Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

Agrofórum Online

A júniusi csapadékos periódus után visszatérő száraz nyári idő felgyorsította az őszi árpa és az őszi káposztarepce érését, így a hónap utolsó napjaiban megkezdődött mindkét növény aratása. A kezdeti eredmények alapján mérsékeltek a terméskilátások árpában és repcében egyaránt. A szalma bálázása és elszállítása folyamatos, a tarló területek megmunkálása érdekében.

Az őszi búza elérte a viaszérés állapotát, így az árpa és a repce betakarítása után a korai búza fajtákkal folytatódhat az aratás. Az aratás előtti kalászvizsgálatok eredményei alapján a területek felén közepes, míg másutt gyenge kalászfuzáríózis fertőzés tapasztalható, így nagy jelentősége lesz a terménytisztítás szakszerű elvégzésének, és a töppedt, beteg szemek eltávolításának.

Aratás előtt

Megkezdődött a napraforgó virágzása. Jelenleg szép, egyöntetű és általában gyommentes állományokat lehet látni. Remélhetőleg hosszasan elhúzódó virágzás lesz, így jó megtermékenyülés várható, ami a jó termés alapvető záloga, nem beszélve arról, hogy a megporzó rovarok is bőségesen találnak táplálékot az ínséges tavaszi repce és akác virágzás után. A napraforgó növény egészségügyi állapota egyelőre jónak mondható, gond ott lehet, ahol a júniusi esőzések során jég is érte a területet. Ezeken a táblákon fontos teendő a növényállomány preventív védelme, mely virágzó napraforgón nemcsak a sérüléseket gyógyítja be, hanem egyúttal megfelelő védelmet nyújt a tányérbetegségek kialakulása ellen is.

Napraforgó virágzó állománya

A lucerna- és mezei poloska fertőzés általános ugyan, de a veszélyes mértéket sehol sem éri el. Ugyanez mondható el a napraforgó levéltetű fertőzésről, ami a területek mintegy 50%-át érinti, de nem éri el a veszélyes szintet.

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, a lepkék rajzása már április óta tart. Nagyon sok a fertőzött növény, sok helyen már nemcsak a levélörvök tájékán, hanem a címeren is láthatóak a hernyók rágásnyomai. Most elsősorban a nőstény lepkéket fogják a csapdák, tehát továbbra is lesz frissen lerakott pete a növényeken. A kukoricamoly mellett egyre több vetésfehérítő bogár jelent meg a zsenge leveleken, melyen hámozgatnak még egy ideig, utána pedig elvonulnak nyugalmi állapotukba, az erdőszéli fasorok avarjába.

Egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában, így fokozódó veszélyt jelentenek a hamarosan kifejlődő kukorica csövekre. Kísérjük fokozott figyelemmel a lárvakelés és a fertőzés táblán belüli alakulását, mert nagy különbségek lehetnek a területek fertőzöttsége között.

Gyapottok-bagolylepke imágó

A napokban megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók is az ország déli és középső tájegységeiben. A bogarak létszáma most még nem magas, de napról napra erősödő fertőzéssel kell számolni, így itt az ideje a szín-és illatcsapdák kihelyezésének, az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében.

Kukoricán táplálkozó kukoricabogarak

A jég verte kukorica állományokban egyre több golyvásüszög jelenik meg a sebzési felületeken. A fertőzés inkább a kukorica szilázs készítésénél jelent minőségi problémát, ha magas a beteg növények aránya, inkább legyen belőle szemestakarmány.

Kukorica golyvásüszög fertőzés

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban

2018. december 10. 12:06

A technika napjainkban zajló robbanásszerű fejlődése következtében a mezőgazdaságban is nő a kutatás-fejlesztés súlya, fokozódik az igény arra, hogy új tudományos eredményeken alapuló technológiák váljanak elérhetővé.

Repce helyzetkép és aktualitások október végén

2018. október 31. 11:08

Az őszi regulátoros kezelés mellé érdemes levéltrágyát is keverni. Nehéz fejlődési körülmények esetén ősszel kimondottan ajánlott a kén, a bór, a cink, a mangán és a molibdén kijuttatása

A klíma hatása a hibridválasztásra

2019. május 31. 13:00

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Németországban, valamint Magyarországon közkedvelt és nagy teljesítményű repcehibridekkel.