Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

KITE: Küszöbérték felett a nagy repceormányosok és a repceszár-ormányosok

KITE: Küszöbérték felett a nagy repceormányosok és a repceszár-ormányosok

Agrofórum Online

Szeremle térségében a kihelyezett sárga ragacslapok megfogták az első nagy repceormányosokat és repceszár-ormányosokat. Az elmúlt 2 nap összesen 4 nagy repceormányost és 8 darab repceszár-ormányost találtak a ragacslapon. Ez azt is jelenti, hogy rögtön a kártételi küszöbérték feletti fogással kezdődik a rajzás.

A védekezési küszöbérték:
Repceszár-ormányos (15db/csapda/3nap)
Nagy repceormányos (10db/csapda/3nap)

Technológiai ajánlatunk:
Tekintettel a nappal meleg, éjszakánként még hűvös időjárásra a piretroid és szervesfoszforsav-észter kombinációja eredményezi a legjobb hatékonyságot.

A KITE Zrt. ajánlata a Nurelle-D 0,6 l/ha dózisban.

Repceszár-rományos

Nagy repceormányos

(KITE Zrt.)

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Előrejelzési és megfigyelési módszerek zárt termesztőberendezésben

2019. október 24. 10:38

Minden növényvédelmi beavatkozást, legyen szó kémiai készítmény, vagy természetes ellenségek felhasználásáról, meg kell előznie a megfigyelésnek, szemrevételezésnek.

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

2018. július 24. 08:20

A fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik.

A kukoricabarkó

2019. május 26. 14:23

A kukoricabarkó az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, az ormányosbogár-félék (Curculionidae) családjába, Entiminae alcsalád Tanymecus nemébe tartozik. A nevezett genus két károsító fajjal képviselteti magát a Kárpát-medencei agrárfaunában.

Mit tehetünk az őszibarackfát fertőző sztigminás betegség ellen?

2019. szeptember 20. 05:37

H. László kérdése: Az idén nagy problémát okozott a levéllyukasztó betegség az őszibarackfáimon. Mit tegyek, hogy jövőre megakadályozzam ezt?