Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Kalászol az őszi árpa és virágzásnak indult a korán vetett borsó. A száraz és meleg időszak miatt megállt a sárgarozsda fertőzés korábban tapasztalt terjedése, és valószínűleg a továbbiakban a betegség járványos méreteket nem tud ölteni. A kalászos gabonákon átlagos szintű a levélfoltosságot előidéző gombafajok és a gabonalisztharmat fertőzés.

Kalászosok

A kezdődő kalászolás miatt most a figyelmet a kalászfuzáriózis fertőzés megelőzésére kell fordítani, ugyanis a betegségre a növények ettől a fenológiai stádiumtól kezdődően fogékonyak. Az érzékeny állapot egészen a viaszérésig eltart, ezért a most végzett preventív védekezés sokat segíthet az egészséges növényállapot fenntartásában. A jelenleg használatos gabona fungicidekkel jó biológiai hatékonyságot lehet elérni, amennyiben a permetezés során megfelelő típusú fúvókákat használunk. A hatékony védekezés titka a kalászok minél jobb befedésében rejlik. Erre a célra legjobban a kettős lapossugarú fúvókák felelnek meg, mert a permetezés során mindkét oldalról éri a kalászt a permetlésugár.

Az őszi búza állományok egészségi állapota általában jónak mondható. A sárgarozsda veszély elmúltával most a levélbetegségek (HTR, lisztharmat, szeptória) mellett a rovarkártevőket kell figyelemmel kísérni. A vetésfehérítő bogarak első lárváinak kelése az akácvirágzás idejére esik, tehát ennek is eljött az ideje. A bogarak létszáma eddig nem adott okot az aggodalomra, de a foltszerűen kialakuló kártételi foltokat azért nem árt figyelni. A gabonapoloska imágók egyedsűrűsége hálócsapásonként 1db-től veszélyes lehet. Már látható néhány gabonaszipoly is a vetésekben, de fontossá majd csak később válik jelentkezésük.

Napraforgó és a kukorica

 A napraforgó és a kukorica gyors kelését és kezdeti növekedését a meleg talaj kedvezően befolyásolja, így rövid az a fejlődési szakasz, amikor a fiatal korban károsító barkófélék veszélyeztetnék a növények töretlen fejlődését. Persze ebben sokat segít az idén kiterjedten használt inszekticides vetőmagcsávázás. A száraz, csapadéktól mentes idő miatt viszont kevésbé sikeres a preemergens gyomirtás napraforgóban és kukoricában egyaránt. Fel kell készülni az állomány kezelésekre, korrigálva a kelés előtt végzett gyomirtások hibáit.

Borsó

 Az először vetett borsószakaszok már virágzásnak indultak. A növények fejlődését ebben az időszakban a most kezdődő borsólevéltetű fertőzés gátolhatja. Már elkezdődött az első levéltetű kolóniák kialakulása a virágokat körülölelő pálhalevelek védelmében. A fertőzés most még nem nagy, de a levéltetvekre jellemzően kedvezően párás időben rohamosan teljes kártétel alakul ki, ami a virágok lehullásával, torz borsóhüvelyek képződésével, illetve az lombozat elszáradásával jár. Egyidejűleg készüljünk fel a lisztharmat és a borsórozsda elleni védelemre is, mert a zárt, páradús növényállomány kedvez mindkét kórokozó fellépésének.

Repce

Az őszi káposztarepce virágzása a vége felé jár. Most a képződött becők és az ezeket tápláló lombozat védelmére kell koncentrálni. A kezelések hatására lecsökkent a repcék rovarállománya, de a becőormányos- és az ezt követő becőszúnyog fertőzés erősödésétől még lehet tartani. Mellettük már megjelentek a lombozaton és a száron a fómás- és az alternáriás foltosság tünetei, melyek védelem nélkül könnyen átterjedhetnek a becőkre.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

Kellemetlen őszi meglepetés: a csócsárló

2018. október 7. 12:44

A gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) régóta ismert Magyarországon, mint a kalászos gabonák fiatalkori károsítója, előfordulásával szinte minden évben számolni kell. A kártevő számára döntő jelentőségű, hogy a peterakás idején milyen az időjárás, talál-e megfelelő, kellően nedves talajt.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.