Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon magas a kukoricamoly fertőzőttség

Nagyon magas a kukoricamoly fertőzőttség

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását a csendes, nyugodt, évszakhoz képest kissé melegebb idő jellemezte. A körülmények kedveztek az aktuális betakarítási munkáknak és az őszi talaj előkészítésnek.

A korábbi esőzések hatására az őszi káposztarepce túlnyomó többsége kikelt, helyenként már most elérte a 4-6 lombleveles állapotot. A napraforgó aratása gyakorlatilag befejeződött, a táblákon a szárzúzás folyik, illetve a vetőágy készítés őszi kalászos gabonák számára. A kukorica nedvességtartalma rohamosan csökken, több helyen megkezdődött az aratás, másutt a szemnedvesség csökkenésére várnak.

A meleg nyár és a kellemes ősz hatására országszerte magas a kukoricamoly fertőzöttség. A kártevő lepkéi ugyan már nem repülnek, de a növények hernyófertőzöttsége magasnak mondható, nem ritkaság a szárankénti 2-3 hernyó sem. Alaposan megnőtt a kukorica szártörés veszélye a kártétel nyomán, ezért az ilyen magas fertőzöttségű táblákat a betakarítás során célszerű előbbre sorolni.

Csökkenő ütemben, de még rajzik a gyapottok bagolylepke, a heti fogás csupán 2-5 db. A kukoricát már nem látogatja, inkább a paprikát, paradicsomot, másodvetésű zöldbabot. Sajnos jelentős az idei kár ezekben a zöldségfélékben is. A kukorica csővégeken okozott kár nyomán egyelőre kicsi a fuzáriumos csőpenész fertőzés, de az alacsony megbetegedés elsősorban a száraz időnek köszönhető.

A káros szomszédság hatása máris érezhető az őszi káposztarepce táblák környezetében. A repcebolha imágók folyamatosan vándorolnak át a friss vetésekre az árvakelésekről, illetve a zöldítés gyanánt vetett területekről. Különösen ott veszélyes a helyzet, ahol nincs csávázva az elvetett vetőmag.

A bolhafélék mellett jelentős a repcedarázs fertőzés veszélye. A párzó repcedarázs imágók számára a jelenlegi időjárás igen kedvező. A folyamatos tojásrakás mellett már néhány tájegységben most is megfigyelhetőek az L1-es fejlettségű álhernyók. A repcedarázs mellett helyenként a káposztalégy lárváinak kártétele is megfigyelhető. A káposztalégy fertőzés elsősorban a csávázatlanul elvetett területeket érinti, de itt már a rovarölő szeres állományvédelem sem segít.

Lucernásokban lezajlott az idei utolsó kaszálás. Kártevők, betegségek nem okoztak terméskiesést, csupán a mezei pocok általános jelenléte figyelhető meg, igaz a létszám nem közelíti meg a veszélyességi küszöbértéket jelentő 2 db/ 100 m2-t. Ennek ellenére célszerű az egyedsűrűség rendszeres ellenőrzése az időbeni beavatkozás érdekében.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

2018. október 24. 08:45

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

A mezei pocok egyedsűrűsége gyümölcsösökben is elérheti a kritikus szintet

2019. október 23. 09:35

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközök füvesítve vannak.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Országszerte erős a kukoricamoly fertőzés, kevesebb a gyapottok bagolylepke

2019. július 23. 09:36

Az elmúlt időszakban nyugodtabbra vált nyári időjárást csak helyenként zavarták meg kisebb- nagyobb helyi zivatarok. Az kalászos gabonák aratása lassan a végéhez közelít, már a zab betakarítása is tart. A jó ütemben folyó aratáshoz képest kissé lemaradt a szalma bálázása, elhordása és a tarlóhántás.