Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

Agrofórum Online

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Az év első négy hónapjának csapadék adatait szemlélve szomorúan állapítható meg, hogy masszív aszállyal kell megküzdeni a növényeknek és a gazdálkodóknak. Ebben nincs különbség kis- és nagyüzem között.

Viszonylag gyorsan lezajlott az almafélék virágzása. Voltak szélmentes, napsütéses időszakok, így a terméskötődés jónak tűnik, persze még hátra van a tisztulási szakasz. Növénykórtani szempontból jelentősnek tűnik a primer lisztharmat fertőzés, mely kihatással lesz a másodlagos fertőzésre is.

A betegség terjedéséhez adottak a feltételek, ezért gondoskodni kell a terjedés megakadályozásáról, ha lehetséges a fertőzött vesszővégeket még most sem késő eltávolítani, valamint felszívódó készítményekkel védjük meg az egészséges hajtásokat a fertőzéstől. Az almafa és a körte varasodás fertőzés megindulásának a feltételei csak egy csapadékosabb periódus esetén állnak fen a feltételei.

Jelenleg még gyenge a levélaknázó molyok rajzása, viszont az almamoly repülése a feromon csapdákba jelentősen erősödött az egy héttel ezelőtti állapothoz képest. Figyeljük a kártevők rajzásának dinamikáját, az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében. A korai kitavaszodás miatt igen aktívak a körte levélbolhák. Már most is akad olyan termelő, aki nem képes megbirkózni a kártevő leküzdésével, pedig az év java még hátra van. A kártevő ellen engedélyezett készítmények szűkülő választéka mellett feltétlenül kombinációkat válasszunk, illetve váltogassuk a készítményeket a biológiai hatékonyság fenntartása érdekében.

A cseresznye és a meggy terméskötődése szintén most zajlik. A virágzás időszakát elkerülte az eső, így jelenleg kevés a moníliás tünet, de azért még a preventív védekezések ellenére is találni. Más kórokozó még nem jelent meg a fákon.

A lombosfa fehérmoly rajzása miatt figyelni kell a kártevő repülését a feromon csapdákba. Tavaly a Velencei tó körzetében sok problémát okozott a meggy magfúró ormányos (képünkön) fellépése. A kártevő ebben az időszakban rakja tojásait a kis terméskezdeménybe, ott fejlődve elfogyasztja a magot. A kukac szüret idején hagyja el a gyümölcsöt, ezzel megakadályozva az értékesítést. Az ilyen termés csak cefrének használható fel. Kopogtatással győződhetünk meg a kártevő jelenlétéről a fán. Védekezni csak tojásrakás megkezdése előtt érdemes.

A szilvamoly rajzása tovább erősödött. A már károsító poloskaszagú darazsak mellett ez ellen is megkezdhető a védekezés.

A keleti gyümölcsmoly már hetek óta igen erősen rajzik, már vannak kellő fejlettségű hajtások és gyümölcskezdemények az eredményes tojásrakáshoz, bármely veszélyeztetett növényt is nézzük. Az egyes nemzedékek rajzását szinte lehetetlen elkülöníteni, ezért folyamatos védekezésre kell felkészülni.

A diófákon már megjelentek a szemölcsös-és nemezes gubacsatka első tünetei. Atkaölő készítményekkel most érdemes megelőzni a további terjedést. A kórokozóktól most még mentes leveleket szintén most védjük meg a betegségek megjelenésétől, mert már vannak terméskezdemények is a fákon.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!

Demonstrálnak az almatermelők

2018. augusztus 21. 14:53

Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltakoznak az almatermelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban és Anarcson.

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

2018. május 3. 07:06

Az átlagosnál melegebb időben a gyümölcsfélék zöme már elvirágzott, most a terméskezdemények tisztulása folyik.