Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

Agrofórum Online

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.

Az ország középső körzetében január-április hónapokban mindössze 80 milliméter körüli eső hullott. A csapadékos napok száma 33 volt. Áprilisban csupán 20 milliméter eső esett, az is apró részletekben. Áztató nagyságú esőhöz ebben az évben még nem volt szerencsénk. Az utóbbi napok szeles időjárása tovább szárítja talajainkat.

Az őszi káposztarepce virágzása még tart, de már elsősorban az oldalelágazásokra korlátozódik. Kártevők közül a repce becőormányos jelenléte okozhatna növényvédelmi problémát, de a korábbi védekezések hatására ez a kártevő is csak alacsony egyedszámban van jelen. A tartósan száraz idő miatt a repce becőszúnyog károsítása most még jelentéktelen. Nagyobb mértékű fellépéséhez elsősorban a nedvesebb periódus hiányzik. A repce állományokban néhány százalékos fertőzést okoz ugyan a levéltetű, de védekezésre ez sem ad okot. Növénykórtani szempontból jelenleg nem találni komolyabb fertőzést egyik betegség esetében sem. A szártöveken, szárakon, becőkön megjelenő gombás fertőzésekhez nedvességre lenne szükség.

Az őszi árpa kalászol, de kicsik a kalászok. A lombozaton csupán szórványos a helmintospóriumos fertőzés. A vetésfehérítő bogár és lárvája csupán a szárba induló tavaszi árpát károsítja.

Az őszi búza túlhaladta a 3. nóduszos állapotot, a tőfertőzés lisztharmatból helyenként elérte a 80 százalékos szintet is, de a felsőbb levélemeleteken ennél jóval alacsonyabb a megbetegedés. Folyamatosan kelnek a vetésfehérítő bogarak lárvái, de ennél sokkal nagyobb gond a felvehetetlen tápanyag miatt kialakult növénysárgulás. Amíg nem esik komolyabb mennyiségű eső, ezen a helyzeten csak levéltrágyázással lehetne segíteni. A kalászos gabonák jól reagálnak a réz tartalmú levéltrágyákra.

A napraforgó zöme már kikelt, a szikleveles állapotú növényeket a mezei nyulak látogatják, helyenként tetemes kárt okozva, ugyanis leharapják a hajtáscsúcsot.

 

A kukorica növekedése túl van a 3-4 leveles állapoton. Vontatott a növekedés a szárazság miatt, ezért a kukoricabarkó még most is veszélyezteti. A megrágott növények aránya helyenként meghaladja a 25-30 százalékos arányt. A kukoricabarkó mellett több helyen észlelték a levelek hámozgatását, de kártevőt nem találtak.

Feltehetőleg a földibolhák táplálkoztak a növényeken, mert csak így tudják nedvesség igényüket kielégíteni.

Több bagolylepke fajt fogtak a fény-és feromon csapdák, de létszámuk most még nem ad okot aggodalomra.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.

A zöldítő keverék idei kiválasztásakor mire érdemes odafigyelniük a repcetermesztőknek?

2019. március 25. 09:50

Hazánkban az elmúlt években az őszi káposztarepce vetésterülete jelentős mértékben nőtt (2013: 211 000 ha, 2018: 308 000 ha), és a legstabilabb jövedelmet biztosító szántóföldi kultúrává vált (1. ábra). Azonban eredményesen továbbra is csak magas technológiai színvonalon és kellő odafigyeléssel termeszthető.

RAPOOL-REPCÉK: DARIOT – a sebezhetetlen

2018. augusztus 2. 18:02

A DARIOT az első képviselője annak a speciális RAPOOL nemesítési irányzatnak, amelynek célja hagyományos nemesítési eszközökkel megoldást találni azokra a problémákra, amelyek a repcetermelők számára a neonikotinoid csávázás hiánya miatt jelentkeznek.