Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Itt az ideje védekezni az őszi kalászosokban

Itt az ideje védekezni az őszi kalászosokban

Agrofórum Online

A húsvét utáni tavaszt ígérő napok hatására szemmel láthatóan kivirult a határ.

A belvíztől mentes szántókon és réteken üdítően fejlődnek a növények. Ezzel párhuzamosan az őszi kalászos gabonákon is felerősödött a kórokozók támadása. Az eddig viszonylag alacsony fertőzés az őszi árpán és az őszi búzán is erősödött.

Jelenleg a gabonalisztharmat, a szeptóriás levélfoltosság, a fahéjbarna levélfoltosság és a sárgarozsda fertőzés erősödése jelent veszélyt az árpára és búzára.

Szeptóriás levélfoltosság tünete búzán

A gabonalisztharmat fertőzés most elsősorban az őszi árpát fenyegeti, mert helyenként túlságosan is fejlettek az állományok, és a magas páratartalom, mellyel párosulva kiváló feltételeket teremt a betegség erősödéséhez. A fahéjbarna levélfoltosság kezdeti tünetei nehezen észlelhetők, melyeket a kórokozó aszkospórás alakja idéz elő. Az ebből kiinduló konídiumos fertőzést viszont már igen nehéz megfékezni. Ennek tudatában már most aktuális a vetések rendszeres ellenőrzése. Az ellenőrzés azért is fontos, mert a sárgarozsda fertőzés tüneteit már nemcsak a Dunántúl egyes térségeiben, hanem az Alföldről is jelezték.

Gabonalisztharmat fertőzés tünete búzán

Erős sárgarozsda járvány utoljára 2014 –ben volt, mert az enyhe tél és a hűvös, csapadékos tavasz rendkívül kedvező volt a kórokozó számára. Az ideális feltételek miatt rövid időn belül sárgarozsda járvány söpört végig az országon, komoly terméskiesést előidézve. Rendszeres növényállomány ellenőrzéssel győződhetünk meg a kórokozó terjedési sebességéről. Az őszi árpa napokon belül szárba indul, ezért fontos megakadályozni a kórokozók terjedését az alsó idősebb levelekről a felső levélemeletek irányába.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Lehetőségek a precízebb búzatermesztéshez

2019. február 9. 09:07

A szerzők azokra, az agrotechnikai eljárásokban rejlő ki nem használt tartalékokra hívják fel búzatermesztők figyelmét, amelyek a magasabb hozam elérést segítik elő. Részletesen elemzik a sokéves tartamkísérletek alapján a vetésidő, a tőszámsűrűség és a nitrogén-utánpótlás hatását a terméseredmények alakulására.

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

2018. március 8. 10:24

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

2018. augusztus 1. 07:39

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.

Enyhe a kukorica és a szójabab iránti kereslet

2019. november 6. 04:36

A Reuters hírügynökség emlékeztetett, hogy a kukorica árát a vártnál lassabb amerikai betakarítások tartják féken. A búza kereskedése azért élénkebb, mert egy egyiptomi nemzetközi vásárlási pályázatra figyel a világpiac.