Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Elmúltak a zord napok, ismét kúszik felfelé a hőmérő higanyszála és éjszakára sem hűl le a levegő néhány fok mínusz alá. Kell azonban még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Már előre látható, hogy a mezei munkák összetorlódnak és a kukoricavetés végéig kevés pihenőnapra lehet majd számítani. Az országszerte gondot okozó belvíz remélhetőleg rövid időn belül elmúlik, és minden munkát el lehet végezni optimális időben.

Mihelyt rá lehet menni az őszi gabonavetésekre, el kell végezni a gyomirtást, nehogy a hirtelen felmelegedő időben szárba induljanak a növények, különösen az őszi árpa. Át kell tüzetesen vizsgálni a növényállományokat növénykórtani szempontból is, nehogy a későbbiekben meglepetés érjen bennünket.

Repce fómás levélfoltosság

Repcében ismét aktivizálja magát a repce szárormányos és rövid időn belül a szárbaszökkenő növényeken megjelenik a fénybogár is. A kártevők elleni hatékony védekezés érdekében akár naponta is át kell vizsgálni a sárgatálakat vagy pedig a sárga ragacsos fogólapokat. Az első védekezésekkel együtt aktuálissá válik a tavaszi regulátoros kezelés az oldalelágazódás serkentése érdekében. A regulátoros kezelés egyúttal hatásosan megfékezi az idős leveleken felszaporodott levélfoltosságot előidéző gombabetegségeket is.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodás

Nem várathat tovább a rezes lemosó permetezés elvégzése az őszibarackosokban. A fák rügyei fakadásra készen várják a jó időt. A tafrinás levélfodrosodás viszont már most is fertőzésre kész, és már a rügyekben levő levélkezdeményeket is képes megfertőzni, ugyanis a csapadék bemossa a fertőző anyagot a rügypikkelyek alá.

Most csak alapos rezes kezeléssel óvhatjuk meg az őszibarackot a dérgombától. A jövő hétre várható jó időben a többi gyümölcsfélén is végezzük el a lemosó permetezést, nehogy a felmelegedéssel kicsússzunk az optimális időszakból. A kajszik rügyvizsgálata kevés jóval biztatja a kertészeket, de egyelőre fagy látszik győztesnek. Ilyenkor már pirosan duzzadnia kellene a rügyeknek, de eddig ennek semmi jele nem mutatkozik. Lehet, hogy az idén baracklekvár nélkül maradunk?

Májusi cserebogár pajor

A veteményes kertekben néhány napon belül megkezdődhetnek a kerti munkák. Elsőként a petrezselyem, a borsó, a spenót vetése indulhat el, de duggatható a fokhagyma és a vöröshagyma is. Ha a területen tavaly találkoztunk talajlakó kártevőkkel, drótféreggel, cserebogár pajorral, lótetűvel, akkor feltétlenül fertőtlenítsük a talajt.

A gyepeket, pázsitokat alapos fűnyírás után gyepszellőztetővel tisztogassuk meg az elhalt fűszálaktól, és szórjuk ki az első fejtrágyát a gyors újrafakadás érdekében.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

A szőlőtripsz jelentősége, kártétele és a védekezés lehetőségei

2019. június 10. 13:37

A szőlőtripsz károsítására rügyfakadás után lehet számítani. Mivel tavasszal meglepetésszerűen jelentkezhet a kártétel a fiatal hajtásokon, a fakadást követően rövid időn belül megelőző védekezés lehet szükséges.

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Veszélyes kártevők: a talajlakók

2019. szeptember 4. 04:36

A polifág talajlakók ellen a leghatékonyabb megoldás a kémiai védekezés. Természetesen ebben az esetben a védekezés elsősorban a lárvák ellen irányulhat.