Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

KITE: Küszöbérték felett a nagy repceormányosok és a repceszár-ormányosok

KITE: Küszöbérték felett a nagy repceormányosok és a repceszár-ormányosok

Agrofórum Online

Szeremle térségében a kihelyezett sárga ragacslapok megfogták az első nagy repceormányosokat és repceszár-ormányosokat. Az elmúlt 2 nap összesen 4 nagy repceormányost és 8 darab repceszár-ormányost találtak a ragacslapon. Ez azt is jelenti, hogy rögtön a kártételi küszöbérték feletti fogással kezdődik a rajzás.

A védekezési küszöbérték:
Repceszár-ormányos (15db/csapda/3nap)
Nagy repceormányos (10db/csapda/3nap)

Technológiai ajánlatunk:
Tekintettel a nappal meleg, éjszakánként még hűvös időjárásra a piretroid és szervesfoszforsav-észter kombinációja eredményezi a legjobb hatékonyságot.

A KITE Zrt. ajánlata a Nurelle-D 0,6 l/ha dózisban.

Repceszár-rományos

Nagy repceormányos

(KITE Zrt.)

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Veszélyes kártevők: Vetésfehérítő bogarak

2019. április 2. 07:58

A vetésfehérítő bogarak a termesztett gabonaféléink egyik legjelentősebb kártevői. Kártevőként Magyarországon először az 1850-es évek végén írták le. Az elmúlt évtizedekben, az 1980-as évektől kezdődően becsült kártétele megduplázódott őszi búzában.

Csupaszcsigák már szántóföldön is

2018. november 23. 05:33

Az elmúlt évek során az tapasztalható, hogy csapadékos időjárási körülmények között a csupaszcsigák szántóföldön is okozhatnak gazdasági mértékű kártételt. A leggyakrabban előforduló faj biológiájáról, a csapdázásról és a szántóföldi kultúrákban engedélyezett csigaölő készítményekről olvashatnak az összeállításunkban.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

2018. augusztus 20. 08:09

A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek.