Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Agrofórum Online

A szőlő virágzása országszerte tart. A tarka szőlőmolyok feromoncsapdás megfigyelése a rajzáscsúcs csökkenő tendenciáját jelzi. A kelő hernyók elleni első kezeléseket a hét folyamán a jó hatékonyság érdekében indokolt elvégezni.

A kihelyezett sárgászöld ragacsos fogólapokon bár most még kis egyedszámban, de megjelentek az amerikai szőlőkabóca L1-L2-es fejlettségű egyedei, ezért a védekezést hamarosan meg kell kezdeni a kártevő ellen. A védekezés jó időzítése alapvető fontosságú a karantén kórokozó aranyszínű sárgaság fitoplazma kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében.

A szőlő betegségeinek feltehetően járványveszélyes időszaka következik be a napokban várható kisebb-nagyobb, de országosan várható esőzés hatására. A nedvességborítottság és a viszonylag magas hőmérséklet egyaránt kedvez a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás megjelenésének, illetve a tömeges fertőzöttségnek. Ne feledkezzünk meg a szőlő feketerothadás kórokozójáról sem, mert a körülmények ennek a betegségnek is jók. A tünetek először a leveleken jelentkeznek, és később terjednek át a fürtkezdeményekre. A rohamos fertőzést csak jól időzített védekezéssel akadályozhatjuk meg.

Almamoly

Kisebb gazdasági jelentőségűnek tartott, de fontos növényünk a szeder. Most kezdődött virágzása, de a levéltetvek máris megtámadták. Ha jelentős a fertőzés, védekezni csak méhekre veszélytelen készítménnyel védekezhetünk, egyúttal kezeljük a bokrokat szürkerothadás ellen is, mely már a virágokat és a terméskezdeményeket is képes megfertőzni.

A mogyoró bokrokon jelentős a mogyoróormányos imágók jelenléte, a bogarak a fejlődő terméseket keresik, tojásrakás céljából. Ha bőséges és főként egészséges termést akarunk, permetezzünk a bogarak ellen.

A keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása tömeges, de kis hernyókat is lehet észlelni a mandula és őszibarack hajtásokban. Őszibarackon tömeges a levéltetű fertőzés, ezért halaszthatatlan az ellene való kezelés.

Cseresznyelégy

Ugyanez vonatkozik a cseresznyére és a meggyre is, mellette a cseresznyelégy folyamatos rajzása keseríti meg a termelők életét. A zsendülő korai cseresznye és meggy esetében, ha védekezünk, szigorúan tartsuk be a készítményre vonatkozó élelmezés egészségügyi várakozási időt!

A dió levelein megjelentek a nemezes és a szemölcsös gubacsatka tünetei, mellettük figyelni kell a baktériumos és gnomóniás fertőzésre is, mert csapadékos időben nemcsak a leveleket, hanem a terméskezdeményeket is megfertőzheti.

Nemezes gubacsatka dión

A csapadékosra fordult idő miatt az almásokat és a körtéseket már a varasodás is veszélyezteti. Eddig kevés volt a tömeges megbetegedés esélye, de ez most alapvetően megváltozott. A lombozat védelme mellett kiemelt gondot kell fordítani a terméskezdemények védelmére is, sőt az almamoly és a kelet gyümölcsmoly tömeges rajzása miatt a rovarölő szeres permetezés is halaszthatatlan.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

A búza első gombaölő szeres kezelése

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

2018. január 24. 20:49

Hatékony tavaszi rovarvédelem a repcében - különös tekintettel a piretroid-rezisztens repce-fénybogarakra

Az elmúlt évek zöldtrágya növényei és a repce vetésterületének növekedése magával hozták az állati kártevők felszaporodását.

2018. február 26. 16:40