Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben továbbra is tart a gyümölcsmoly lepkék intenzív rajzása. Most is erős az almamoly, a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly imágók repülése a feromon csapdákba.

A folyamatos rajzás alapján indokolt a 10-12 naponkénti rovarölő szeres permetezés a molykártétel elkerülése érdekében.

Ismét található a csapdákban levélaknázó, illetve sodrómoly, ezért erre is figyelemmel kell lenni a védekezés során. A klimatikus körülmények igen kedvezőek a lisztharmat és varasodás kórokozói számára is, ezért csak a kombinált védekezések vezetnek eredményre.

Lisztharmat tünete köszmétén

Az almafa vértetű intenzív terjedése már elérte a lombkorona magasabb részeit is, melyet a hajtásokon látható vattacsomó jelez. A vattabevonat védelmében szívogató kártevő hatására a hajtáson rákosodó sebek jelentkeznek. A lombkorona nyitottsága most még lehetővé teszi a hatékony védekezést, de ehhez a gyümölcsfa méretéhez kell igazítani a növényvédő szer dózisát.

Almafa vértetű

A letermett szamóca lombozatát most érdemes eltávolítani, hogy új, egészséges leveleket hajtson. Ezzel a radikális művelettel nemcsak az idős, beteg levelektől szabadítjuk meg a növényt, de serkentjük a virágrügyek differenciálódását is. Egyúttal töltsük fel a szamócaágyás tápanyag készletét is, de csak klórmentes műtrágyát használjunk, a növény érzékenysége miatt.

Folytatni kell a szőlő intenzív védelmét, mert a növény minden kórokozója számára kedvezőek a fertőzési feltételek, sőt a védekezés elmaradása előidézheti egy járvány kezdetét is.

A kórokozók kiváló fertőzési feltételei mellett ismét rajzik a tarka szőlőmoly, ezért a védekezése tervezése során vegyék ezt is figyelembe.

Országszerte rengeteg a lombozatától megfosztott buxus bokor. A károkat a selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyói okozták.

Selyemfényű puszpángmoly kártétele

Most a lepke ismét rajzik, ezért készüljenek fel a nyári nemzedék elleni védekezésre, mely csak akkor lesz hatásos, ha a permetlé bejut a bokrok belsejébe, mert a hernyók mindig ott kezdik a levelek megrágását.

 

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Kevésbé drágultak tavaly a termőföldek - a szőlő és a gyümölcsös a legdrágább

2019. május 29. 10:20

Ismét áremelkedés jellemezte a magyarországi termőföldpiacot 2018 első három negyedévében, a növekedés mértéke ugyanakkor 2015 óta először mutatott csökkenést, annak ellenére, hogy a forgalom nem esett vissza 2017-hez képest.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Spanyol szőlőt ehetnek a kínaiak

2019. január 21. 11:33

Az ázsiai országban egyre népszerűbb ajándék a gyümölcs, és a fogyasztók a szőlő esetében a nagy bogyókból álló hatalmas fürtöket, a szép színeket és a magas cukorfokot részesítenek előnyben.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.