóbbi repülése egyes tájegységekben jelentősen lecsökkent, így inkább már csak a hernyók kártétele okoz riadalmat. Különösen nagy a kártétel a különböző szabadföldi paprika-félékben és a paradicsomban. Nagy még a kár a másodvetésű zöldbabban, a hüvelyek kiodvasítása miatt.

Gyapottok bagolylepke kártétele paprikán

A nyár folyamán gondozatlan, kigazosodott területeken most hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója, a „mocskospajor”. A kártevő polifág, tehát nem válogat a tápnövényekben, mindent képes kipusztítani. Növekedésével párhuzamosan növekvő étvágyának éjszakánként több növény is áldozatul eshet. Most elsősorban a másodvetésű növények és az átteleltetésre szánt növénykultúrák esetében kell figyelni. A hernyó kifejlett lárva alakban telel át, ezért az első fagyokig táplálkozik, de tavasszal még ismét károsít egy rövid ideig, majd bábozódik.

Mocskospajor

Hasonlóképpen tesz a selyemfényű puszpángmoly is, mely már július utolsó dekádja óta repül, de még most is igen aktív. A nyári nemzedék első hernyói már tetemes károkat okoztak a puszpáng (buxus) lombozatában, de még most is fognak lárvák kelni. A kártétel ezért a fagyos napok kezdetéig tartani fog, a hernyók lárva alakban telelnek át, de tavasszal még táplálkozni fognak.

Selyemfényű puszpángmoly hernyója

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat. Házi kertektől a szántóföldig mindenütt megfigyelhető az összes fejlődési alakja, sőt a hűvösebb éjszakák miatt egyre többet látni a lakóépületek nyílászáróin és a falakon. Már most érdemes a rendelkezésre álló eszközökkel megakadályozni a bejutást a lakásokba.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

2018. október 5. 06:01

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

2018. május 31. 04:30

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.