Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

Agrofórum Online

A naptár előrehaladtával fokozatosan változik az időjárás és megmutatja valódi arcát az ősz. A nap már bágyadtan süt, árnyékban már nincs ereje, éjszakánként a hőmérséklet közel jár a fagyponthoz. Ennek megfelelően a kártevők aktivitása is alaposan lecsökkent.

Az október elején lehullott kisebb- nagyobb mennyiségű csapadék hatására kezd kiegyenlítődni az őszi káposztarepcék növényállománya, sorol a szeptember végén, október elején földbe került őszi árpa és búza. A magvak általában száraz, poros talajba kerültek, de már néhány milliméter csapadék is jó hatással van kelési esélyeikre. Tart a kukorica aratása, de a gazdák többsége most az őszi kalászosok vetésével van elfoglalva, így a betakarítás dömpingje még csak ezután kezdődik el.

Az idei repceszezon legnagyobb növényvédelmi problémája, hogy a zöldítésnek elvetett keresztesvirágú növényeken hihetetlen tömegben képes volt felszaporodni a repcét károsító bolhafajok népessége, illetve a repcedarázs egy generációja. A rovarölő szerrel csávázott vetésekben napjainkra már semmit sem ér a készítmény hatása, a rovarok továbbra is zavartalanul telepszenek át a zöldítésből az egyre fejlettebb repcetáblák növényállományára. Több gazdálkodó idő előtti letárcsázással igyekezett megszakítani a szaporodási láncot, de a többség inkább kivár, ez pedig vajmi keveset ér. Védekezés nélkül most is tömeges a repcebolha populáció a vetéseken, a repcedarázs a hűvösebb idő ellenére még mindig rajzik, rakja tojásai a repce leveleire. A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani. A hűvösebb időjárás miatt ebben az időszakban már inkább a piretroid hatóanyagú készítményekkel és azok kombinációival lehet hatékonyan megakadályozni a további kártételeket.

Repcedarázs álhernyó

A mezei pocok őszi kártétele tájegységenként igen változatos képet mutat. Van ahol azonnali beavatkozás indokolt, másutt a fertőzés még most is csak az évelő pillangósterületekre és a ruderáliákra korlátozódik. Minden eshetőségre felkészülve ismét országos felhasználásra szükséghelyzeti engedélyt kapott a Pocok-Tox rágcsálóirtó készítmény, így indokolt esetben, konkrét fertőzési adatokkal alátámasztva, szigorú feltételek mellett elvégezhető a pocokirtás. A védekezés elvégzéséhez az engedélyt a területileg illetékes kormányhivataltól lehet kérni.

Lucernában mezei pocok kolónia

Bár az őszi kalászos növényeknek még csak elenyésző hányada kelt ki, intő jel, hogy a fűféle növényeken egyre több szárnyas levéltetű egyedek lehet látni, és a fénycsapdák és színes ragacsos fogólapokban sok a gabonaféléken károsító levéltetű faj. Ezek a levéltetvek hamarosan megjelennek a frissen kikelt árpán és búzán, így rövid időn belül szívogató kolóniákkal találkozhatunk majd. A levéltetvek mellett várható a gabonaféléken károsító kabócafajok megjelenése is. A korai időszakban kialakuló fertőzés a gabonát károsító vírusfertőzés megjelenését is jelenti. Már most érdemes kihelyezni a vetések szegélyébe a levéltetvek megfigyelésére szolgáló sárga vagy zöldessárga ragacsos fogólapokat.

Repce sárgatálas csalogatás

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

A nagy exportpiacok mozgatják a tőzsdei árakat

2019. augusztus 28. 07:36

A mostani emelkedés ellenére a búza árát állandó nyomás alatt tartja a globális piacon fokozódó verseny. Az orosz exportbúza ára például csökkent a határidős piacokon a többi termelőországgal folytatott verseny miatt.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

 Fókuszban a búza levélbetegségek

2018. március 21. 12:50

Hosszú évek tapasztalatai azt igazolják, nem kérdés, hogy szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem.

Itt az ideje védekezni az őszi kalászosokban

2018. április 4. 06:47

Az őszi árpa napokon belül szárba indul, ezért fontos megakadályozni a kórokozók terjedését az alsó idősebb levelekről a felső levélemeletek irányába.