Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Elmúltak a zord napok, ismét kúszik felfelé a hőmérő higanyszála és éjszakára sem hűl le a levegő néhány fok mínusz alá. Kell azonban még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Már előre látható, hogy a mezei munkák összetorlódnak és a kukoricavetés végéig kevés pihenőnapra lehet majd számítani. Az országszerte gondot okozó belvíz remélhetőleg rövid időn belül elmúlik, és minden munkát el lehet végezni optimális időben.

Mihelyt rá lehet menni az őszi gabonavetésekre, el kell végezni a gyomirtást, nehogy a hirtelen felmelegedő időben szárba induljanak a növények, különösen az őszi árpa. Át kell tüzetesen vizsgálni a növényállományokat növénykórtani szempontból is, nehogy a későbbiekben meglepetés érjen bennünket.

Repce fómás levélfoltosság

Repcében ismét aktivizálja magát a repce szárormányos és rövid időn belül a szárbaszökkenő növényeken megjelenik a fénybogár is. A kártevők elleni hatékony védekezés érdekében akár naponta is át kell vizsgálni a sárgatálakat vagy pedig a sárga ragacsos fogólapokat. Az első védekezésekkel együtt aktuálissá válik a tavaszi regulátoros kezelés az oldalelágazódás serkentése érdekében. A regulátoros kezelés egyúttal hatásosan megfékezi az idős leveleken felszaporodott levélfoltosságot előidéző gombabetegségeket is.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodás

Nem várathat tovább a rezes lemosó permetezés elvégzése az őszibarackosokban. A fák rügyei fakadásra készen várják a jó időt. A tafrinás levélfodrosodás viszont már most is fertőzésre kész, és már a rügyekben levő levélkezdeményeket is képes megfertőzni, ugyanis a csapadék bemossa a fertőző anyagot a rügypikkelyek alá.

Most csak alapos rezes kezeléssel óvhatjuk meg az őszibarackot a dérgombától. A jövő hétre várható jó időben a többi gyümölcsfélén is végezzük el a lemosó permetezést, nehogy a felmelegedéssel kicsússzunk az optimális időszakból. A kajszik rügyvizsgálata kevés jóval biztatja a kertészeket, de egyelőre fagy látszik győztesnek. Ilyenkor már pirosan duzzadnia kellene a rügyeknek, de eddig ennek semmi jele nem mutatkozik. Lehet, hogy az idén baracklekvár nélkül maradunk?

Májusi cserebogár pajor

A veteményes kertekben néhány napon belül megkezdődhetnek a kerti munkák. Elsőként a petrezselyem, a borsó, a spenót vetése indulhat el, de duggatható a fokhagyma és a vöröshagyma is. Ha a területen tavaly találkoztunk talajlakó kártevőkkel, drótféreggel, cserebogár pajorral, lótetűvel, akkor feltétlenül fertőtlenítsük a talajt.

A gyepeket, pázsitokat alapos fűnyírás után gyepszellőztetővel tisztogassuk meg az elhalt fűszálaktól, és szórjuk ki az első fejtrágyát a gyors újrafakadás érdekében.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Szeptóriás levélfoltosság, egy régi „új betegség”

2018. november 22. 12:37

Az őszi búza termesztéstechnológiájában a gombabetegségek sokszor előre nem látható veszélyt jelentenek. Az időjárási viszonyaink változása a hazai őszi búza termesztőket is újabb és újabb kihívások elé állítja.

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

2019. február 21. 04:36

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

Inváziós kártevők: a kaprabogár

2019. február 13. 04:41

Az Invázós kártevők sorozatunk e havi részében a kaprabogár számazásáról, földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, kártételéről, életmódjáról és az ellene való védekezési módokról olvashatnak.

A november a precíziós növénytermesztés hónapja az AXIÁL-nál

2019. november 13. 15:47

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél.