Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, csapadéktól mentes kora őszi idő jellemezte. A száraz idő kedvezett a kukorica betakarítási munkáinak és az őszi búza vetésének, de a repce fejlődése és az őszi árpa kelése nedvesség hiányában megállt vagy nagyon vontatottá vált.

Az augusztus utolsó dekádjában elvetett repcék 6-8 leveles fejlettségűek, a későbbi vetésűek igen heterogén növényállományúak. A szárazság ellenére a vetések gyomosodása megindult.

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben. A ruderális területek és évelő pillangós táblák szomszédságában valamint a korábbi napraforgó és kukorica területekről egyre intenzívebb a pocok betelepedése az őszi káposztarepce és őszi árpa vetésekbe. Egyes helyeken már a veszélyes szintet meghaladó a fertőzés a táblaszélek 2-3 méteres sávjában, de előfordul már kiterjedtebb betelepedés. A száraz, kellemesen meleg időben zavartalan a mezei pocok kolóniák szaporodása. Szükséghelyzeti engedéllyel ismét használható a Redentin rágcsálóirtó csalétek, de a felhasználás feltételeit szigorúan be kell tartani. A mezei pocok fertőzés erősödése a gyümölcsös ültetvények gyepesített és ezért háborítatlan részein is jól megfigyelhető. Ezeken a területeken tárcsázással, talajmarózással eredményesen gyéríthető a populáció.

A kukorica aratása során törekedjünk a minél alacsonyabb tarló kialakítására, illetve szárzúzózással aprítsuk fel a szármaradványokat, mert az egész országra jellemző az igen magas kukoricamoly fertőzöttség. A kártevő hernyó alakjában telel át a kukoricaszár gyökérnyak közeli részében, ezért olyan fontos a tökéletes száraprítás.

Az őszi káposztarepce állományok egy része elérte a 6-8 leveles állapotot. Most időszerű az őszi regulátoros kezelés a növekedés intenzitásának csökkentése érdekében. A lombozat fejlődése helyett a regulátorozás hatására inkább a gyökérzet és a gyökérnyaki rész erősödik, ami elősegíti a jobb télállóság kialakulását. A felhasználásra engedélyezett készítmények fontos „mellékhatása”, hogy fungicidként megvédi a repcét az őszi gombás eredetű fertőzésektől.

Az őszi árpa kelése már megkezdődött, a búza még a talajban van, de az őszi időjárás hatására az egyéb pázsitfűféle növényeken erősödő sárgarozsda fertőzés alakult ki. Kedvezően nedves időben ez a fertőzés könnyen átterjedhet az árpára és a búzára is, ami jövő tavasszal kiinduló forrása lehet egy korai sárgarozsda járványnak.

búza sárgarozsda

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

2019. február 5. 07:51

A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt - gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat.

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

2018. május 22. 14:00

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.