Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

Agrofórum Online

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Az év első négy hónapjának csapadék adatait szemlélve szomorúan állapítható meg, hogy masszív aszállyal kell megküzdeni a növényeknek és a gazdálkodóknak. Ebben nincs különbség kis- és nagyüzem között.

Viszonylag gyorsan lezajlott az almafélék virágzása. Voltak szélmentes, napsütéses időszakok, így a terméskötődés jónak tűnik, persze még hátra van a tisztulási szakasz. Növénykórtani szempontból jelentősnek tűnik a primer lisztharmat fertőzés, mely kihatással lesz a másodlagos fertőzésre is.

A betegség terjedéséhez adottak a feltételek, ezért gondoskodni kell a terjedés megakadályozásáról, ha lehetséges a fertőzött vesszővégeket még most sem késő eltávolítani, valamint felszívódó készítményekkel védjük meg az egészséges hajtásokat a fertőzéstől. Az almafa és a körte varasodás fertőzés megindulásának a feltételei csak egy csapadékosabb periódus esetén állnak fen a feltételei.

Jelenleg még gyenge a levélaknázó molyok rajzása, viszont az almamoly repülése a feromon csapdákba jelentősen erősödött az egy héttel ezelőtti állapothoz képest. Figyeljük a kártevők rajzásának dinamikáját, az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében. A korai kitavaszodás miatt igen aktívak a körte levélbolhák. Már most is akad olyan termelő, aki nem képes megbirkózni a kártevő leküzdésével, pedig az év java még hátra van. A kártevő ellen engedélyezett készítmények szűkülő választéka mellett feltétlenül kombinációkat válasszunk, illetve váltogassuk a készítményeket a biológiai hatékonyság fenntartása érdekében.

A cseresznye és a meggy terméskötődése szintén most zajlik. A virágzás időszakát elkerülte az eső, így jelenleg kevés a moníliás tünet, de azért még a preventív védekezések ellenére is találni. Más kórokozó még nem jelent meg a fákon.

A lombosfa fehérmoly rajzása miatt figyelni kell a kártevő repülését a feromon csapdákba. Tavaly a Velencei tó körzetében sok problémát okozott a meggy magfúró ormányos (képünkön) fellépése. A kártevő ebben az időszakban rakja tojásait a kis terméskezdeménybe, ott fejlődve elfogyasztja a magot. A kukac szüret idején hagyja el a gyümölcsöt, ezzel megakadályozva az értékesítést. Az ilyen termés csak cefrének használható fel. Kopogtatással győződhetünk meg a kártevő jelenlétéről a fán. Védekezni csak tojásrakás megkezdése előtt érdemes.

A szilvamoly rajzása tovább erősödött. A már károsító poloskaszagú darazsak mellett ez ellen is megkezdhető a védekezés.

A keleti gyümölcsmoly már hetek óta igen erősen rajzik, már vannak kellő fejlettségű hajtások és gyümölcskezdemények az eredményes tojásrakáshoz, bármely veszélyeztetett növényt is nézzük. Az egyes nemzedékek rajzását szinte lehetetlen elkülöníteni, ezért folyamatos védekezésre kell felkészülni.

A diófákon már megjelentek a szemölcsös-és nemezes gubacsatka első tünetei. Atkaölő készítményekkel most érdemes megelőzni a további terjedést. A kórokozóktól most még mentes leveleket szintén most védjük meg a betegségek megjelenésétől, mert már vannak terméskezdemények is a fákon.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

Több ezer tonna eladatlan almával nem tudnak mit kezdeni a szabolcsi termelők

2019. március 18. 12:17

Eddig négyszáz megyei gazdálkodó csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem megépítését célozza meg.