Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak – magas az ázsiai márványos poloska egyedszáma is

Nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak – magas az ázsiai márványos poloska egyedszáma is

Agrofórum Online

A júniusi csapadékos időjárási periódus elmúltával a kánikulai meleg és száraz idő elsősorban a kártevők felszaporodásának és a melegkedvelő betegségeknek kedvezett.

Az almástermésű gyümölcsféléken ismét előtérbe került a lisztharmat betegségek terjedése. Az igen intenzív hajtásnövekedésben egyre-másra fertőződnek meg a friss hajtások a betegséggel, ezért feltétlenül szükséges a kórokozó további terjedésének a blokkolása.

Alma lisztharmat

A sűrű lombozat miatt az almafa vértetű elleni védekezés mindinkább nehézkessé válik, ezért olyan készítménnyel próbálkozzunk, mely felszívódik a leveleken keresztül, így jutva el a fertőzött növényi részekhez. A kijuttatandó növényvédő szer hatóanyag mennyiséget mindig a fa méretéhez kell igazítani, mert ellenkező esetben nem hat kellőképpen. Figyelembe kell azt is venni, hogy a kijuttatott készítmények hatástartama a hőség miatt lerövidül, ezért gyakoribb beavatkozás válhat szükségessé.

Vértetűvel fertőzött alma

Csonthéjas kultúrákban a már leérett cseresznye után a meggyet és a korai érésű kajszit és őszibarackot támadja a gyümölcsfertőző monília. Különösen ott veszélyes a helyzet, ahol a sok eső miatt felrepedt a gyümölcs, esetleg jégeső sújtotta a gyümölcsöst vagy pedig a szokásosnál erősebb a gyümölcsmolyok okozta fertőzés. Az egyes fajták érése miatt már csak néhány napos élelmezés egészségügyi várakozási idejű készítményeket használhatunk. Ahol intenzíven rajzik a zöld cserebogár, ott az is belekóstol az érőfélben levő gyümölcsbe, ezért előfordul, hogy ellene is védekezni kell. A cseresznyelégy most a meggyet veszélyezteti, mert még most is erős a rajzása. A szigorú minőségi követelmények miatt erre is oda kell figyelni. Az érő gyümölcsféléket tömegesen látogatja a pettyesszárnyú muslica, mely az egészséges gyümölcsöt is képes megfertőzni. A kártevő rajzását vörösboros ecetes csapdák kihelyezésével tudjuk figyelemmel kísérni, a védekezés időzítéséhez.

Pettyesszárnyú muslica Drosophila suzukii csapda

A leszüretelt gyümölcsfákon nem szabad elfeledkezni a további lombvédelemről, mert a sztigminás levéllikasztó betegség, valamint a blumeriellás levélfoltosság ebben az időszakban szokott elszaporodni. Erős fertőzés kialakulása esetén a következmény a korai lombhullás, mely súlyos hatással van a jövő évi termés mennyiségére valamint a fák kondíciójára.

Cseresznye blumeriellás levélfoltosság

Egyes körzetekben az ázsiai márványos poloska egyedszáma nagyságrendekkel meghaladja más poloska fajok, így a zöld vándorpoloska létszámát is. Amennyiben hasonló jelenséggel találkoznak, feltétlenül védekezzenek, mert a károk felbecsülhetetlenek lehetnek szinte minden növénykultúrában.

Ázsiai márványos poloska lárvák

A napokban kikeltek az első selyemfényű puszpángmoly hernyók is. A kártétel nem szembetűnő, mert a kártevő a növények belsejében károsít, de szétnyitva a buxus bokrokat, könnyedén felismerhető a szövedékes rágás, valamint a fiatal hernyó. A védekezés hatásosságát úgy növelhetjük, ha a permetlé bejut a bokor rejtett zugaiba is.

Selyemfényű puszpángmoly hernyója

Továbbra is nagy tömegben rajzanak a pattanóbogarak. A kártevőnek a lárvái az igazán veszélyesek, mert a drótférgek sok tápnövényűek lévén a növények minden föld alatti részét károsítják. Mivel több évig tart kifejlődésük, a kártétel is 3-5 évig tart, és minden évben súlyosbodik. A növények vetése, ültetése előtt győződjünk meg talajaink drótféreg fertőzöttségéről, ha szükséges, akkor fertőtlenítsük a talajt.

Egérszínű pattanóbogár

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.