Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Kalászol az őszi árpa és virágzásnak indult a korán vetett borsó. A száraz és meleg időszak miatt megállt a sárgarozsda fertőzés korábban tapasztalt terjedése, és valószínűleg a továbbiakban a betegség járványos méreteket nem tud ölteni. A kalászos gabonákon átlagos szintű a levélfoltosságot előidéző gombafajok és a gabonalisztharmat fertőzés.

Kalászosok

A kezdődő kalászolás miatt most a figyelmet a kalászfuzáriózis fertőzés megelőzésére kell fordítani, ugyanis a betegségre a növények ettől a fenológiai stádiumtól kezdődően fogékonyak. Az érzékeny állapot egészen a viaszérésig eltart, ezért a most végzett preventív védekezés sokat segíthet az egészséges növényállapot fenntartásában. A jelenleg használatos gabona fungicidekkel jó biológiai hatékonyságot lehet elérni, amennyiben a permetezés során megfelelő típusú fúvókákat használunk. A hatékony védekezés titka a kalászok minél jobb befedésében rejlik. Erre a célra legjobban a kettős lapossugarú fúvókák felelnek meg, mert a permetezés során mindkét oldalról éri a kalászt a permetlésugár.

Az őszi búza állományok egészségi állapota általában jónak mondható. A sárgarozsda veszély elmúltával most a levélbetegségek (HTR, lisztharmat, szeptória) mellett a rovarkártevőket kell figyelemmel kísérni. A vetésfehérítő bogarak első lárváinak kelése az akácvirágzás idejére esik, tehát ennek is eljött az ideje. A bogarak létszáma eddig nem adott okot az aggodalomra, de a foltszerűen kialakuló kártételi foltokat azért nem árt figyelni. A gabonapoloska imágók egyedsűrűsége hálócsapásonként 1db-től veszélyes lehet. Már látható néhány gabonaszipoly is a vetésekben, de fontossá majd csak később válik jelentkezésük.

Napraforgó és a kukorica

 A napraforgó és a kukorica gyors kelését és kezdeti növekedését a meleg talaj kedvezően befolyásolja, így rövid az a fejlődési szakasz, amikor a fiatal korban károsító barkófélék veszélyeztetnék a növények töretlen fejlődését. Persze ebben sokat segít az idén kiterjedten használt inszekticides vetőmagcsávázás. A száraz, csapadéktól mentes idő miatt viszont kevésbé sikeres a preemergens gyomirtás napraforgóban és kukoricában egyaránt. Fel kell készülni az állomány kezelésekre, korrigálva a kelés előtt végzett gyomirtások hibáit.

Borsó

 Az először vetett borsószakaszok már virágzásnak indultak. A növények fejlődését ebben az időszakban a most kezdődő borsólevéltetű fertőzés gátolhatja. Már elkezdődött az első levéltetű kolóniák kialakulása a virágokat körülölelő pálhalevelek védelmében. A fertőzés most még nem nagy, de a levéltetvekre jellemzően kedvezően párás időben rohamosan teljes kártétel alakul ki, ami a virágok lehullásával, torz borsóhüvelyek képződésével, illetve az lombozat elszáradásával jár. Egyidejűleg készüljünk fel a lisztharmat és a borsórozsda elleni védelemre is, mert a zárt, páradús növényállomány kedvez mindkét kórokozó fellépésének.

Repce

Az őszi káposztarepce virágzása a vége felé jár. Most a képződött becők és az ezeket tápláló lombozat védelmére kell koncentrálni. A kezelések hatására lecsökkent a repcék rovarállománya, de a becőormányos- és az ezt követő becőszúnyog fertőzés erősödésétől még lehet tartani. Mellettük már megjelentek a lombozaton és a száron a fómás- és az alternáriás foltosság tünetei, melyek védelem nélkül könnyen átterjedhetnek a becőkre.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

2018. március 26. 07:13

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.

Drónos növényvédelem – a jövő, vagy forrófejűek szakmaiatlan technikai sportja? – Kérdések és válaszok a dróntechnológiával kapcsolatban

2019. január 7. 08:11

Az elmúlt időszakban rengeteg kétség és kérdés merül fel a dróntechnológiával kapcsolatban, mind szakmai, mind gazdálkodói oldalról. Morva Tamás az Agrárközösség növényorvosa és növényvédelmi üzletág vezetője az alábbi írásban összegezte a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.