Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Kalászol az őszi árpa és virágzásnak indult a korán vetett borsó. A száraz és meleg időszak miatt megállt a sárgarozsda fertőzés korábban tapasztalt terjedése, és valószínűleg a továbbiakban a betegség járványos méreteket nem tud ölteni. A kalászos gabonákon átlagos szintű a levélfoltosságot előidéző gombafajok és a gabonalisztharmat fertőzés.

Kalászosok

A kezdődő kalászolás miatt most a figyelmet a kalászfuzáriózis fertőzés megelőzésére kell fordítani, ugyanis a betegségre a növények ettől a fenológiai stádiumtól kezdődően fogékonyak. Az érzékeny állapot egészen a viaszérésig eltart, ezért a most végzett preventív védekezés sokat segíthet az egészséges növényállapot fenntartásában. A jelenleg használatos gabona fungicidekkel jó biológiai hatékonyságot lehet elérni, amennyiben a permetezés során megfelelő típusú fúvókákat használunk. A hatékony védekezés titka a kalászok minél jobb befedésében rejlik. Erre a célra legjobban a kettős lapossugarú fúvókák felelnek meg, mert a permetezés során mindkét oldalról éri a kalászt a permetlésugár.

Az őszi búza állományok egészségi állapota általában jónak mondható. A sárgarozsda veszély elmúltával most a levélbetegségek (HTR, lisztharmat, szeptória) mellett a rovarkártevőket kell figyelemmel kísérni. A vetésfehérítő bogarak első lárváinak kelése az akácvirágzás idejére esik, tehát ennek is eljött az ideje. A bogarak létszáma eddig nem adott okot az aggodalomra, de a foltszerűen kialakuló kártételi foltokat azért nem árt figyelni. A gabonapoloska imágók egyedsűrűsége hálócsapásonként 1db-től veszélyes lehet. Már látható néhány gabonaszipoly is a vetésekben, de fontossá majd csak később válik jelentkezésük.

Napraforgó és a kukorica

 A napraforgó és a kukorica gyors kelését és kezdeti növekedését a meleg talaj kedvezően befolyásolja, így rövid az a fejlődési szakasz, amikor a fiatal korban károsító barkófélék veszélyeztetnék a növények töretlen fejlődését. Persze ebben sokat segít az idén kiterjedten használt inszekticides vetőmagcsávázás. A száraz, csapadéktól mentes idő miatt viszont kevésbé sikeres a preemergens gyomirtás napraforgóban és kukoricában egyaránt. Fel kell készülni az állomány kezelésekre, korrigálva a kelés előtt végzett gyomirtások hibáit.

Borsó

 Az először vetett borsószakaszok már virágzásnak indultak. A növények fejlődését ebben az időszakban a most kezdődő borsólevéltetű fertőzés gátolhatja. Már elkezdődött az első levéltetű kolóniák kialakulása a virágokat körülölelő pálhalevelek védelmében. A fertőzés most még nem nagy, de a levéltetvekre jellemzően kedvezően párás időben rohamosan teljes kártétel alakul ki, ami a virágok lehullásával, torz borsóhüvelyek képződésével, illetve az lombozat elszáradásával jár. Egyidejűleg készüljünk fel a lisztharmat és a borsórozsda elleni védelemre is, mert a zárt, páradús növényállomány kedvez mindkét kórokozó fellépésének.

Repce

Az őszi káposztarepce virágzása a vége felé jár. Most a képződött becők és az ezeket tápláló lombozat védelmére kell koncentrálni. A kezelések hatására lecsökkent a repcék rovarállománya, de a becőormányos- és az ezt követő becőszúnyog fertőzés erősödésétől még lehet tartani. Mellettük már megjelentek a lombozaton és a száron a fómás- és az alternáriás foltosság tünetei, melyek védelem nélkül könnyen átterjedhetnek a becőkre.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Az AGRYA nemzetközi növényvédelmi konferenciát hirdet fiatal gazdáknak

2018. október 24. 06:55

A növényvédő szer szabályozás átalakulása, a hatóanyag kivonások komoly feladat elé állítják a gazdálkodókat.

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra III. rész

2018. május 31. 05:30

A tavasz végi és nyári hónapokban fokozottan kell ügyelnünk az örökzöld növényeinket fertőző kórokozókra.

A rhizopuszos rothadás és következményei

2019. szeptember 4. 14:38

A Rhizopus gombák fertőzése a növény víztartalmától és az időjárási tényezőktől függően okozhat nedves rothadást vagy száraz korhadást is. A rhizopuszos rothadás során alapvetően alkoholos erjedés megy végbe a behatolt kórokozó tevékenységének következtében.