Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei

Agrofórum Online

A májust eddig jellemző csapadékos periódustól szépen „kipendült” a határ. Most minden szép zöld, mintha sosem szenvedtek volna a növények a májusig tartó tavaszi aszálytól. A melegedésnek indult talajból már több tápanyagot képesek felvenni a növények, főként a kukorica, így már múlóban a sárga levélszín, viszont elég gyakran látni liluló növényfoltokat a táblák mélyebb fekvésű részein, ami a preemergens gyomirtó szerek gyökérzónába történő bemosódására utal.

Most javában tart a gyomosodó táblák állománykezelése, mert a kedvező nedvességviszonyok miatt egyöntetű a gyomnövények kelése. A gyomirtáson túlmenően bőségesen akad más növényvédelmi tennivaló is.

A tavaszi árpa területeken mind látványosabbá válnak a vetésfehérítő bogár lárvák okozta kifehéredő foltok. A kártétel nemcsak látványos, hanem veszélyes is a növények számára, mert elsősorban a felső leveleket és a zászlós levelet veszíti el, aminek következtében csökken a kalász tápanyag ellátottsága. 20 %-os levélfelület veszteség már komoly terméskieséssel jár. A vetésfehérítő lárva jelenlét a tavaszi árpa mellett az őszi búzára is jellemző, de most a virágzó növények látványa eltakarja a károsítás valós méreteit. A vetésfehérítő jelenlét mellett egyre aktívabbá válnak a gabonaszipolyok, azok közül is az osztrák szipolyra hívták fel a figyelmet a növényorvos kollégák. Már sok a kalászokon szívogató mór- és csőrös szipolypoloska is, amit jól jeleznek a szaporodó „borzas” kalászok, amik a szívogatás következményei.

SK – Brzotín (rybníky),
060 – Slovenský kras, DU68

A fénycsapdákban a déli országrészben megjelentek az első kukoricamoly hímlepkék, melyeket hamarosan követnek a nőstény egyedek is. A kukorica viszonylag fejletlen állapota ellenére már most érdemes kihelyezni mindenütt a feromon csapdákat is a rajzásdinamika figyelemmel kísérése érdekében.

Aránylag sok pattanóbogár jelenik meg a csapdákban és a virágzásnak indult növényeken, ami a kedvező talajnedvességi viszonyok miatt bőséges peterakásra és későbbi drótféreg kártétel kialakulására utal.

A hosszasan hideg idő után ismét aktivizálódtak a zöld- és ázsiai márványos poloskák. Jelenlétük mellett megkezdődik tojásrakásuk is kedvenc tápnövényeikre, melyből bőségesen áll rendelkezésre szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Több bagolylepke faj is folyamatosan megjelenik a fény- és feromon csapdákban. Egyedszámuk most még nem mondható tömegesnek, de figyelmeztet a kártételi veszélyre lomb- és talajszinten egyaránt, a károsító bagolylepke fajtól függően.

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei, tehát figyelni kell a tápnövényként szolgáló fákon a hernyófészkek kialakulását.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Jelentős a poloskák és az amerikai lepkekabóca térnyerése

2019. augusztus 7. 10:25

A jelenlegi időjárás az őshonos károsítók mellett egyértelműen kedvező az inváziós kártevők számára.

Megjelent a fehérpenész, de jó állapotú a napraforgó

2019. augusztus 6. 07:56

Az előző időszakban esett csapadék miatt egyre több hántott terület zöldül ki, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására, és eljött az ideje a talajlazítás megkezdésének is.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.