Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Már megmozdult az alma és a körte, valamint a meggy és a cseresznye is. A lemosó permetezéssel már nem lehet tovább várni, mert a megkésett kezelés könnyen perzselést fog előidézni a kifakadt rügyekben. Előtte el kell távolítani a sorközökből a metszés során levágott ágakat, gallyakat.

Az égetés már környezetvédelmi okokból tiltott, és ez így helyes. Helyette a nyesedék zúzása, aprítása a jó megoldás, mellyel a szerves anyag helyben marad, idővel lebomlik, és humusz képződik belőle. Házi kertekben tökéletes megoldás a facsíkok mulcsozására, ezzel megóvjuk a talajt a kiszáradástól, kellő vastagságban gátolja a gyomok kelését és fejlődését.

Számolni kell némi „pentozán” hatással, ezért pótolni kell a cellulózbontó mikroorganizmusok által ideiglenesen elvont nitrogén tápanyagot. Kísérletek bizonyították a talajtakarás termésre gyakorolt pozitív hatását, ezért néhány nagyüzemben is alkalmazzák már a házi kerti használat mellett.

A téli időszakot a pázsitok kisebb- nagyobb nehézségekkel vészelik át. Ha száraz, hideg fagyot kap, képes a bokrosodási csomóig visszafagyni, majd a tavasz eljövetelére újból kifakadni. Ha vastag hótakaró borítja huzamosabb ideig, képes a levegőtlen körülmények miatt kipállani. Ezen a télen kevésbé ártott az időjárás, de ennek ellenére jó néven veszi gyepünk a kényeztetést.

Most az újbóli fakadás kezdetén egy alapos gyepszellőztetés csodát tesz a növényzettel. A gyephasogatással rengeteg elhalt, összefilcesedett fűszálat távolítunk el, levegőhöz jut a gyökérzet, ezért újult erővel kezd növekedni a fű. A gyephasogatás után elég cefetül néz ki pázsitunk, de egy alapos fejtrágyázás és öntözés ezeken a száraz napokon gyorsan helyrerázza a füvet.

Sajnos, az idei télen nem sokat aludt a vakond, emiatt rengeteg a feltúrt kert. A vakondtúrásokat gereblyézzük el, szükség esetén vessük felül a foltokat, így hamarosan eltűnnek a sebhelyek kertünkben, igaz lehet, hogy csak ideiglenesen. A vakond fokozottan védett állat, ezért béküljünk meg jelenlétével, mert munkálkodása során rengeteg talajban élő kártékony rovart, drótférget, pajort pusztít el.

Sajnos, nemcsak a szántóföldeken, hanem a gyümölcsös kertekben, sőt a házi kertekben is jól telelt a mezei pocok. A további károk mérséklése és elkerülése érdekében ezeken a helyeken is fel kell venni a harcot ellenük. Ha nem akarunk rágcsálóirtó csalétket használni, akkor a rendszeres talajmozgatás negatívan hat szaporodására. Jelenlétük az év során elsősorban a lédús gyökerű sárgarépát, petrezselymet, zellert, burgonyát veszélyezteti.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

2018. május 3. 12:35

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Zamir és Mavrik

2018. december 20. 09:32

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.