Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Agrofórum Online

Soha nem látott késő nyári meleg időjárással búcsúzik az október. Rekordokat döntöget mind a nappali, mind pedig az éjszakai hőmérséklet. Csapadék a hónap utolsó napjaiban esett ugyan, de igen szélsőséges eloszlásban, és a csapadékosabb térségekbe sem jutott sok belőle. Továbbra is hiányzik a több napig tartó bőséges áztató eső. A gazdaságilag fontos növények betakarítását, a cukorrépán kívül semmi sem akadályozta, ezért inkább az őszi talajmunkákra összpontosítanak a gazdaságok.

A szárazság ellenére az augusztus végén elvetett őszi káposztarepce egyöntetűen kelt és szépen fejlett. A később vetettekről már kevésbé kedvező a kép, itt nagyon heterogén állományokkal lehet találkozni, főként az Alföldön és Kelet- Magyarországon. Az erősen változatos fejlettség ellenére a vetések zöme megkapta a regulátoros állománykezeléseket, ami megvédte a növényeket az őszi gombás eredetű fertőzésektől is.

repcevetés dupla sortávval

Azok a vetések, melyek kaptak csapadékot az utóbbi napokban, a szokatlan meleg miatt ismét fejlődésnek indultak. Itt fontolóra kell venni a második regulátoros kezelést is, nehogy megkezdődjön a szárbaindulás, mely hideg télben végzetes lehet a növények számára. A tartós szárazságtól sújtott térségekben egyes táblákon tápanyaghiányra utaló tüneteket jeleztek a növényorvos kollégák. A felvehetetlen tápanyagokat ebben a helyzetben csak levéltrágyázással lehet pótolni, de minden bizonnyal megéri a rááldozott költségeket.

Az őszi kalászos vetésekkel is kísértetiesen hasonló a helyzet. A korán elvetett kis tőszámú fajták és hibrid vetőmagok viszonylag jól keltek, sőt már náluk tart a bokrosodás fenológiai fázisa is. A később, főként napraforgó, szója és kukorica után vetett árpa és búza hiányos kelésű, nagyon heterogén, sok mag még most is várja a csírázáshoz szükséges nedvességet. A rendkívül változatos fejlettségű vetésekbe, és természetesen a repcékbe is, kihasználva a kedvező időt, rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés.

mezei pocok

Sokadjára hívjuk fel a figyelmet a rágcsáló elleni védekezési kötelezettségre, de indokolt a figyelem, nehogy mezei pocok gradáció induljon el. A védekezéshez szükséges szükséghelyzeti engedélyt a növényorvosok szakvéleménye alapján minden gazdálkodó megkérheti a helyileg illetékes kormányhivataltól. A mezei pocok elleni védekezés nagy gondosságot kíván egyrészt azért, hogy hatékony legyen, másrészt együttműködést kíván a helyi vadásztársasággal, a vadmérgezések elkerülése érdekében. Az engedélyezett rágcsálóirtó készítmények szabályos felhasználás esetén veszélytelenek a mezei vadakra.

A fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is. Helyenként kis levéltetű kolóniákkal találkozhatunk, ami a mostanihoz hasonló, tartós meleg esetén feltétlenül erősödni fog. A veszély valós, mert november végéig a meteorológiai szolgálatok tartós lehűlést nem jeleznek, így sokáig fennáll a vírusátvitel veszélye.

gabona levéltetű kolónia

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

2019. július 23. 09:36

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

2018. március 10. 09:18

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

2019. március 19. 07:30

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Egyelőre kevesebb a kórokozó, de fontos a korai felismerésük

2019. március 26. 11:43

A gabonát károsító kórokozók közül továbbra is a meleg, párás körülményeket kedvelő gabonalisztharmat a domináns betegség, de a növényállományok besűrűsödésével a többi, levélfoltosságot előidéző betegség tünetei is láthatóvá válnak.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.