Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: eljött a tavaszi metszési munkák ideje

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: eljött a tavaszi metszési munkák ideje

Agrofórum Online

A február végi tavaszt idéző időjárás megszakította a növények kényszernyugalmi állapotát, és több növényen megkezdődött a rügyfakadás. Ez több dísznövényt (Forsithia, orgona, kikeleti bangita, stb.) érint, de a gazdasági növények közül a kajszi, a körte és a cseresznye rügyein is a fakadás jelei mutatkoznak.

A korai rügyfakadás veszélyei közismertek, megvan az esélye a termőrügyek elfagyásának, így jobban járnánk, ha visszatérne az időjárás a normális kerékvágásba. A növények jelenlegi állapota jelzi, hogy a tavaszi metszési munkákat el kell kezdeni. Fontossági sorrendben a kajszival, a mandulával, a meggyel, a cseresznyével, az almával, a körtével és a szőlővel kezdjünk, és az őszibarackot hagyjuk a munkálatok végére. Ennek az oka, hogy az őszibarack betegségei akkor terjednek leglassabban, ha a virágzás közeli állapotot megvárjuk a metszéssel. Ettől függetlenül a rezes lemosó permetezést metszetlen állapotban is el kell végezni, nehogy a tafrinás levélfodrosodás elhatalmasodjon a kifakadó leveleken. Növényvédelmi szempontból nagyon fontos a fák sérült, beteg részeinek az eltávolítása, a szellős ágrendszer kialakítása, a gyökérsarjak eltávolítása (meggy, alma, körte). Szedjük le a fákról a rajta maradt gyümölcsmúmiákat, mert ezek a legfontosabb fertőzési forrásai a moníliás gyümölcsfertőzésnek. Lehetőség szerint kapargassuk vagy drótkefézzük le az áttelelő atkatojásokat, a pajzstetű fertőzés nyomait, az almafa vértetű viaszborítását, amit a fák gyökérnyaki részén is el kell végezni, mert elsősorban itt telel át a vértetű.

Ha mindezzel végeztünk, jöhet a lemosó permetezés. Ha a megmetszett fákon nincs rovarfertőzés nyoma, akkor elegendő a rezes-kénes lemosó permetezés. A kártevővel is találkoztunk a metszés során, akkor olyan lemosó szert válasszunk, mely a réz és a kén tartalom mellett olajos hatóanyagot is tartalmaz. Az olaj vékony rétegben szétterülve bevonja a kártevők áttelelő képleteit, nem jutnak levegőhöz és megfulladnak. A permetezést bő permetlével, lemosásszerűen végezzük, hogy minden repedésbe eljusson, vonja be a fát teljes mértékben.

Az ágnyesedékeket talajtakarásra is felhasználhatjuk

A rezes lemosó permetezést a csonthéjas fák esetében, időjárástól függően több alkalommal is célszerű elvégezni, mert a kezdeti moníliás virág-és hajtásfertőzés és az őszibarack tafrinás levélfodrosodás elleni védekezés legjobb megoldása.

A télvégi lemosó permetezést ne csak a haszonnövényeken, hanem díszkertünk fás növényein végezzük el, mert a kártevők és a betegségek itt is károsítanak, több közös károsító található ezen a növényeken is.

A metszés során nagy tömegű gally-és ágnyesedék keletkezik minden évben. Erre ne úgy tekintsünk, mint hulladék, hanem felaprítva tökéletes alapanyag talajunk szervesanyag pótlására. Az apróra zúzott gallyak, ágdarabok talajtakarásra, mulcsozásra kiválóan alkalmasak, de a komposztkészítés során is felhasználhatók, nedvdús növényi maradványokkal elkeverve vagy rétegezve.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Paradicsomtermesztés kevesebb költséggel?

2023. május 20. 06:34

Egy holland vállalkozó, Willem Jonkman fejlesztésével helytakarékos megoldás született a paradicsomtermesztésben, megkoronázva terméshozam-növekedéssel.

Ezek a növények szorítják ki a műanyag cserepes társaikat

2024. február 3. 14:10

A Blackmore Company dániai, hollandiai, olaszországi, németországi és amerikai, coloradói partnerével együttműködve kifejlesztette a Plant-IT-Friendly (növénybarát) kiskereskedelmi cserepeket a kertészeti termékek számára, melyek 12 cm-es és annál nagyobb növények számára készültek.

A 9,5 millió dolláros támogatásból finanszírozott kutatás tovább erősíti az ausztrál termények jó hírét

2023. május 22. 11:31

A minőségi termékek előállításáról ismert Ausztrália jó híre még erősebbé válhat, hiszen 9,5 millió dolláros támogatást kapott a kártevők és betegségek elleni kockázatkezelésre irányuló, biztonságos kereskedelmet szolgáló intézkedésekre.

Őszi aktualitás: záró lemosó permetezés

2018. október 4. 06:00

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják. Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.