Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

Agrofórum Online

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.

A leglátványosabb talán a szőlő fejlődése, ahol a korai érésű Csabagyöngye fajtán a bogyó már a Tokaj- borvidéken is borsószem nagyságú. A tavasz óta tartó szokatlan időjárás következtében a cseresznye– és meggyfákon nagyon egyenetlen az érés, van a gyümölcsök között már érő és van, amelyik még fejletlen zöld gyümölcs. A meleg és párás időjárásban jelenleg a kártevők és kórokozók többsége megtalálja életfeltételeit. A jégveréssel sújtott növényeknél a sebzéseken keresztül fertőző kórokozók jelentenek különösen nagy veszélyt.

A korábban már károsító rovarok mellett a napokban tömeges fertőzést okozó molytetvek látványos tömegszaporodásának lehettünk tanúi. A kártevő most elsősorban a káposztaféléken okoz fertőzést, de mellette más zöldségféléken is megfigyelhető. Házi kertekben különösen nehéz a hatékony védelem, mert a növények egy része már szedhető állapotban van, és nehéz betartani az élelmezés egészségügyi várakozási időt.

SONY DSC

A molytetvek mellett megkezdte rajzását a selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedéke. A kártevő lepkéiből egyelőre még csak néhányat fognak a feromon csapdák, de a rendszeres megfigyelés az alapja a védekezés helyes időpontban történő végzésének.

A szőlő rendkívül gyors növekedése előhozta a sárgulással járó mikroelem hiány tüneteket, ezért a következő permetezések során adagoljunk a permetlébe zöldítő levéltrágyát is. Időszerű a hajtásválogatás és a zöldmunkák elvégzése, mert ezzel szellősebbé tesszük a lombozatot, megkönnyítve a permetlé bejutását a levelek közé illetve a fürtökre.

A feketerothadás levéltünete

Az amerikai szőlőkabóca fejlettsége elérte az L3-as lárvastádiumot, ezért ahol fertőz, védekezni kell, nehogy megfertőzze az egészséges szőlőtőkéket az aranyszínű sárgulás fitoplazma kórokozójával. A tarka szőlőmoly most szünetelteti rajzását, de a hernyók jelen vannak a fürtökben. A Duna-Tisza közén rágja a szőlő leveleit a zöld cserebogár, ezért ott védekezni kell. A lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás mellett már megfigyelhetők a feketerothadás tünetei a leveleken, tehát kombinált védekezéssel tartható kordában a fertőzés. A reális veszélyt jelzi, hogy a szőlőperonoszpóra inkubációs ideje most csak 6 nap.

Gyümölcsmolyok közül változatlan intenzitással rajzik az almamoly, a barackmoly, a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly, ezért minden permetezés során rovarölő készítményt is kell a permetlébe tenni, ha molymentes gyümölcsöt szeretnénk előállítani.

A körte levélbolha most L1-es lárvastádiumban van, jó hatékonysággal gyéríthető.

A varasodás és a lisztharmat fertőzés klimatikus feltételei egyaránt fennállnak, tehát védekezni kell az almástermésű ültetvényekben. Most szisztemikus és kontakt készítmények együttes használata a célszerű, és a rezisztencia elkerülése érdekében váltogassuk a szereket. Már indokolt a kalcium levéltrágya adagolása is a feketefoltosság megelőzése érdekében, melyet évente legalább 5-6 alkalommal végezzünk el.

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

A poloska már a kukoricában is kárt tesz

2019. augusztus 20. 08:44

Augusztus második dekádját a hamisítatlan nyári idő jellemezte. Nappalonként 30 C fölött, éjjel pedig 15-20 C közötti hőmérséklet jellemezte az időjárást. Időnként nyári zápor- zivatar frissítette a levegőt, egyúttal megemelve a páratartalmát is. Kórokozók és kártevők egyaránt megtalálták életfeltételeiket.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Zöldinfrastruktúra és tájtörténet – a múlt „zöld” lenyomatai történeti térképeken

2019. augusztus 10. 04:36

A történeti térképek elemzése érdekes feladat, nincs két hasonló területegység. Mindig kiderülnek apró részletek, melyek az adott település, térség, illetve a táj változásának értelmezését megkönnyítik vagy éppen tarkítják.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Kiemelt támogatásokat kap a hazai borágazat

2018. október 1. 10:25

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvények korszerűsítését továbbra is fontosnak tartja, ezért 2020-ig 45 millió eurós keretre lehet ezen a jogcímen pályázni 2018 februárjától.