Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak hőségnapjai alaposan felgyorsították a növények fejlődését.

A nappali hőmérséklet szinte mindenhol 30-35 0C felett járt, éjszaka pedig nem hűlt a levegő 20 0C alá. A korai cseresznye és meggy termése pillanatok alatt megérett, sajnos a gyümölcsöt a korábbi esők miatt megtizedelte a gyümölcs monília. Már érnek a késői fajták is, de érés közben „robbant be” a cseresznyelégy rajzása, védekezni viszont szüret közben nem lehet. Más növények esetében is van bőségesen növényvédelmi tennivaló.

Várhatóan ismét sok problémát fognak okozni az idén is a molytetvek. Most elsősorban a káposztaféléken szaporodnak tömegesen, de házi kertekben minden növényen röpködnek tömegesen. A rendelkezésre álló készítmények és a meleg miatti gyors lebomlás miatt alacsony a biológiai hatékonyság. Az enyhe tél és a gyors szaporodás már több nemzedéket termelt az idén, pedig még csak a szezon közepén járunk. A káposztafélék miatt fontos megemlíteni a tömeges káposztamoly rajzást. Már hetek óta százas nagyságrendben repül a fénycsapdákba, ezért veszélyben a káposztafélék többsége. A rengeteg bagolylepke faj közül most kiemelkedő számban a C-betűs, a gamma, a saláta, a felkiáltó jeles, a vetési és a gyapottok bagolylepke repül. A zöldségfélék lombozatának lerágásával, a termés veszélyeztetésével, vagy pedig a gyökérnyak elrágásával mindegyik faj okozhat károkat a nyár és az ősz folyamán.

Káposzta bagolylepke

A közterületeken rendszeres gondot okozó vadgesztenye aknázómoly 2. nemzedéke elleni védekezést megnehezítette a június eleji csapadéközön, most pedig a hőség. A rózsaszín virágú ( Aesculus carnea) állítólag ellenáll a fertőzésnek, én láttam aknázott leveleket ezen a fajon is.

Vadgesztenye aknázómoly kártétele

Rendszeressé vált a selyemfényű puszpángmoly rajzása. Bár a heti fogás csak néhány darab csapdánként, de elhúzódó rajzása miatt nehéz a védekezés a kártevő ellen.

Selyemfényű puszpángmoly

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával. Mellette megjelenhet az aszkohitás levél- és termésfoltosság, a lisztharmat, valamint a borsórozsda.

Gyümölcsöseinkben folyamatosan repül a nagy farontó, a kis farontó, valamint az almafaszitkár lepkéje. Létszámuk nem magas, de az ágak rendszeres fertőzésével, főként fiatal gyümölcsös telepítésekben rendszeresen okozhatnak károkat.

Nagy farontó kártétele

Némi szünet után ismét fognak a feromon csapdák tarka szőlőmolyt, elvétve nyerges szőlőmolyt is. A szőlő virágzása miatt sok a méh az ültetvényekben, ezért csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk, akárcsak az amerikai szőlőkabóca, vagy pedig az amerikai lepkekabóca betelepedett egyedei ellen. Fennáll a szőlőperonoszpóra és a lisztharmat fertőzés fokozott veszélye az időjárási körülmények számukra kedvező alakulása miatt, de nem szabad elfeledkezni a szürkepenészes rothadásról sem, mert már most is képes megbetegíteni a kialakulóban levő szőlőfürt kezdeményeket.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken

2018. augusztus 1. 13:54

A mátrai borvidéken az idén nem emelkednek az árak, kilónként, fajtától és minőségtől függően, 80-120 forintért vásárolják majd a szőlőt. Az egri borvidéken minden szőlőnél 5-6 százalékos emelkedés várható.

Kiugró minőségű az idei szőlő

2018. október 2. 14:05

Idén minden eddiginél korábban kezdődött, az ország nagy részén lassan véget is ér a szüret. A termelők kiváló minőségű alapanyagot adtak át, a borászok pedig bizakodók.