Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

Agrofórum Online

Szeptember második dekádját a hamisítatlan kora őszi, csendes, nyugodt időjárás jellemezte. A sok napsütésben a nappali hőmérséklet 20-23 Celsius-fok körül alakult, éjszaka viszont csupán 15 Celsius-fok volt a léghőmérséklet, bőséges harmatképződéssel. Kisebb csapadék a hónap közepén áztatta a földeket, főként a Dunántúlon. Jól halad a szántóföldi és kertészeti növények betakarítása valamint az őszi talajmunka. A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan több rovarkártevő aktivitása is alábbhagyott.

Az év során oly aktív gyümölcsmolyok rajzása gyakorlatilag megszűnt, nem fognak a fény- és feromoncsapdák almamolyt, barackmolyt, aknázómolyokat, elvétve csupán a keleti gyümölcsmoly repül. Szőlőben viszont a csapda még most is napi 2-4 darab kígyóaknás szőlőmolyt fog. A polifág amerikai lepkekabóca még szintén aktív, belőlük napi 1-3 darab a fogás.

Amerikai lepkekabóca

Még most is aktívan repül a nyugati dióburoklégy, pedig már eddig is tetemes károkat okozott a diótermésben.

A legnagyobb aktivitást a különböző bagolylepke fajok mutatják, különösen sok a felkiáltójeles, a gamma, és a gyapottok bagolylepke, bár ez utóbbi repülése egyes tájegységekben jelentősen lecsökkent, így inkább már csak a hernyók kártétele okoz riadalmat. Különösen nagy a kártétel a különböző szabadföldi paprika-félékben és a paradicsomban. Nagy még a kár a másodvetésű zöldbabban, a hüvelyek kiodvasítása miatt.

Gyapottok bagolylepke kártétele paprikán

A nyár folyamán gondozatlan, kigazosodott területeken most hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója, a „mocskospajor”. A kártevő polifág, tehát nem válogat a tápnövényekben, mindent képes kipusztítani. Növekedésével párhuzamosan növekvő étvágyának éjszakánként több növény is áldozatul eshet. Most elsősorban a másodvetésű növények és az átteleltetésre szánt növénykultúrák esetében kell figyelni. A hernyó kifejlett lárva alakban telel át, ezért az első fagyokig táplálkozik, de tavasszal még ismét károsít egy rövid ideig, majd bábozódik.

Mocskospajor

Hasonlóképpen tesz a selyemfényű puszpángmoly is, mely már július utolsó dekádja óta repül, de még most is igen aktív. A nyári nemzedék első hernyói már tetemes károkat okoztak a puszpáng (buxus) lombozatában, de még most is fognak lárvák kelni. A kártétel ezért a fagyos napok kezdetéig tartani fog, a hernyók lárva alakban telelnek át, de tavasszal még táplálkozni fognak.

Selyemfényű puszpángmoly hernyója

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat. Házi kertektől a szántóföldig mindenütt megfigyelhető az összes fejlődési alakja, sőt a hűvösebb éjszakák miatt egyre többet látni a lakóépületek nyílászáróin és a falakon. Már most érdemes a rendelkezésre álló eszközökkel megakadályozni a bejutást a lakásokba.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Egyre nagyobb területen szeretnének borszőlőültetvényt telepíteni

2018. május 17. 09:00

Idén több mint 500 hektár új borszőlőültetvény telepítésére pályáztak a hazai szőlészek.

Kiugró minőségű az idei szőlő

2018. október 2. 14:05

Idén minden eddiginél korábban kezdődött, az ország nagy részén lassan véget is ér a szüret. A termelők kiváló minőségű alapanyagot adtak át, a borászok pedig bizakodók.