Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak – magas az ázsiai márványos poloska egyedszáma is

Nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak – magas az ázsiai márványos poloska egyedszáma is

Agrofórum Online

A júniusi csapadékos időjárási periódus elmúltával a kánikulai meleg és száraz idő elsősorban a kártevők felszaporodásának és a melegkedvelő betegségeknek kedvezett.

Az almástermésű gyümölcsféléken ismét előtérbe került a lisztharmat betegségek terjedése. Az igen intenzív hajtásnövekedésben egyre-másra fertőződnek meg a friss hajtások a betegséggel, ezért feltétlenül szükséges a kórokozó további terjedésének a blokkolása.

Alma lisztharmat

A sűrű lombozat miatt az almafa vértetű elleni védekezés mindinkább nehézkessé válik, ezért olyan készítménnyel próbálkozzunk, mely felszívódik a leveleken keresztül, így jutva el a fertőzött növényi részekhez. A kijuttatandó növényvédő szer hatóanyag mennyiséget mindig a fa méretéhez kell igazítani, mert ellenkező esetben nem hat kellőképpen. Figyelembe kell azt is venni, hogy a kijuttatott készítmények hatástartama a hőség miatt lerövidül, ezért gyakoribb beavatkozás válhat szükségessé.

Vértetűvel fertőzött alma

Csonthéjas kultúrákban a már leérett cseresznye után a meggyet és a korai érésű kajszit és őszibarackot támadja a gyümölcsfertőző monília. Különösen ott veszélyes a helyzet, ahol a sok eső miatt felrepedt a gyümölcs, esetleg jégeső sújtotta a gyümölcsöst vagy pedig a szokásosnál erősebb a gyümölcsmolyok okozta fertőzés. Az egyes fajták érése miatt már csak néhány napos élelmezés egészségügyi várakozási idejű készítményeket használhatunk. Ahol intenzíven rajzik a zöld cserebogár, ott az is belekóstol az érőfélben levő gyümölcsbe, ezért előfordul, hogy ellene is védekezni kell. A cseresznyelégy most a meggyet veszélyezteti, mert még most is erős a rajzása. A szigorú minőségi követelmények miatt erre is oda kell figyelni. Az érő gyümölcsféléket tömegesen látogatja a pettyesszárnyú muslica, mely az egészséges gyümölcsöt is képes megfertőzni. A kártevő rajzását vörösboros ecetes csapdák kihelyezésével tudjuk figyelemmel kísérni, a védekezés időzítéséhez.

Pettyesszárnyú muslica Drosophila suzukii csapda

A leszüretelt gyümölcsfákon nem szabad elfeledkezni a további lombvédelemről, mert a sztigminás levéllikasztó betegség, valamint a blumeriellás levélfoltosság ebben az időszakban szokott elszaporodni. Erős fertőzés kialakulása esetén a következmény a korai lombhullás, mely súlyos hatással van a jövő évi termés mennyiségére valamint a fák kondíciójára.

Cseresznye blumeriellás levélfoltosság

Egyes körzetekben az ázsiai márványos poloska egyedszáma nagyságrendekkel meghaladja más poloska fajok, így a zöld vándorpoloska létszámát is. Amennyiben hasonló jelenséggel találkoznak, feltétlenül védekezzenek, mert a károk felbecsülhetetlenek lehetnek szinte minden növénykultúrában.

Ázsiai márványos poloska lárvák

A napokban kikeltek az első selyemfényű puszpángmoly hernyók is. A kártétel nem szembetűnő, mert a kártevő a növények belsejében károsít, de szétnyitva a buxus bokrokat, könnyedén felismerhető a szövedékes rágás, valamint a fiatal hernyó. A védekezés hatásosságát úgy növelhetjük, ha a permetlé bejut a bokor rejtett zugaiba is.

Selyemfényű puszpángmoly hernyója

Továbbra is nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak. A kártevőnek a lárvái az igazán veszélyesek, mert a drótférgek sok tápnövényűek lévén a növények minden föld alatti részét károsítják. Mivel több évig tart kifejlődésük, a kártétel is 3-5 évig tart, és minden évben súlyosbodik. A növények vetése, ültetése előtt győződjünk meg talajaink drótféreg fertőzöttségéről, ha szükséges, akkor fertőtlenítsük a talajt.

Egérszínű pattanóbogár

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét. 

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

2019. február 21. 04:36

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.