Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az eső növelte a varasodás fertőzés esélyét

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az eső növelte a varasodás fertőzés esélyét

Agrofórum Online

Az augusztus második dekádjában érkezett csapadékzóna hatására kisebb-nagyobb mennyiségű esőt kapott az ország. A kapott égi áldás életmentő hatása elsősorban az ország középső és keleti részén érződött, a nyugati, kevésbé aszályos tájegységekben pedig emelte a talajok nedvességtartalmát. A nappali maximum hőmérsékletek kissé visszaestek, általában 30-35 C0 körüli értékre, éjszakánként pedig 20 foknál nem volt magasabb a levegő hőmérséklete. A lehullott nedvesség hatására emelkedett a relatív páratartalom és a nedvességborítás időtartama.

Az almamoly második nemzedékének rajzása a keleti országrész almásaiban megállt, de a fertőzött gyümölcsök aránya így is magas, helyenként eléri a 20 %-os értéket is. Levéltetűvel fertőzött hajtásvégeket mintegy 30 %-os nagyságban észlelhetünk. Más, almában károsító rovarkártevő rajzása jelenleg szünetel. Az eső növelte a varasodás fertőzés esélyét, most a betegebb gyümölcsösökben 15 % a fertőzött termés aránya. A lisztharmatos hajtásvégek aránya helyenként a 40 %-ot is eléri. A gyümölcsök elérték a 90 %-os termésméretet, a kalcium pótlást még célszerű folytatni, valamint gondoskodni kell a tárolási betegségek elleni megelőző védelemről. Gyümölcsfa takácsatkákat a leveleket 5 %-án figyelhetünk meg, hamarosan megkezdődik az áttelelő tojások lerakásának az ideje.

A csonthéjas növények lombozatát elsősorban a blumeriellás levélfoltosság károsítja, de az esők hatására ismét erősödik a sztigminás levéllikasztó betegség fertőzés. Mindkét betegség hatására, együttesen az aszállyal tovább tart az erőteljes lombhullás, így a jövő évi termésdifferenciálódást negatív irányban befolyásolhatják. Az érés felgyorsulása és a rágókártevők, gyümölcsmolyok miatt sok a sebzett termés, a szürkepenészes termésrothadás és a monília pedig azonnal megfertőzi a gyümölcsöt.

Takácsatka gyümölcsfán

A nyugati dióburok fúrólégy ingadozó mértékben, de folyamatosan rajzik, de még kevés a terméseken a szemmel is látható fertőzés. A lehullott csapadék nyomán a rajzás erősödése várható.

A szőlő ültetvények érése a korábban megszokottnál előbbre tolódott, így már több fajta szürete is megkezdődött. Az esők miatt megnőtt a szürkepenészes rothadás fertőzés veszélye, az elvékonyodott bogyókon. A hónaljhajtásokon kezdeti peronoszpóra tünetek jelentek meg, de még enyhe mértékben.

A foltosszárnyú muslica most elsősorban a szedret és az érő bodza termésén figyelhető meg.

A zöld vándorpoloska lárvák erőteljes szaporodása figyelhető meg a zöldség-és gyümölcs kultúrákban, sok a károsodott paradicsom, paprika, padlizsán és uborka.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Egy más megoldás a fenyércirok ellen!

2019. szeptember 10. 13:58

K. Margit kérdése: Környékünkön rengeteg a fenyércirok az utóbbi időben. Miért szaporodott és szaporodik el a fenyércirok, mit lehet ellene tenni?

Szinte minden gyümölcsmoly rajzik a csonthéjas ültetvényekben

2021. július 21. 09:38

Csonthéjas ültetvényekben a barackmoly kivételével minden gyümölcsmoly rajzik, tehát a feromoncsapda adatok figyelembe vételével ezekben a növénykultúrákban is védekezni kell.

Méhkímélő növényvédelem

2020. április 8. 14:48

A növényvédelmi munkálataink során kiemelt fontosságú a beporzó rovarok védelme, melynek szabályait a 43/2010 FVM rendelet 15. §-a szabályozza hazánkban. Ez alapján a növényvédő szerek felhasználását szabályozó engedélyokiratban is külön tételként felsorolják az adott készítmény méhekre gyakorolt hatását, besorolását, ezek az adatok a szerek csomagolásán olvashatók.

Erő és harmónia újratöltve: 2021-ben megérkezik az új Laudis Smart® kukorica technológiai csomag

2020. december 3. 12:42

A növényvédő szer forgalmazásban a „csomagszemlélet” már nem újdonság. A gyűjtőcsomagok összetételének kialakítását többféle elv vezérelheti, közös bennük, hogy a felhasználó igényein és a számára nyújtott előnyön alapulnak.