Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növekszik a bolharágás kártétele az őszi káposztarepcén

Növekszik a bolharágás kártétele az őszi káposztarepcén

Agrofórum Online

Szeptember utolsó hetét csendes, nyugodt, kora őszi időjárás jellemezte. Esett ugyan csapadék, de jelentősebb mennyiség csak az ország déli tájegységeiben hullott. Másutt csupán inkább nyomokban vagy néhány milliméter eső volt. Mindez nem zavarta a maradék napraforgó és a kukorica betakarítását, a hónap végén már csak a kukorica aratása tart. Az őszi talajmunkák jó minőségű végzéséhez nagyon hiányzik egy országos kiterjedésű, áztató eső.

Az őszi káposztarepce általában 2-4 valódi leveles, de sok vetésben még csak sziklevelesek a növények, mellettük azonban találhatók 6 leveles állományok is. A korábbi előrejelzésekben adtuk hírül, hogy súlyos kártételeket okoznak a zöldítés céljából vetett keresztesvirágú területeken a repcedarázs álhernyója valamint a repce- és földibolhák tömege. Ez az állapot még most is fennáll, de a kártételek napjainkra kibővültek az elvetett és kikelt repce vetésekkel. Az őszi káposztarepce táblaszegélyekben most mintegy 5 % körüli bolharágás figyelhető meg, de a kártétel folyamatosan terjed a vetések belseje felé, amennyiben elmarad a védekezés. A rovarölő szeres csávázás védőhatása már a múlté, ezért folyamatosan figyelni kell a kártevő terjedését. A repce állományokon folyamatosan kelnek a fiatal repcedarázs álhernyók, hiszen a darazsak már a növények kelése óta repkednek a táblák fölött, várva az első növényekre. A kikelt repcén már a kedvező időjárás hatására megjelentek az első szárnyas levéltetű egyedek is, így hamarosan megkezdődik a kolóniák kialakulása is. A repcével együtt kelnek a melegkedvelő egyéves kétszikű gyomnövények is, főként a libatop, a disznóparéj fajok és a csattanó maszlag. Áttelelő gyomnövények közül nagyobb tömegben a mezei tarsókát figyelték meg a növényorvos kollégák.

Repcebolha szikleveles repcén

Levéltetvek repcén

Fénycsapdákban erőteljesen lecsökkent a fogott fajok köre és létszáma. Jelentősebb mennyiségben csupán a felkiáltójeles- és a gamma bagolylepkét figyelhetünk meg, valamint napi szinten néhány darab gyapottok bagolylepkét és kukoricamolyt. Az idei igen jelentős kukoricamoly fertőzést jelzi, hogy ahol az utóbbi napok csapadéka széllel érkezett, ott komoly mértékű szártörést lehet látni. A tartós esőzés elmaradása miatt eddig a csőfuzáriózis fertőzés mértéke csupán néhány százalékos, jó ütemű betakarítással remélhetőleg elenyésző lesz a nagyobb arányú penészes kukoricacső.

Az őszi vetésű kalászos gabona területeken most nem érdemes a talajlakó kártevő felvételezést elvégezni, mert a kiszáradt talajban a drótférgek, pajorok lehúzódtak a nedvesebb talajrétegekbe, így torz képet kapnánk a fertőzöttség valódi nagyságáról. Az őszi szárazság miatt ugyanez a helyzet a csócsárló fertőzöttséggel is, de ez a kártevő még később, a következő esők után is képes lerakni tojásait. Ezért lesz majd érdemes a kelő kalászos állományokat figyelni, főként a bi- és monokultúrás termesztésben.

Csócsárló kártétele búzán

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

2018. október 24. 08:45

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

Növényvédelmi előrejelzés: a szőlő már csak szürettel menthető

2018. szeptember 5. 08:07

A csapadékos napok és a sáros talaj félbeszakította a napraforgó aratását, az őszi talaj előkészítési munkálatokat, valamint az őszi káposztarepce vetését.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.