Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás – Ezek ellen is védekezni kell a napokban

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás – Ezek ellen is védekezni kell a napokban

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben lezajlott a bogyósok, a cseresznye, a meggy és a kajszi betakarítása. Ennek ellenére további gondozásra szorulnak a fák.

Az időjárás kedvez a sztigminás levéllikasztóbetegség és a blumeriellás levélfoltosság terjedésének. Kajszin emellett még jelentős károkat okozhat a gnomóniás levélfoltosság, szilván pedig a vörösfoltosság megjelenése. Erős fertőzés esetén ezek a betegségek korai levélhullást okozhatnak, ami komoly kihatással van a jövő évi termés nagyságára. Már lezajlott az intenzív hajtásnövekedés, ezért a védekezés során eredményesen támaszkodhatunk a kontakt hatású gombaölő készítményekre, beleértve a kéntartalmúakat is. A kénes készítmények fungicid hatásuk mellett nem elhanyagolható atkaölő hatással is bírnak, ez most jól jön, mert felszaporodóban vannak a takácsatkák. A fákról lehullott moníliával fertőzött gyümölcsöket összeszedéssel vagy pedig a talajba történő bemunkálással okvetlenül semmisítsük meg, mert a későbbiekben más gyümölcsöket is megfertőzhetnek.

Almástermésű fáinkon a sok csapadék és a párás meleg elősegíti a varasodás gombák valamint a lisztharmat további terjedését, ezért folytatni kell a védekezést. A gyümölcsmolyok folyamatos rajzása miatt nem hagyható el a rovarölő szeres kezelés sem. Az alma foltosodásának elkerülése érdekében továbbra is kezeljük a fákat kalcium tartalmú levéltrágyákkal, egészen a szüret előtti időszakig. Több helyen ismét felütötte a fejét birs ültetvényekben a baktériumos tűzelhalás. Csak erős csonkolással és rezes permetezéssel akadályozható meg a fertőzés további terjedése. A levágott ágakat azonnal meg kell semmisíteni.

A szőlő intenzív növekedése miatt ismét előtérbe kerültek a zöldmunkák. A hajtások csonkázása fontos az önárnyékolás és a növényvédelem miatt. Így lesz szellősebb a növényállomány. A fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg, illetve néhány érzékenyebb fajtán friss nemezes gubacsatka tünet is látható. Most kell blokkolni a fertőzéseket, nehogy tovább terjedjenek. Figyeljük a záródott fürtöket, nehogy molyrágás okozzon sérülést rajtuk, mert a szürkerothadás könnyen felütheti a fejét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23. 04:36

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.

A szőlő minden kórokozójának kedvezőek a körülmények – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 20. 07:10

Különösen erősödött a peronoszpóra és a feketerothadás-fertőzés, de gyakori a fiatal fürtökön a szürkerothadás miatti részleges elhalás is.

Főhet a fejük a borászoknak, nagy költséggel kellett védeni a termést

2023. augusztus 30. 13:10

A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. A jónak ígérkező termést nagy költséggel kellett védeni, a csökkenő kereslet miatt azonban a gazdák bizonytalanok, hogy nyereséggel zárhatják-e az évet.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.