Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

Agrofórum Online

A júniusi csapadékos periódus után visszatérő száraz nyári idő felgyorsította az őszi árpa és az őszi káposztarepce érését, így a hónap utolsó napjaiban megkezdődött mindkét növény aratása. A kezdeti eredmények alapján mérsékeltek a terméskilátások árpában és repcében egyaránt. A szalma bálázása és elszállítása folyamatos, a tarló területek megmunkálása érdekében.

Az őszi búza elérte a viaszérés állapotát, így az árpa és a repce betakarítása után a korai búza fajtákkal folytatódhat az aratás. Az aratás előtti kalászvizsgálatok eredményei alapján a területek felén közepes, míg másutt gyenge kalászfuzáríózis fertőzés tapasztalható, így nagy jelentősége lesz a terménytisztítás szakszerű elvégzésének, és a töppedt, beteg szemek eltávolításának.

Aratás előtt

Megkezdődött a napraforgó virágzása. Jelenleg szép, egyöntetű és általában gyommentes állományokat lehet látni. Remélhetőleg hosszasan elhúzódó virágzás lesz, így jó megtermékenyülés várható, ami a jó termés alapvető záloga, nem beszélve arról, hogy a megporzó rovarok is bőségesen találnak táplálékot az ínséges tavaszi repce és akác virágzás után. A napraforgó növény egészségügyi állapota egyelőre jónak mondható, gond ott lehet, ahol a júniusi esőzések során jég is érte a területet. Ezeken a táblákon fontos teendő a növényállomány preventív védelme, mely virágzó napraforgón nemcsak a sérüléseket gyógyítja be, hanem egyúttal megfelelő védelmet nyújt a tányérbetegségek kialakulása ellen is.

Napraforgó virágzó állománya

A lucerna- és mezei poloska fertőzés általános ugyan, de a veszélyes mértéket sehol sem éri el. Ugyanez mondható el a napraforgó levéltetű fertőzésről, ami a területek mintegy 50%-át érinti, de nem éri el a veszélyes szintet.

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, a lepkék rajzása már április óta tart. Nagyon sok a fertőzött növény, sok helyen már nemcsak a levélörvök tájékán, hanem a címeren is láthatóak a hernyók rágásnyomai. Most elsősorban a nőstény lepkéket fogják a csapdák, tehát továbbra is lesz frissen lerakott pete a növényeken. A kukoricamoly mellett egyre több vetésfehérítő bogár jelent meg a zsenge leveleken, melyen hámozgatnak még egy ideig, utána pedig elvonulnak nyugalmi állapotukba, az erdőszéli fasorok avarjába.

Egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában, így fokozódó veszélyt jelentenek a hamarosan kifejlődő kukorica csövekre. Kísérjük fokozott figyelemmel a lárvakelés és a fertőzés táblán belüli alakulását, mert nagy különbségek lehetnek a területek fertőzöttsége között.

Gyapottok-bagolylepke imágó

A napokban megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók is az ország déli és középső tájegységeiben. A bogarak létszáma most még nem magas, de napról napra erősödő fertőzéssel kell számolni, így itt az ideje a szín-és illatcsapdák kihelyezésének, az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében.

Kukoricán táplálkozó kukoricabogarak

A jég verte kukorica állományokban egyre több golyvásüszög jelenik meg a sebzési felületeken. A fertőzés inkább a kukorica szilázs készítésénél jelent minőségi problémát, ha magas a beteg növények aránya, inkább legyen belőle szemestakarmány.

Kukorica golyvásüszög fertőzés

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Kipergés-ellenálló hibridek a változó igényekhez

2019. május 31. 07:38

A meleg és aszályos nyár hatására fellépő tápanyag- és vízhiány következtében a növények túl hamar száradnak le, ami a becők korai beéréséhez vezethet.

Emelkedett a búza fronthavi jegyzése - Olajnövény- és gabonapiaci jelentés

2018. március 8. 10:24

Magyarországon a full-fat szóját 134 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricát átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron értékesítették februárban.

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.