Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, csapadéktól mentes kora őszi idő jellemezte. A száraz idő kedvezett a kukorica betakarítási munkáinak és az őszi búza vetésének, de a repce fejlődése és az őszi árpa kelése nedvesség hiányában megállt vagy nagyon vontatottá vált.

Az augusztus utolsó dekádjában elvetett repcék 6-8 leveles fejlettségűek, a későbbi vetésűek igen heterogén növényállományúak. A szárazság ellenére a vetések gyomosodása megindult.

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben. A ruderális területek és évelő pillangós táblák szomszédságában valamint a korábbi napraforgó és kukorica területekről egyre intenzívebb a pocok betelepedése az őszi káposztarepce és őszi árpa vetésekbe. Egyes helyeken már a veszélyes szintet meghaladó a fertőzés a táblaszélek 2-3 méteres sávjában, de előfordul már kiterjedtebb betelepedés. A száraz, kellemesen meleg időben zavartalan a mezei pocok kolóniák szaporodása. Szükséghelyzeti engedéllyel ismét használható a Redentin rágcsálóirtó csalétek, de a felhasználás feltételeit szigorúan be kell tartani. A mezei pocok fertőzés erősödése a gyümölcsös ültetvények gyepesített és ezért háborítatlan részein is jól megfigyelhető. Ezeken a területeken tárcsázással, talajmarózással eredményesen gyéríthető a populáció.

A kukorica aratása során törekedjünk a minél alacsonyabb tarló kialakítására, illetve szárzúzózással aprítsuk fel a szármaradványokat, mert az egész országra jellemző az igen magas kukoricamoly fertőzöttség. A kártevő hernyó alakjában telel át a kukoricaszár gyökérnyak közeli részében, ezért olyan fontos a tökéletes száraprítás.

Az őszi káposztarepce állományok egy része elérte a 6-8 leveles állapotot. Most időszerű az őszi regulátoros kezelés a növekedés intenzitásának csökkentése érdekében. A lombozat fejlődése helyett a regulátorozás hatására inkább a gyökérzet és a gyökérnyaki rész erősödik, ami elősegíti a jobb télállóság kialakulását. A felhasználásra engedélyezett készítmények fontos „mellékhatása”, hogy fungicidként megvédi a repcét az őszi gombás eredetű fertőzésektől.

Az őszi árpa kelése már megkezdődött, a búza még a talajban van, de az őszi időjárás hatására az egyéb pázsitfűféle növényeken erősödő sárgarozsda fertőzés alakult ki. Kedvezően nedves időben ez a fertőzés könnyen átterjedhet az árpára és a búzára is, ami jövő tavasszal kiinduló forrása lehet egy korai sárgarozsda járványnak.

búza sárgarozsda

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.

RAPOOL-REPCÉK: PHOENIX CL - Új szintre emeli a Clearfield-hibridek teljesítményét

2018. augusztus 7. 16:52

A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket.

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

2018. június 26. 15:21

A DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép – március

2018. március 26. 09:13

A hosszú távú hatások ismeretében előre, könnyebben fel lehet készülni a világpiac várható alakulására.