Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már a rózsákat is támadja a lisztharmat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Már a rózsákat is támadja a lisztharmat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

A talajnedvesség hiánya nemcsak a szántóföldi növénykultúrákban, hanem a kertészetekben is érezteti negatív hatását.

A május közepén uralkodó időjárást a 20 °C körüli nappali hőmérséklet és a 10 fok körüli éjszakai lehűlés jellemezte. Csapadékot csak a nyugati országrész kapott, az is csupán néhány mm volt, másutt a szeles idő tovább szárította a talajokat.

Almásokban a szárazabb körzetekben a lisztharmatos megbetegedés a domináns növényvédelmi probléma, míg a csapadékot kapott ültetvényekben a lisztharmat és a varasodás egyaránt kihívást jelent a növényvédelem számára.

Emellett az almamoly rajzása mérsékelt ütemben folyamatosan zajlik, a heti csapdafogás jelenleg 5-12 db/csapda. A zöld almafa levéltetű mellett már a szürke levéltetű kolóniái is szívogatják az alma hajtásvégeit, a lombozatban pedig a vértetű folyamatos terjeszkedése figyelhető meg.

Körtésekben a varasodás fertőzés levélen és a termésen a védelem nélküli ültetvényekben egyaránt jelentős megbetegedést okoz. A körtelevélbolhák minden fejlődési alakja szívogat a hajtásvégeken, de az imágók mellett az L1-es lárvaalakok a dominánsak. Helyenként levélkárosítást okoz a körtelevél gubacsatka is.

Körte-gubacsatka
Körte-gubacsatka

Csonthéjasokban a sztigminás levélikasztó betegség folyamatos erősödése figyelhető meg, főként szilva, cseresznye és meggy ültetvényekben, de a kajszi termését is megfertőzte már helyenként.

A csonthéjasokban fertőző szilvahimlő tünetei most egyértelműen láthatók a beteg fák levelein.

Szilvahimlő
Szilvahimlő

A cseresznyelégy rajzása egyelőre még mérsékelt, és inkább a déli tájegységekre jellemző, de a ragacsos sárgalapok kihelyezése minden ültetvényben és házikertben sürgető feladat. A levéltetű fertőzés már elérte a cseresznye és a kajszi mellett az őszibarackot is. Kissé csökkent a keleti gyümölcsmoly rajzása, a szilvamolyé viszont továbbra is intenzíven tart.

Dió ültetvényekben tovább erősödött gnomóniás fertőzés a leveleken és a kis terméskezdeményeken egyaránt, akárcsak a sárga levéltetű szívogatása.

A szőlőhajtások erős növekedése mellett néhány fajta (Otelló, Fekete leányka) virágzása is elkezdődött, de a fürtkezdemények megnyúlása általános. A jelenlegi fokozottan érzékeny fázis egyaránt kedvező a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás megbetegedés számára.

A csapadékosabb nyugati ültetvényekben jelen van a fekete rothadás is a leveleken. Az intenzív védekezések megkezdése javasolt. Folyamatos megfigyelést igényel az amerikai szőlőkabóca is, mert megjelenése bármelyik pillanatban várható, helyezzék ki a sárgalapokat.

Díszkertekben néhány fokozottan érzékeny rózsafajtán szokatlanul erős lisztharmatos megbetegedés alakult ki, ezért halaszthatatlan védekezést igényel.

Rózsa-lisztharmat
Rózsa-lisztharmat
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Erősen fertőz repcében a lisztharmat! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. május 14. 17:40

Az őszi káposztarepce betegségei közül helyenként a lisztharmat okoz erős fertőzést, még olyan területeken is, ahol a regulátoros-fungicides állománykezelés megtörtént.

Mitől hullanak a juharfám levelei?

2021. július 2. 06:51

A juharfák egyik leggyakoribb betegsége a lisztharmat (Uncinula bicornis), mely valamennyi juhar fajt megbetegíti.

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

2023. május 19. 06:34

A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: jelentős a megbúvó fénybogarak száma

2023. április 4. 09:34

Április első napjaiban visszatért a hűvös, szeles, fagyveszélyes időjárás.