Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kis kolóniákban szívogatnak a levéltetvek a repceállományokban

Kis kolóniákban szívogatnak a levéltetvek a repceállományokban

Agrofórum Online

Október első hetében megérkezett az első őszi lehűlés, mely országszerte változó mennyiségben esőt is hozott. A csapadék mennyisége tág határok között, néhány millimétertől 30 milliméterig hullott. A néhány napos borongós időt azután derűs, napsütéses idő váltotta fel, 20-25 Celsius fok nappali maximum mellett éjszakánként csupán 2-10 fok volt. A csapadék jót tett a kelőfélben levő őszi káposztarepcének, viszont a kukorica és a napraforgó aratását sem akadályozta tartósan, valamint sokat segített az őszi talajmunkák minőségén. Megkezdődött az őszi kalászos gabonák vetése is.

Az őszi káposztarepce a lehullott csapadék hatására folyamatosan megerősödik, kezdenek kiegyenlítődni az állományok, a növények egy része 2-4 lombleveles állapotban van. Az esők és a rovarölő szeres kezelések hatására némileg mérséklődött a különböző bolhafajok károsítása, de a még csak most kelő repcén a veszélyhelyzet még mindig fennáll. A területek zömén kissé mérséklődött a csapdázott repcedarázs-imágók száma, de a korábbi igen intenzív rajzás miatt azokon a területeken, ahol nem védekeztek, nagyon sok a különböző fejlettségű álhernyó. A heterogén fertőzés miatt fontos a táblánkénti fertőzési viszonyok ismerete.

Repcedarázs álhernyója

A repcedarázs álhernyók kártétele mellett más, elsősorban talajszinten és a lombozaton rágó bagolylepke-fajok hernyói is megtalálhatók. Ezek közé tartozik a gyapottok-bagolylepke hernyója is, bár nem a repce az elsőrangú tápláléka. A levéltetvek betelepedése továbbra is megfigyelhető, bár a fertőzés üteme ebben az időszakban nem erősödött, inkább a néhány egyedből álló kis kolóniák szívogatása a jellemző.

Levéltetvek repcén

Az esők miatt párásabbá váló időjárás hatására a repceperonoszpóra első tünetei is gyakoribbá váltak, ez elsősorban a kórokozóra fogékonyabb hibridekre és fajtákra jellemző, de a fertőzés nagysága még csak gyenge fokozatúnak mondható. Az egy- és kétszikű gyomnövények tömeges kelése miatt időszerűvé vált a gyomirtások megkezdése is.

A kelőfélben levő őszi árpa vetésekre megkezdődött a gabonalevéltetvek szárnyas egyedeinek a betelepedése. A mérsékelten meleg és párás időjárás kedvez a további terjedésnek és a kolóniák kialakulásának, így várhatóan erősödni fog a fertőzés.

Szárnyas levéltetű árpán

Más károsító egyelőre nem figyelhető meg, de most válik fontossá az árpaterületek rendszeres szemlézése, különösen fontos a mezei pocok fertőzés alakulásának a megfigyelése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Már támad a nyugati dióburok-fúrólégy

2021. július 14. 09:14

Július második dekádjában némi lehűlés után ismét 30 Celsius fok feletti hőmérséklettel tombol a nyár. Szeszélyes eloszlásban szinte az egész országban volt csapadék, de mennyisége a néhány millimétertől a kéthavi átlagig terjedt. A hirtelen hőmérsékletváltozás többfelé pusztító jeget is hozott, nem kímélve a szántóföldi és kertészeti kultúrákat. A jéggel sújtott területeken azonnali védekezéssel lehet csak megóvni a növényeket a további károsodástól.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Ahol csapadék volt, ott fokozódott a kalászfuzáriózis veszélye

2020. június 9. 08:42

A viharokból és csapadékból kimaradt tájegységekben továbbra is az aszály az úr. Ami a júniusi átlaghőmérsékletet illeti, még nem érkezett meg a nyár, éjszakánként lehűl a levegő, de erős harmatképződés csak ott van, ahol az utóbbi napokban csapadék is volt.