Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

Agrofórum Online

A szőlő virágzása országszerte tart. A tarka szőlőmolyok feromoncsapdás megfigyelése a rajzáscsúcs csökkenő tendenciáját jelzi. A kelő hernyók elleni első kezeléseket a hét folyamán a jó hatékonyság érdekében indokolt elvégezni.

A kihelyezett sárgászöld ragacsos fogólapokon bár most még kis egyedszámban, de megjelentek az amerikai szőlőkabóca L1-L2-es fejlettségű egyedei, ezért a védekezést hamarosan meg kell kezdeni a kártevő ellen. A védekezés jó időzítése alapvető fontosságú a karantén kórokozó aranyszínű sárgaság fitoplazma kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében.

A szőlő betegségeinek feltehetően járványveszélyes időszaka következik be a napokban várható kisebb-nagyobb, de országosan várható esőzés hatására. A nedvességborítottság és a viszonylag magas hőmérséklet egyaránt kedvez a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás megjelenésének, illetve a tömeges fertőzöttségnek. Ne feledkezzünk meg a szőlő feketerothadás kórokozójáról sem, mert a körülmények ennek a betegségnek is jók. A tünetek először a leveleken jelentkeznek, és később terjednek át a fürtkezdeményekre. A rohamos fertőzést csak jól időzített védekezéssel akadályozhatjuk meg.

Almamoly

Kisebb gazdasági jelentőségűnek tartott, de fontos növényünk a szeder. Most kezdődött virágzása, de a levéltetvek máris megtámadták. Ha jelentős a fertőzés, védekezni csak méhekre veszélytelen készítménnyel védekezhetünk, egyúttal kezeljük a bokrokat szürkerothadás ellen is, mely már a virágokat és a terméskezdeményeket is képes megfertőzni.

A mogyoró bokrokon jelentős a mogyoróormányos imágók jelenléte, a bogarak a fejlődő terméseket keresik, tojásrakás céljából. Ha bőséges és főként egészséges termést akarunk, permetezzünk a bogarak ellen.

A keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása tömeges, de kis hernyókat is lehet észlelni a mandula és őszibarack hajtásokban. Őszibarackon tömeges a levéltetű fertőzés, ezért halaszthatatlan az ellene való kezelés.

Cseresznyelégy

Ugyanez vonatkozik a cseresznyére és a meggyre is, mellette a cseresznyelégy folyamatos rajzása keseríti meg a termelők életét. A zsendülő korai cseresznye és meggy esetében, ha védekezünk, szigorúan tartsuk be a készítményre vonatkozó élelmezés egészségügyi várakozási időt!

A dió levelein megjelentek a nemezes és a szemölcsös gubacsatka tünetei, mellettük figyelni kell a baktériumos és gnomóniás fertőzésre is, mert csapadékos időben nemcsak a leveleket, hanem a terméskezdeményeket is megfertőzheti.

Nemezes gubacsatka dión

A csapadékosra fordult idő miatt az almásokat és a körtéseket már a varasodás is veszélyezteti. Eddig kevés volt a tömeges megbetegedés esélye, de ez most alapvetően megváltozott. A lombozat védelme mellett kiemelt gondot kell fordítani a terméskezdemények védelmére is, sőt az almamoly és a kelet gyümölcsmoly tömeges rajzása miatt a rovarölő szeres permetezés is halaszthatatlan.

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek.

Őszi vetésnél fokozottan figyeljünk a talajlakó kártevőkre!

A konkrét, táblaszinten történő kártevő és betegség fellépésének és terjedésének a megfigyelése a földhasználó vagy pedig a vele szerződésben álló növényorvos feladata.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

2018. április 16. 09:25

Nem jutottak dűlőre a léalma felvásárlási árának emeléséről

A gazdák továbbra is egyöntetűen visszautasítják az önköltségi ár felét sem tartalmazó, 13 forintos feldolgozói ajánlatot, amely a szervezet szerint az üzemek árainak teljes összhangja miatt felveti a kartellgyanú lehetőségét is.

2018. augusztus 14. 13:44

100 millió befőttes üveg hiányzik a hazai piacról – bedőlhet a konzervipar

Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. ígérete ellenére nem biztosítja a magyar konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget orosházi kohójának felújítási munkái alatt.

2018. március 6. 08:32