Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

Agrofórum Online

A naptár előrehaladtával fokozatosan változik az időjárás és megmutatja valódi arcát az ősz. A nap már bágyadtan süt, árnyékban már nincs ereje, éjszakánként a hőmérséklet közel jár a fagyponthoz. Ennek megfelelően a kártevők aktivitása is alaposan lecsökkent.

Az október elején lehullott kisebb- nagyobb mennyiségű csapadék hatására kezd kiegyenlítődni az őszi káposztarepcék növényállománya, sorol a szeptember végén, október elején földbe került őszi árpa és búza. A magvak általában száraz, poros talajba kerültek, de már néhány milliméter csapadék is jó hatással van kelési esélyeikre. Tart a kukorica aratása, de a gazdák többsége most az őszi kalászosok vetésével van elfoglalva, így a betakarítás dömpingje még csak ezután kezdődik el.

Az idei repceszezon legnagyobb növényvédelmi problémája, hogy a zöldítésnek elvetett keresztesvirágú növényeken hihetetlen tömegben képes volt felszaporodni a repcét károsító bolhafajok népessége, illetve a repcedarázs egy generációja. A rovarölő szerrel csávázott vetésekben napjainkra már semmit sem ér a készítmény hatása, a rovarok továbbra is zavartalanul telepszenek át a zöldítésből az egyre fejlettebb repcetáblák növényállományára. Több gazdálkodó idő előtti letárcsázással igyekezett megszakítani a szaporodási láncot, de a többség inkább kivár, ez pedig vajmi keveset ér. Védekezés nélkül most is tömeges a repcebolha populáció a vetéseken, a repcedarázs a hűvösebb idő ellenére még mindig rajzik, rakja tojásai a repce leveleire. A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani. A hűvösebb időjárás miatt ebben az időszakban már inkább a piretroid hatóanyagú készítményekkel és azok kombinációival lehet hatékonyan megakadályozni a további kártételeket.

Repcedarázs álhernyó

A mezei pocok őszi kártétele tájegységenként igen változatos képet mutat. Van ahol azonnali beavatkozás indokolt, másutt a fertőzés még most is csak az évelő pillangósterületekre és a ruderáliákra korlátozódik. Minden eshetőségre felkészülve ismét országos felhasználásra szükséghelyzeti engedélyt kapott a Pocok-Tox rágcsálóirtó készítmény, így indokolt esetben, konkrét fertőzési adatokkal alátámasztva, szigorú feltételek mellett elvégezhető a pocokirtás. A védekezés elvégzéséhez az engedélyt a területileg illetékes kormányhivataltól lehet kérni.

Lucernában mezei pocok kolónia

Bár az őszi kalászos növényeknek még csak elenyésző hányada kelt ki, intő jel, hogy a fűféle növényeken egyre több szárnyas levéltetű egyedek lehet látni, és a fénycsapdák és színes ragacsos fogólapokban sok a gabonaféléken károsító levéltetű faj. Ezek a levéltetvek hamarosan megjelennek a frissen kikelt árpán és búzán, így rövid időn belül szívogató kolóniákkal találkozhatunk majd. A levéltetvek mellett várható a gabonaféléken károsító kabócafajok megjelenése is. A korai időszakban kialakuló fertőzés a gabonát károsító vírusfertőzés megjelenését is jelenti. Már most érdemes kihelyezni a vetések szegélyébe a levéltetvek megfigyelésére szolgáló sárga vagy zöldessárga ragacsos fogólapokat.

Repce sárgatálas csalogatás

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Nem halogatható a regulátorozás a repcében!

2019. október 29. 11:17

A repcék többsége már elérte a 7-8 leveles állapotot, így már nem halogatható a regulátorozás. Le kell lassítani a további intenzív növekedést, inkább a gyökérnyak erősödjön a továbbiakban.

Öt nap után emelkedik a kukorica ára

2019. november 7. 04:47

A kukorica és a búza is drágult, de a szójabab piacán továbbra sem figyelhető meg élénkülés.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Éves csúcs után korrigált a szójabab ára

2019. július 2. 09:59

Az Egyesült Államok és Kína közötti tárgyalásokban felmerült, hogy enyhítenék a korlátozásokat és a vámtarifákat is újragondolnák az érintett felek. Ezt jól fogadták a szektor befektetői.