Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Agrofórum Online

Soha nem látott késő nyári meleg időjárással búcsúzik az október. Rekordokat döntöget mind a nappali, mind pedig az éjszakai hőmérséklet. Csapadék a hónap utolsó napjaiban esett ugyan, de igen szélsőséges eloszlásban, és a csapadékosabb térségekbe sem jutott sok belőle. Továbbra is hiányzik a több napig tartó bőséges áztató eső. A gazdaságilag fontos növények betakarítását, a cukorrépán kívül semmi sem akadályozta, ezért inkább az őszi talajmunkákra összpontosítanak a gazdaságok.

A szárazság ellenére az augusztus végén elvetett őszi káposztarepce egyöntetűen kelt és szépen fejlett. A később vetettekről már kevésbé kedvező a kép, itt nagyon heterogén állományokkal lehet találkozni, főként az Alföldön és Kelet- Magyarországon. Az erősen változatos fejlettség ellenére a vetések zöme megkapta a regulátoros állománykezeléseket, ami megvédte a növényeket az őszi gombás eredetű fertőzésektől is.

repcevetés dupla sortávval

Azok a vetések, melyek kaptak csapadékot az utóbbi napokban, a szokatlan meleg miatt ismét fejlődésnek indultak. Itt fontolóra kell venni a második regulátoros kezelést is, nehogy megkezdődjön a szárbaindulás, mely hideg télben végzetes lehet a növények számára. A tartós szárazságtól sújtott térségekben egyes táblákon tápanyaghiányra utaló tüneteket jeleztek a növényorvos kollégák. A felvehetetlen tápanyagokat ebben a helyzetben csak levéltrágyázással lehet pótolni, de minden bizonnyal megéri a rááldozott költségeket.

Az őszi kalászos vetésekkel is kísértetiesen hasonló a helyzet. A korán elvetett kis tőszámú fajták és hibrid vetőmagok viszonylag jól keltek, sőt már náluk tart a bokrosodás fenológiai fázisa is. A később, főként napraforgó, szója és kukorica után vetett árpa és búza hiányos kelésű, nagyon heterogén, sok mag még most is várja a csírázáshoz szükséges nedvességet. A rendkívül változatos fejlettségű vetésekbe, és természetesen a repcékbe is, kihasználva a kedvező időt, rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés.

mezei pocok

Sokadjára hívjuk fel a figyelmet a rágcsáló elleni védekezési kötelezettségre, de indokolt a figyelem, nehogy mezei pocok gradáció induljon el. A védekezéshez szükséges szükséghelyzeti engedélyt a növényorvosok szakvéleménye alapján minden gazdálkodó megkérheti a helyileg illetékes kormányhivataltól. A mezei pocok elleni védekezés nagy gondosságot kíván egyrészt azért, hogy hatékony legyen, másrészt együttműködést kíván a helyi vadásztársasággal, a vadmérgezések elkerülése érdekében. Az engedélyezett rágcsálóirtó készítmények szabályos felhasználás esetén veszélytelenek a mezei vadakra.

A fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is. Helyenként kis levéltetű kolóniákkal találkozhatunk, ami a mostanihoz hasonló, tartós meleg esetén feltétlenül erősödni fog. A veszély valós, mert november végéig a meteorológiai szolgálatok tartós lehűlést nem jeleznek, így sokáig fennáll a vírusátvitel veszélye.

gabona levéltetű kolónia

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

2019. február 21. 04:36

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

Repce: megjelentek a szár- és levélbetegségek tünetei

2019. április 16. 03:37

Az elmúlt hét időjárását az áprilisra jellemző változékonyság jellemezte.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

2019. május 2. 11:47

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.