Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Agrofórum Online

Soha nem látott késő nyári meleg időjárással búcsúzik az október. Rekordokat döntöget mind a nappali, mind pedig az éjszakai hőmérséklet. Csapadék a hónap utolsó napjaiban esett ugyan, de igen szélsőséges eloszlásban, és a csapadékosabb térségekbe sem jutott sok belőle. Továbbra is hiányzik a több napig tartó bőséges áztató eső. A gazdaságilag fontos növények betakarítását, a cukorrépán kívül semmi sem akadályozta, ezért inkább az őszi talajmunkákra összpontosítanak a gazdaságok.

A szárazság ellenére az augusztus végén elvetett őszi káposztarepce egyöntetűen kelt és szépen fejlett. A később vetettekről már kevésbé kedvező a kép, itt nagyon heterogén állományokkal lehet találkozni, főként az Alföldön és Kelet- Magyarországon. Az erősen változatos fejlettség ellenére a vetések zöme megkapta a regulátoros állománykezeléseket, ami megvédte a növényeket az őszi gombás eredetű fertőzésektől is.

repcevetés dupla sortávval

Azok a vetések, melyek kaptak csapadékot az utóbbi napokban, a szokatlan meleg miatt ismét fejlődésnek indultak. Itt fontolóra kell venni a második regulátoros kezelést is, nehogy megkezdődjön a szárbaindulás, mely hideg télben végzetes lehet a növények számára. A tartós szárazságtól sújtott térségekben egyes táblákon tápanyaghiányra utaló tüneteket jeleztek a növényorvos kollégák. A felvehetetlen tápanyagokat ebben a helyzetben csak levéltrágyázással lehet pótolni, de minden bizonnyal megéri a rááldozott költségeket.

Az őszi kalászos vetésekkel is kísértetiesen hasonló a helyzet. A korán elvetett kis tőszámú fajták és hibrid vetőmagok viszonylag jól keltek, sőt már náluk tart a bokrosodás fenológiai fázisa is. A később, főként napraforgó, szója és kukorica után vetett árpa és búza hiányos kelésű, nagyon heterogén, sok mag még most is várja a csírázáshoz szükséges nedvességet. A rendkívül változatos fejlettségű vetésekbe, és természetesen a repcékbe is, kihasználva a kedvező időt, rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés.

mezei pocok

Sokadjára hívjuk fel a figyelmet a rágcsáló elleni védekezési kötelezettségre, de indokolt a figyelem, nehogy mezei pocok gradáció induljon el. A védekezéshez szükséges szükséghelyzeti engedélyt a növényorvosok szakvéleménye alapján minden gazdálkodó megkérheti a helyileg illetékes kormányhivataltól. A mezei pocok elleni védekezés nagy gondosságot kíván egyrészt azért, hogy hatékony legyen, másrészt együttműködést kíván a helyi vadásztársasággal, a vadmérgezések elkerülése érdekében. Az engedélyezett rágcsálóirtó készítmények szabályos felhasználás esetén veszélytelenek a mezei vadakra.

A fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is. Helyenként kis levéltetű kolóniákkal találkozhatunk, ami a mostanihoz hasonló, tartós meleg esetén feltétlenül erősödni fog. A veszély valós, mert november végéig a meteorológiai szolgálatok tartós lehűlést nem jeleznek, így sokáig fennáll a vírusátvitel veszélye.

gabona levéltetű kolónia

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének - károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

2019. április 23. 07:18

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.