Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a csendes, csapadéktól mentes kora őszi idő jellemezte. A száraz idő kedvezett a kukorica betakarítási munkáinak és az őszi búza vetésének, de a repce fejlődése és az őszi árpa kelése nedvesség hiányában megállt vagy nagyon vontatottá vált.

Az augusztus utolsó dekádjában elvetett repcék 6-8 leveles fejlettségűek, a későbbi vetésűek igen heterogén növényállományúak. A szárazság ellenére a vetések gyomosodása megindult.

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben. A ruderális területek és évelő pillangós táblák szomszédságában valamint a korábbi napraforgó és kukorica területekről egyre intenzívebb a pocok betelepedése az őszi káposztarepce és őszi árpa vetésekbe. Egyes helyeken már a veszélyes szintet meghaladó a fertőzés a táblaszélek 2-3 méteres sávjában, de előfordul már kiterjedtebb betelepedés. A száraz, kellemesen meleg időben zavartalan a mezei pocok kolóniák szaporodása. Szükséghelyzeti engedéllyel ismét használható a Redentin rágcsálóirtó csalétek, de a felhasználás feltételeit szigorúan be kell tartani. A mezei pocok fertőzés erősödése a gyümölcsös ültetvények gyepesített és ezért háborítatlan részein is jól megfigyelhető. Ezeken a területeken tárcsázással, talajmarózással eredményesen gyéríthető a populáció.

A kukorica aratása során törekedjünk a minél alacsonyabb tarló kialakítására, illetve szárzúzózással aprítsuk fel a szármaradványokat, mert az egész országra jellemző az igen magas kukoricamoly fertőzöttség. A kártevő hernyó alakjában telel át a kukoricaszár gyökérnyak közeli részében, ezért olyan fontos a tökéletes száraprítás.

Az őszi káposztarepce állományok egy része elérte a 6-8 leveles állapotot. Most időszerű az őszi regulátoros kezelés a növekedés intenzitásának csökkentése érdekében. A lombozat fejlődése helyett a regulátorozás hatására inkább a gyökérzet és a gyökérnyaki rész erősödik, ami elősegíti a jobb télállóság kialakulását. A felhasználásra engedélyezett készítmények fontos „mellékhatása”, hogy fungicidként megvédi a repcét az őszi gombás eredetű fertőzésektől.

Az őszi árpa kelése már megkezdődött, a búza még a talajban van, de az őszi időjárás hatására az egyéb pázsitfűféle növényeken erősödő sárgarozsda fertőzés alakult ki. Kedvezően nedves időben ez a fertőzés könnyen átterjedhet az árpára és a búzára is, ami jövő tavasszal kiinduló forrása lehet egy korai sárgarozsda járványnak.

búza sárgarozsda

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

2018. március 8. 10:24

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.