Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Agrofórum Online

A szőlő virágzása országszerte tart. A tarka szőlőmolyok feromoncsapdás megfigyelése a rajzáscsúcs csökkenő tendenciáját jelzi. A kelő hernyók elleni első kezeléseket a hét folyamán a jó hatékonyság érdekében indokolt elvégezni.

A kihelyezett sárgászöld ragacsos fogólapokon bár most még kis egyedszámban, de megjelentek az amerikai szőlőkabóca L1-L2-es fejlettségű egyedei, ezért a védekezést hamarosan meg kell kezdeni a kártevő ellen. A védekezés jó időzítése alapvető fontosságú a karantén kórokozó aranyszínű sárgaság fitoplazma kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében.

A szőlő betegségeinek feltehetően járványveszélyes időszaka következik be a napokban várható kisebb-nagyobb, de országosan várható esőzés hatására. A nedvességborítottság és a viszonylag magas hőmérséklet egyaránt kedvez a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás megjelenésének, illetve a tömeges fertőzöttségnek. Ne feledkezzünk meg a szőlő feketerothadás kórokozójáról sem, mert a körülmények ennek a betegségnek is jók. A tünetek először a leveleken jelentkeznek, és később terjednek át a fürtkezdeményekre. A rohamos fertőzést csak jól időzített védekezéssel akadályozhatjuk meg.

Almamoly

Kisebb gazdasági jelentőségűnek tartott, de fontos növényünk a szeder. Most kezdődött virágzása, de a levéltetvek máris megtámadták. Ha jelentős a fertőzés, védekezni csak méhekre veszélytelen készítménnyel védekezhetünk, egyúttal kezeljük a bokrokat szürkerothadás ellen is, mely már a virágokat és a terméskezdeményeket is képes megfertőzni.

A mogyoró bokrokon jelentős a mogyoróormányos imágók jelenléte, a bogarak a fejlődő terméseket keresik, tojásrakás céljából. Ha bőséges és főként egészséges termést akarunk, permetezzünk a bogarak ellen.

A keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása tömeges, de kis hernyókat is lehet észlelni a mandula és őszibarack hajtásokban. Őszibarackon tömeges a levéltetű fertőzés, ezért halaszthatatlan az ellene való kezelés.

Cseresznyelégy

Ugyanez vonatkozik a cseresznyére és a meggyre is, mellette a cseresznyelégy folyamatos rajzása keseríti meg a termelők életét. A zsendülő korai cseresznye és meggy esetében, ha védekezünk, szigorúan tartsuk be a készítményre vonatkozó élelmezés egészségügyi várakozási időt!

A dió levelein megjelentek a nemezes és a szemölcsös gubacsatka tünetei, mellettük figyelni kell a baktériumos és gnomóniás fertőzésre is, mert csapadékos időben nemcsak a leveleket, hanem a terméskezdeményeket is megfertőzheti.

Nemezes gubacsatka dión

A csapadékosra fordult idő miatt az almásokat és a körtéseket már a varasodás is veszélyezteti. Eddig kevés volt a tömeges megbetegedés esélye, de ez most alapvetően megváltozott. A lombozat védelme mellett kiemelt gondot kell fordítani a terméskezdemények védelmére is, sőt az almamoly és a kelet gyümölcsmoly tömeges rajzása miatt a rovarölő szeres permetezés is halaszthatatlan.

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

A kertekben ősszel is jelentős a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványos poloska és a borókaszú kártétele, az ellenük való védekezés azonban igen nehéz feladat.

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

A mezei pocok kártétele most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a rágcsálók betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az őszi káposztarepce területeinken pedig fokozódik a vetési bagolylepke lárvájának a kártétele is.

Szüret utáni tennivalók gyümölcsösökben - mezei pocok és vértetű elleni védekezés

A gyümölcsös ültetvényekben a mezei pocok növekvő károsítása mellett egyre nyilvánvalóbb az almafa vértetű idei jelentősebb mértékű elszaporodása.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

Fontos a megfelelő felvásárlási ár almatermesztés esetében is

Az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

2018. augusztus 14. 09:30

Éljünk együtt a fenyércirokkal?! - A rezisztens fenyércirok szabályozásának lehetőségei

Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés adatai alapján nyolc egyszikű gyomfaj igényel a gazdálkodóktól nagyobb odafigyelést.

2018. március 3. 11:44

A korszerű almaültetvényeké a jövő

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.

2018. január 30. 13:07

Tovább fokozódik a mezei pocok és a vetési bagolylepke kártétele

A mezei pocok kártétele most elsősorban az évelő pillangós területeket, az őszi káposztarepce és kalászos vetéseket fenyegeti, mert a rágcsálók betelepedése már megindult az árokpartok, ruderális területek irányából. Az őszi káposztarepce területeinken pedig fokozódik a vetési bagolylepke lárvájának a kártétele is.

2018. október 17. 08:54