Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

Agrofórum Online

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.

Az ország középső körzetében január-április hónapokban mindössze 80 milliméter körüli eső hullott. A csapadékos napok száma 33 volt. Áprilisban csupán 20 milliméter eső esett, az is apró részletekben. Áztató nagyságú esőhöz ebben az évben még nem volt szerencsénk. Az utóbbi napok szeles időjárása tovább szárítja talajainkat.

Az őszi káposztarepce virágzása még tart, de már elsősorban az oldalelágazásokra korlátozódik. Kártevők közül a repce becőormányos jelenléte okozhatna növényvédelmi problémát, de a korábbi védekezések hatására ez a kártevő is csak alacsony egyedszámban van jelen. A tartósan száraz idő miatt a repce becőszúnyog károsítása most még jelentéktelen. Nagyobb mértékű fellépéséhez elsősorban a nedvesebb periódus hiányzik. A repce állományokban néhány százalékos fertőzést okoz ugyan a levéltetű, de védekezésre ez sem ad okot. Növénykórtani szempontból jelenleg nem találni komolyabb fertőzést egyik betegség esetében sem. A szártöveken, szárakon, becőkön megjelenő gombás fertőzésekhez nedvességre lenne szükség.

Az őszi árpa kalászol, de kicsik a kalászok. A lombozaton csupán szórványos a helmintospóriumos fertőzés. A vetésfehérítő bogár és lárvája csupán a szárba induló tavaszi árpát károsítja.

Az őszi búza túlhaladta a 3. nóduszos állapotot, a tőfertőzés lisztharmatból helyenként elérte a 80 százalékos szintet is, de a felsőbb levélemeleteken ennél jóval alacsonyabb a megbetegedés. Folyamatosan kelnek a vetésfehérítő bogarak lárvái, de ennél sokkal nagyobb gond a felvehetetlen tápanyag miatt kialakult növénysárgulás. Amíg nem esik komolyabb mennyiségű eső, ezen a helyzeten csak levéltrágyázással lehetne segíteni. A kalászos gabonák jól reagálnak a réz tartalmú levéltrágyákra.

A napraforgó zöme már kikelt, a szikleveles állapotú növényeket a mezei nyulak látogatják, helyenként tetemes kárt okozva, ugyanis leharapják a hajtáscsúcsot.

 

A kukorica növekedése túl van a 3-4 leveles állapoton. Vontatott a növekedés a szárazság miatt, ezért a kukoricabarkó még most is veszélyezteti. A megrágott növények aránya helyenként meghaladja a 25-30 százalékos arányt. A kukoricabarkó mellett több helyen észlelték a levelek hámozgatását, de kártevőt nem találtak.

Feltehetőleg a földibolhák táplálkoztak a növényeken, mert csak így tudják nedvesség igényüket kielégíteni.

Több bagolylepke fajt fogtak a fény-és feromon csapdák, de létszámuk most még nem ad okot aggodalomra.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Jelentős a poloskák és az amerikai lepkekabóca térnyerése

2019. augusztus 7. 10:25

A jelenlegi időjárás az őshonos károsítók mellett egyértelműen kedvező az inváziós kártevők számára.

Megjelent a fehérpenész, de jó állapotú a napraforgó

2019. augusztus 6. 07:56

Az előző időszakban esett csapadék miatt egyre több hántott terület zöldül ki, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására, és eljött az ideje a talajlazítás megkezdésének is.

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2019. február 26. 09:52

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

2019. március 12. 10:36

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2018. szeptember 5. 09:57

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.