Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Meggondolandó a talajfertőtlenítés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Meggondolandó a talajfertőtlenítés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli értékeket mérhettünk.

Jelentősebb csapadék csak a Dunántúl nyugati tájegységeiben hullott, más térségekben csupán néhány milliméter esett. A talaj felső rétege erősen kiszáradt, a kapás kultúrák talajelőkészítése zavartalanul folyik.

Virágzik a kökény, a népi mondás szerint kezdődhet a kukorica vetése.

Az őszi kalászos gabonák fejlődésének továbbra is kedvez a jelenlegi időjárás. Megkezdődött az árpa szárbaindulása, a búza pedig a bokrosodás végén tart. A gabonákon károsító betegségek terjedésében a korábbiaknál kissé hűvösebb időjárás miatt túl sok változás nem történt.

Az árpán a pirenofórás fertőzés lassú terjedése figyelhető meg, míg a lisztharmat fertőzés szintje a legfejlettebb állományokban gyenge-közepes mértékű, és elsősorban az alsó, fejlettebb leveleket érinti.

A búzán a sárgarozsda lassú, de folyamatos fertőzése tapasztalható, a friss tünetek mellett sporuláló foltokat láthatunk. Emellett a szeptóriás megbetegedés a jellemző gyenge-közepes mértékben.

Erősödik a kártevők jelenléte

A gabonatáblák szegélyeiben folyamatosan erősödik a vetésfehérítő bogarak egyedsűrűsége. Gócosan 10 hálócsapásban akár 15-25 bogarat is megfigyelhetünk, a déli tájegységekben erősödik a peterakás, az érő tojásokból április elején már várható a lárvakelés kezdete. Az erősen fertőzött táblákban megkezdődött a védekezés az imágók ellen.

Kopuláló vetésfehérítő imágók búzán
Kopuláló vetésfehérítő imágók búzán

Az őszi káposztarepce a változékony időjárás ellenére általában elérte a zöldbimbós fejlettséget. Igen erős a repcefénybogarak betelepedése, virágzatonként 3-5 bogár is megtelepedett a bimbókon, ami vontatott virágzáskezdet esetén nagy károkat képes előidézni.

Repcefénybogarak
Repcefénybogarak

Újabb betelepedési hullám figyelhető meg a szárormányosok esetében, tehát erre a kártevőre ismét oda kell figyelni, illetve a fénybogár elleni kezeléssel erre a kártevőre is gondolni kell.

Helyenként már megkezdődött a becőormányos bogarak betelepedése is, de létszámuk egyelőre jelentéktelen. A repcekártevők elleni rovarölő szeres kezelések során fokozottan ügyeljünk a megporzó rovarok megóvására, ezért szigorúan tartsuk be a készítményekre vonatkozó kijuttatási, felhasználási szabályokat.

A cukorrépa, napraforgó és kukorica fokozottan érzékeny a talajlakó kártevő fertőzöttségre, ezért most időszerű a talajokban található drótférgek, pajorok (kukoricánál a kukoricabogár peték is) létszámának ellenőrzése, és indokolt esetben a védekezésre való felkészülés.

Drótféreg
Drótféreg

Általános szabály, hogy 2 db/m2 feletti együttes fertőzés esetén meggondolandó a talajfertőtlenítés elvégzése, mert a kártevők okozta tőszámkiesés akár gazdaságtalanná is teheti termesztést.

(Vezérkép: Kwizda Agro Hungary/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelent a szilvamoly első nemzedéke

2024. április 18. 07:10

A korábbi tartósan meleg időjárás főként a rovarkártevőknek kedvezett, így megélénkült a rajzásuk.

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 16. 16:10

Áztató esőre most igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt.

Helyenként katasztrofális a kajszin okozott kár – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 10. 14:40

A gyümölcsfélék többsége elvirágzott vagy már a terméskötődés időszaka tart, ezért a védekezés szempontjainál ezt kell figyelembe venni.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: felgyorsult a gabonalisztharmat terjedése

2022. május 3. 08:28

Gabonalisztharmat, repcefénybogár, vetési bagolylepke - szántóföldi növényvédelmi előrejelzés.

Új megoldás a repce tavaszi rovarkártevői ellen

2021. január 25. 08:22

A kertészeti kultúrákban már jól ismert etofenprox hatóanyagú Trebon OSR, új és hatékony lehetőség a repce növényvédelmében.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.