Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

Agrofórum Online

Bár már november első hetében járunk, az időjárás mintha tudomást sem venne róla. A nappali hőmérséklet rendre meghaladja a 20 ºC-ot, és éjszakánként sem kell a fagyoktól tartani. Az októberi aszály után némileg javult a csapadékhelyzet, de még messze járnak a talajok az optimális nedvességtartalomtól. Bár a növények egy része már megszabadult levélruhájától, sok dísznövény még most is díszít virágaival.

Kártevőből egyre kevesebbet látni, a növényorvos munkáját segítő fénycsapdák október végével befejezték működésüket. Az év folyamán a fogási adatok alapján számtalan kártevő rajzási adataival lettünk gazdagabbak, aki figyelemmel kísérte a rajzásdinamikai görbéket, az sikeresen vehette fel a harcot a kártételek csökkentése érdekében. Minden év szolgál megszívlelendő tanulságokkal, hiszen soha nincs két egyforma esztendő a növényorvoslásban. A téli időszak általában a következő évre való felkészüléssel telik el. Ekkor van lehetőségünk kielemezni, hogy az elmúlt szezonban mit csináltunk helyesen, mi az, amiben vétettünk a termesztés során.

Alma ágelhalás

A növényvédelem természetesen nem csupán permetezésből áll, ennél sokkal tágabban kell értelmezni a növényorvoslás fogalmát. Ökonómiai kutatások elemzése során kiderült, hogy a sikeres és gazdaságos növénytermesztéshez a növényvédelem csupán 30-40%-os arányban felelős. Legalább ekkora arányt képvisel a megfelelő vetőmaghasználat és a talajadottságok, és természetesen a megfelelő vízgazdálkodás. Az egyes tényezők szoros összefüggésben támogatják vagy csökkentik egymás hatását, tehát a körülményekhez megfelelően adaptált agrotechnika megalapozza a sikeres növényvédelmet.

Kaliforniai pajzstetű almán

Visszatérve a kertészkedés területére, már a tél folyamán kezdjük meg a felkészülést a jövő évi növényvédelemre. Mindehhez ismernünk kell talajaink tápanyag ellátottságát, károsító fertőzöttségét. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota. Ha sok a megrágott sárgarépa, petrezselyem, cékla vagy a már korábban betakarított burgonya, érdemes a jövő évi szezont talajfertőtlenítéssel kezdeni.

Drótféreg károsítása burgonyán

A téli metszés előtti átvizsgálás során gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák pajzstetűvel, atkatojásokkal, vértetűvel vagy pedig a lisztharmatos vesszők felismerése sem ördöngös feladat, még laikusok számára sem. A lehullott lombon most még megismerjük a levélbetegségeket, így a varasodás, levéllikasztó betegség, gnomónia, vörösfoltosság, és még sok más kórokozó tünetét. A fák vesszőire rászáradt moníliás múmiák arról árulkodnak, hogy sok volt a molykártevő, és jobban kell időzíteni a védekezést ellenük.

Alma vértetű-fertőzésének tünete

A felsorolt jelenségek csupán egy részét teszik ki a hatékony védelemre való felkészülésnek. A lényeg abban rejlik, hogy adjuk meg növényeinknek mindent az optimális fejlődéshez, és ebben az esetben kevesebb növényvédelemmel is sikereket érhetünk el, ha viszont muszáj permeteznünk, azt a kártevők előrejelzésére alapozottan végezzük.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Nem halogatható a regulátorozás a repcében!

2019. október 29. 11:17

A repcék többsége már elérte a 7-8 leveles állapotot, így már nem halogatható a regulátorozás. Le kell lassítani a további intenzív növekedést, inkább a gyökérnyak erősödjön a továbbiakban.

A mezei pocok egyedsűrűsége gyümölcsösökben is elérheti a kritikus szintet

2019. október 23. 09:35

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközök füvesítve vannak.

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.

Folytatódnak a drónos növényvédelmi bemutatók

2018. április 6. 07:05

Tekintse meg Ön is a legmodernebb technológiát működés közben, és ismerje meg az előnyeit, felhasználhatóságát.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.