Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már indokolt a védekezés a repcében

Már indokolt a védekezés a repcében

Agrofórum Online

A február utolsó dekádjában jelentkező télies lehűlés az éjszakai fagyok mellett nem hozott nagyobb mennyiségű csapadékot, így tovább folytatódott a talajok felső rétegének száradása.

Még ilyen, viszonylag alacsony napi hőmérséklet mellett is a talajok napi párolgási képessége eléri a 2-2,5 mm-t. Fontos ilyenkor is mindent megtenni a párolgás csökkentése érdekében.

Ennek köszönhetően a már korábban megkezdődött őszi káposztarepce és kalászos gabona fejtrágyázás mellett más talajmunkákat is meg lehet kezdeni a szántóföldeken. Több térségben megkezdődött a folyékony nitrogén fejtrágya kijuttatással együtt az őszi árpa és búza gyomirtása, mert a T1-T2 típusú gabona gyomnövények fejlődése a tél folyamán sem állt le, az idő melegedésével pedig újabb lendületet kaphat.

A kellően felszikkadt talajok már elbírják a talajművelő eszközöket is, így megkezdhető a kora tavaszi vetésű tavaszi árpa és a zab területek simítózása és a vetőágy előkészítése, mert a március eleji időjárási előrejelzések ismét tavaszias napokat ígérnek.

Átmeneti szünet után tovább fog folytatódni a repce szárormányosok rajzása, főként a napsütéses déli- délutáni napszakokban, ezért különösen fontos folytatni a bogarak sárgatálas vagy sárga ragacsos fogólapos rajzás megfigyelését. A bogár 15 0C-nál kezdi meg betelepedését a repce állományokba.

A napi fogás folyamatos megfigyelésével jól követhető a kártevő jelenléte, de a megbízható fogási adatok érdekében a sárgatálakat és a ragacsos fogólapokat mindig a növényállomány magasságához kell igazítani. Borongós vagy szeles napokon az ormányosok szívesebben tartózkodnak a növényállományban, ezért ilyenkor fűhálózással sikeresebben gyűjthetők össze a szárormányosok.

 

Vizuális megfigyelés esetén már négyzetméterenként 1 darab repce szárormányos imágó jelenléte is indokolttá teszi a védekezés megkezdését. Hűvösebb idő vontatottabb betelepedést és kártételi időszakot idéz elő, emiatt több alkalommal is kialakul akkora fertőzöttség, ami ismételt védekezést kényszerít ki a gazdálkodóból.

Hűvösebb időben elsősorban a piretroid típusú rovarölő készítmények használata az előnyös, mert más készítmények melegebb körülmények között fejtik ki hatásukat.

10-110C-on már előbújik ugyan a repcefénybogár is, sőt 150C-on már repülni is képes, de a kártevő ideje majd a repce bimbósodásának időszakában jön el. Mindenesetre létszámuk alapján már most jól szignalizálható későbbi potenciális kártételi veszélyességük.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

KITE: Támadnak a repce kártevői

2018. április 7. 09:00

A Nádudvar térségében kihelyezett sárga ragacslapok már múlt pénteken megfogták az első betelepülő kártevőket.

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Több mint kétezer hektáron pusztultak ki Tolna megyében őszi vetésű növények

2018. április 26. 15:33

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint Tolnában a 43 723 hektáron vetett őszi búza 1356 hektáron pusztult ki.

A Propulse aranyat ér

2018. május 2. 11:48

Őszi káposztarepcében a Propulse a virágzás stádiumában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik.