Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei

Agrofórum Online

A májust eddig jellemző csapadékos periódustól szépen „kipendült” a határ. Most minden szép zöld, mintha sosem szenvedtek volna a növények a májusig tartó tavaszi aszálytól. A melegedésnek indult talajból már több tápanyagot képesek felvenni a növények, főként a kukorica, így már múlóban a sárga levélszín, viszont elég gyakran látni liluló növényfoltokat a táblák mélyebb fekvésű részein, ami a preemergens gyomirtó szerek gyökérzónába történő bemosódására utal.

Most javában tart a gyomosodó táblák állománykezelése, mert a kedvező nedvességviszonyok miatt egyöntetű a gyomnövények kelése. A gyomirtáson túlmenően bőségesen akad más növényvédelmi tennivaló is.

A tavaszi árpa területeken mind látványosabbá válnak a vetésfehérítő bogár lárvák okozta kifehéredő foltok. A kártétel nemcsak látványos, hanem veszélyes is a növények számára, mert elsősorban a felső leveleket és a zászlós levelet veszíti el, aminek következtében csökken a kalász tápanyag ellátottsága. 20 %-os levélfelület veszteség már komoly terméskieséssel jár. A vetésfehérítő lárva jelenlét a tavaszi árpa mellett az őszi búzára is jellemző, de most a virágzó növények látványa eltakarja a károsítás valós méreteit. A vetésfehérítő jelenlét mellett egyre aktívabbá válnak a gabonaszipolyok, azok közül is az osztrák szipolyra hívták fel a figyelmet a növényorvos kollégák. Már sok a kalászokon szívogató mór- és csőrös szipolypoloska is, amit jól jeleznek a szaporodó „borzas” kalászok, amik a szívogatás következményei.

SK – Brzotín (rybníky),
060 – Slovenský kras, DU68

A fénycsapdákban a déli országrészben megjelentek az első kukoricamoly hímlepkék, melyeket hamarosan követnek a nőstény egyedek is. A kukorica viszonylag fejletlen állapota ellenére már most érdemes kihelyezni mindenütt a feromon csapdákat is a rajzásdinamika figyelemmel kísérése érdekében.

Aránylag sok pattanóbogár jelenik meg a csapdákban és a virágzásnak indult növényeken, ami a kedvező talajnedvességi viszonyok miatt bőséges peterakásra és későbbi drótféreg kártétel kialakulására utal.

A hosszasan hideg idő után ismét aktivizálódtak a zöld- és ázsiai márványos poloskák. Jelenlétük mellett megkezdődik tojásrakásuk is kedvenc tápnövényeikre, melyből bőségesen áll rendelkezésre szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Több bagolylepke faj is folyamatosan megjelenik a fény- és feromon csapdákban. Egyedszámuk most még nem mondható tömegesnek, de figyelmeztet a kártételi veszélyre lomb- és talajszinten egyaránt, a károsító bagolylepke fajtól függően.

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei, tehát figyelni kell a tápnövényként szolgáló fákon a hernyófészkek kialakulását.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

2018. május 4. 05:30

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

2019. március 13. 08:28

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

2019. április 10. 04:48

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.