Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Elmúltak a zord napok, ismét kúszik felfelé a hőmérő higanyszála és éjszakára sem hűl le a levegő néhány fok mínusz alá. Kell azonban még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Már előre látható, hogy a mezei munkák összetorlódnak és a kukoricavetés végéig kevés pihenőnapra lehet majd számítani. Az országszerte gondot okozó belvíz remélhetőleg rövid időn belül elmúlik, és minden munkát el lehet végezni optimális időben.

Mihelyt rá lehet menni az őszi gabonavetésekre, el kell végezni a gyomirtást, nehogy a hirtelen felmelegedő időben szárba induljanak a növények, különösen az őszi árpa. Át kell tüzetesen vizsgálni a növényállományokat növénykórtani szempontból is, nehogy a későbbiekben meglepetés érjen bennünket.

Repce fómás levélfoltosság

Repcében ismét aktivizálja magát a repce szárormányos és rövid időn belül a szárbaszökkenő növényeken megjelenik a fénybogár is. A kártevők elleni hatékony védekezés érdekében akár naponta is át kell vizsgálni a sárgatálakat vagy pedig a sárga ragacsos fogólapokat. Az első védekezésekkel együtt aktuálissá válik a tavaszi regulátoros kezelés az oldalelágazódás serkentése érdekében. A regulátoros kezelés egyúttal hatásosan megfékezi az idős leveleken felszaporodott levélfoltosságot előidéző gombabetegségeket is.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodás

Nem várathat tovább a rezes lemosó permetezés elvégzése az őszibarackosokban. A fák rügyei fakadásra készen várják a jó időt. A tafrinás levélfodrosodás viszont már most is fertőzésre kész, és már a rügyekben levő levélkezdeményeket is képes megfertőzni, ugyanis a csapadék bemossa a fertőző anyagot a rügypikkelyek alá.

Most csak alapos rezes kezeléssel óvhatjuk meg az őszibarackot a dérgombától. A jövő hétre várható jó időben a többi gyümölcsfélén is végezzük el a lemosó permetezést, nehogy a felmelegedéssel kicsússzunk az optimális időszakból. A kajszik rügyvizsgálata kevés jóval biztatja a kertészeket, de egyelőre fagy látszik győztesnek. Ilyenkor már pirosan duzzadnia kellene a rügyeknek, de eddig ennek semmi jele nem mutatkozik. Lehet, hogy az idén baracklekvár nélkül maradunk?

Májusi cserebogár pajor

A veteményes kertekben néhány napon belül megkezdődhetnek a kerti munkák. Elsőként a petrezselyem, a borsó, a spenót vetése indulhat el, de duggatható a fokhagyma és a vöröshagyma is. Ha a területen tavaly találkoztunk talajlakó kártevőkkel, drótféreggel, cserebogár pajorral, lótetűvel, akkor feltétlenül fertőtlenítsük a talajt.

A gyepeket, pázsitokat alapos fűnyírás után gyepszellőztetővel tisztogassuk meg az elhalt fűszálaktól, és szórjuk ki az első fejtrágyát a gyors újrafakadás érdekében.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Inváziós kártevők: az inváziós tölgy csipkéspoloska

2019. február 1. 09:50

Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk ezen írása.

Veszélyességük fokozott jelentősségű: a spanyol csupaszcsiga

2018. október 14. 03:35

A spanyol csupaszcsiga inváziós károkozó állatfaj, mely az Ibériai-félszigetről származik. Néhány évtized alatt Európa legtöbb országába eljutott, terjedése az utóbbi húsz évben vált intenzívebbé.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

2018. március 10. 09:18

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.