Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Megkezdődött az őszi káposztarepce vetése – gyülekeznek a kártevők

Megkezdődött az őszi káposztarepce vetése – gyülekeznek a kártevők

Agrofórum Online

Augusztus utolsó napjaiban, illetve a naptári ősz elején is folytatódott az igazi nyári időjárás, a nappali hőmérséklet folyamatosan 30 ºC felett járt. Országos esőt hozó időjárási front nem érkezett, helyi záporok-zivatarok azonban több térségben voltak. A tartós meleg idő hatására már nemcsak a napraforgón, de a kukoricán is jól kivehetők az érés jelei. A biztató termés jele, hogy a csövek általában a súlyuk miatt lógnak a száron. A napraforgó deszikkálását folyamatosan végzik az üzemek, hogy minél hamarabb megkezdődhessen az aratás. Néhány körzetben ipari feldolgozásra már korai érésű kukoricát is vágtak, szárítás nélkül. Augusztus utolsó hetében megkezdődött az őszi káposztarepce vetése. Az esetek többségében porba vetettek a gazdák, most várják a kelesztő esőt a gyors és egyöntetű csírázás érdekében.

A repce vetésével párhuzamosan az eddig gondozatlan árvakeléseken, illetve a most virágzó, zöldítési céllal elvetett mustár, olajretek állományokon tömegesen gyülekeznek és táplálkoznak a repce rágókártevői. Most legnagyobb létszámban a földi- és keresztesvirágú bolhaféléket, valamint a repcedarázs álhernyóit látni, de csendes alkonyati időben még igen sok repcedarázs imágót is megfigyelhetünk. Minden bizonnyal ezek a repülő egyedek és az ezután kirajzók fogják felkeresni a kelő állapotban levő első repcetáblákat. Most lesz nagy jelentősége, hogy rovarölő szerrel csávázott vetőmag került- e a talajba, vagy pedig korai állománykezeléssel kell megvédeni a védtelen szikleveles növénykéket.

Repcedarázs imágó

A száraz és meleg idő általában fokozza a bolhafélék szomjúságát és étvágyát, a növények fejlődése pedig ilyenkor lassul le, válik vontatottá. A szikleveles növényeken már 1-2 rágásnyom is kritikus állapotot teremthet, ezért haladéktalanul védekezni kell a bolhák ellen. A repce fejlődésével párhuzamosan a veszélyességi küszöbérték emelkedik, már nagyobb kártevő egyedszám sem okoz depressziót a fejlődésben. Ugyanez a helyzet a repcedarázs esetében is, csak ebben az esetben a károsítási időszak kihúzódik egészen a tél beálltának kezdetéig, ezért az inszekticides csávázás önmagában nem elegendő a tökéletes védelemhez, ezért általában kiegészítő állományvédelemre van szükség.

Repcebolhák szikleveles repcén

Az előbb említett kártevőkön túlmenően az ősszel károsító bagolylepke fajok hernyói is meglátogathatják a repce vetéseket. Különösen a vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor jelenthet veszélyt, főként, ha az elővetemény tarlóját hagytuk elgazosodni. A virágzó gyomnövények vonzzák a vetési bagolylepkét, és ilyen helyeken rakják le tojásaikat, majd a kikelt hernyók növekvő étvággyal fogyasztják a repcét, jellegzetes tarrágást okozva a vetésben.

Mocskospajor

A mezei pocok szaporodása számára ideálisan telt eddig a nyár. Az évelő pillangós területeken és a bolygatatlan árokpartokon, ruderáliákon zavartalanul szaporodhatott a kártevő. Életmódjából adódóan várhatóan a repce kelésével párhuzamosan megkezdődik a kártevő betelepedése a friss táplálékot biztosító táblaszegélyekbe. Már most nem árt tisztában lenni a szomszédos rezervoár területek mezei pocok fertőzöttségével, nehogy később meglepetés érjen bennünket.

Mezei pocok kolónia repcében

Száz négyzetméterenként 2-3 lakott járat már veszélyhelyzetet teremthet, ezért indokolt a védekezés a kártevő ellen.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

A búza első gombaölő szeres kezelése

2018. január 24. 20:49

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

Mitől lett foltos a körtefa levele?

2019. szeptember 27. 04:37

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.