Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ismét intenzív a mezei pocok szaporodása

Ismét intenzív a mezei pocok szaporodása

Agrofórum Online

Január után februárban is az átlagosnál sokkal kevesebb csapadék esett. Az ország középső tájegységeiben ez mindössze 10-20 mm közötti mennyiséget jelent. Az átlagosnál kissé melegebb időben a napi párolgás a talaj felső rétegében ebben az időszakban már eléri a 2,5-3 millimétert is.

Jelenleg porzik a határ, és a tavaszias idő ellenére nehézkesen fakad az őszi káposztarepce és a kalászos gabonák. Hiába szórták ki az nitrogén fejtrágyák első adagját már hetekkel ezelőtt, bemosó csapadék híján nem tudja hatását kifejteni. A növények intenzívebb fejlődését csak egy nagyobb eső tudná kedvező irányba befolyásolni. Pozitív hatása a szárazságnak, hogy a tavaszi vetésű árpa és zab jó minőségben kerül a talajba, illetve folyamatosan lehet végezni a többi aktuális talajmunkát.

Ebben az évben már végképp neonikotinoid csávázószer nélkül vagyunk kénytelenek elvetni a napraforgó és kukorica vetőmagot. Ez a helyzet különösképpen felértékeli a vetésre kerülő területek talajlakó kártevő fertőzöttségének ismeretét. A drótférgek és a cserebogár pajorok már megkezdték felfelé mozgásukat telelési mélységükből a talajok felsőbb rétegébe, ahol kiéhezve várják az elvetésre kerülő magot.

A gazdálkodás mai színvonalán senki sem engedheti meg magának, hogy a megtervezett tőszám akár néhány százaléka is hiányozzon növényvédelmi okokból. Talajlakó kártevők esetében már négyzetméterenként 1-2 db drótféreg és cserebogár pajor jelenléte képes akkora kárt okozni, hogy megtérüljön a talajfertőtlenítés költsége. A tábla két átlója mentén elvégzett talajvizsgálat akkor ad megbízható eredményt, ha legalább 5-6 hektáronként átvizsgáljuk a talaj felső rétegét egy ásónyom mélységig. Az összegyűjtött talajlakó kártevők számát mindig darab/ négyzetméterben kell megadni.

Könnyebben kivitelezhető a búzacsomós csalogató módszer, melynél a „feketén” tartott talajba búzacsomókat vetünk, mely odavonzza a talajlakó kártevőket, így azok könnyen megszámolhatók. Kereskedelmi forgalomban kapható a drótférgek csalogatására alkalmas WW/10 jelű csapda (Csalomon).

A téli viszonylag kevés csapadék és a télvégi szárazság kevés mezei pockot pusztított el, ezért ismételten intenzív a kártevő szaporodása. A kártevő elleni védekezés a veszélyességi küszöbérték (2 darab/100 négyzetméter lakott járat) felett minden gazdálkodó számára kötelező. Most még jól áttekinthető az őszi árpa és búza területek, valamint az évelő pillangósok mezei pocok fertőzöttsége. A védekezés megkezdéséhez engedélyt kell kérni az illetékes megyei kormányhivataltól, illetve együtt kell működni a helyben működő vadásztársasággal a mezei vadak riasztása érdekében.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Idén is problémát okozhatnak a mezei pockok

2018. február 19. 11:42

Bár a védekezés nem egyszerű, számos praktika áll a termelők rendelkezésére, amivel megelőzhető a szántóföldeken és a gyümölcsösökben okozott kár.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

2019. március 12. 10:36

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.