Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség – védekezzünk ellenük!

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség – védekezzünk ellenük!

Agrofórum Online

Az elmúlt héten folytatódott a kora őszi, csendes, időjárási frontoktól mentes időjárás. A sok napsütés és a csapadékmentes napok elősegítették a szántóföldi- és kertészeti növények érését és zavartalan betakarítását. Az őszi káposztarepce vetése mindenütt befejeződött, az esőt kapott táblákon folyamatos a kelés, bár messze nem mondható egyöntetűnek. A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Az ország több, főként déli tájegységéből érkezett jelzések a mezei pocok erőteljes szaporodásáról szólnak. Az országos helyzetkép teljesen változó képet mutat, van ahol azonnali beavatkozást igénylő, másutt csupán szórványos, a védekezési küszöbértéket el nem érő a fertőzöttség. Az ellentmondásos helyzet ellenére érdemes minden olyan területet, melyet veszélyeztet a mezei pocok, ellenőrizni, nehogy később kártételi veszélyhelyzet alakuljon ki. Ebben az időszakban az évelő pillangós kultúrákat, valamint az elhanyagolt, ruderális területeket, árokpartokat kell felmérni, mert mindig ezekről a területekről kezdődik a mezei pocok betelepedése az őszi kalászos és repce vetések szegélyeibe.

Lucerna mezei pocok

Már érkeztek információk egy másik polifág kártevő, a vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor igen súlyos kártételéről kelő félben levő őszi káposztarepce vetésben. A kártevő ellen a vetőmagcsávázás mit sem ér, csak állomány permetezéssel gátolható meg a tarrágás.

Mocskospajor

Hírek érkeztek arról is, hogy deszikkált napraforgóból a gyapottok bagolylepke hernyója vándorolt át a szomszédos szikleveles repce vetésre, tetemes és látványos kárt okozva. A gyapottok bagolylepkénél maradva a kártevő rajzása lecsökkent, de vannak még csapdák, ahol a napi fogás még most is tömeges, tehát ezekben a körzetekben további kártételek várhatóak, főként a késői- és csemege kukorica állományokban, valamint több zöldségkultúrában. Már most látványosan sok a fertőzött fűszer- és étkezési paprika, valamint szabadföldi paradicsom bogyója.

Gyapottok bagolylepke hernyója repcén

A zöldítés céljából vetett keresztesvirágú növényeken, főként mustáron országszerte igen erős a repcedarázs álhernyó fertőzés és kártétel. Több helyen emiatt idő előtti betárcsázásra kényszerültek a földtulajdonosok, illetve földet bérlő gazdák.

A hűvösebb éjszakák miatt lecsökkent az ázsiai márványos poloskák egyedszáma, ugyanakkor még most is igen erőteljesen károsít a zöld vándorpoloska. A kártevő összes fejlődési fokozata megfigyelhető, gyakorlatilag az összes növénykultúrában, szántóföldtől a házi kertig mindenütt. Érkezett már jelzés a lakóhelyek irányába történő vonulásról is.

Zöld vándorpoloskák

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

A repce vetésének kedvezett a csapadékos idő

2019. szeptember 11. 10:17

Országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére.

A repce-fénybogár elleni védekezés nehézségei és lehetősége

2019. február 25. 04:30

Az őszi káposztarepce, az olajretek, a mustár és a keresztes virágú zöldítés vetésterületének növekedése a repce-fénybogár (Meligethes aeneus) jelentőségének és az általa okozott terméskiesés mértékének növekedését, ugyanakkor az ellene való hatékony védekezés nehézkesebbé válását hozta magával.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.