Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda

Ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda

Agrofórum Online

A május 1-je óta tartó hűvös, csapadékos időjárás rendkívül kedvező a betegség terjedéséhez, és a meteorológiai előrejelzések a jövő hét közepéig továbbra is sok csapadékot valószínűsítenek.

A 2014. évi emlékezetes járvány és a helyenként súlyos tavalyi megbetegedések után ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda. Igaz, az idei járvány nem lesz olyan korai, mint a két évvel ezelőtti, de azért súlyos károkra lehet számítani azokon a búzaföldeken, ahol fogékony a fajta, és nincs hatékony védelem a betegség ellen. Tudtuk, hogy a sárgarozsda kórokozója jól telelt, és csak a megfelelő körülményekre vár. Ám a száraz és a tavaszi időszakhoz képest kifejezetten meleg időjárás sokáig nem kedvezett számára.

Április utolsó dekádjában azonban megérkezett a csapadék és vele együtt a jelentős lehűlés is, ami beindította a kórfolyamatot. A sárgarozsda jellegzetes tüneteit április utolsó napjai óta észleljük a búzaállományokban. A tünetek eleinte szórványosan jelentek meg, de ma már gócos megbetegedésekkel is találkozhatunk. A május 1-je óta tartó hűvös, csapadékos időjárás rendkívül kedvező a betegség terjedéséhez, és a meteorológiai előrejelzések a jövő hét közepéig továbbra is sok csapadékot valószínűsítenek. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a sárgarozsda akár szűk 3 hét leforgása alatt leszáríthatja a fogékony fajták lombját, ha a védelem nem megfelelő.


Sárgarozsdás góc a búzaállományban

Ahol eddig nem végezték el a lombvédelmet, ill. azt túl korán (még márciusban vagy április elején) végezték, ott a hatékony készítmény (Opera® New, Tango® Star) használatáról mielőbb gondoskodni kell, legkésőbb május 8-áig, amíg a május 1-jei fertőzés lappangási ideje le nem jár.

A sárgarozsda elleni védekezés optimális időpontja tavalyi és tavalyelőtti kísérleteinkben is a zászlóslevél megjelenése–kiterülése időszakában volt, kalászoláskori védekezésnél már jelentős termésveszteség keletkezett. Persze, a zászlóslevél megjelenése–kiterülése idején végzett védekezés önmagában nem elegendő, virágzáskor föltétlenül gondoskodni kell egy újabb kezelésről is. A sárgarozsda mellett a vörösrozsda gyors terjedésére is számítani lehet, az idén könnyen előfordulhat, hogy mindkét rozsdabetegség járványt idéz elő.


A sárgarozsda jellegzetes varrógépöltés-szerű tünetei (Szekszárd/BASF kísérleti telepe, 2016. május 4.)

Dr. Füzi István
fejlesztőmérnök

(BASF Agrodivízió)

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

A rhizopuszos rothadás és következményei

2019. szeptember 4. 14:38

A Rhizopus gombák fertőzése a növény víztartalmától és az időjárási tényezőktől függően okozhat nedves rothadást vagy száraz korhadást is. A rhizopuszos rothadás során alapvetően alkoholos erjedés megy végbe a behatolt kórokozó tevékenységének következtében.

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

2019. február 25. 09:16

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.