Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

Agrofórum Online

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

A citromérésben levő napraforgó érési folyamatai felgyorsultak, lehet készülni a deszikkálásra. A jelenlegi hőség elsősorban a kártevőknek kedvez, kórokozók előfordulása ebben az időszakban csak néhány betegségre korlátozódik.

A napraforgó táblákon foltokban megjelenő elszáradást az egyik ilyen melegkedvelő kórokozó, a Macrophomina phaseolina okozza, mely a növények szárában a bélszövet korhadását okozza. A növények kifakulva száradnak el, innen a hamuszürke korhadás elnevezés. A bélszövetben apró fekete mikroszkleróciumok tömege látható, ami biztos identifikációs támpont lehet. Meleg években, napraforgóban a hamuszürke korhadás az elsődlegesen fellépő száron előforduló betegség. Védekezni a kórokozó polifág mivolta miatt csak a növények jó kondícióban tartásával lehetséges, ugyanis a vetésváltás szinte lehetetlen- több száz gazdanövénye van-, közöttük a kukorica is. A kórokozó terméscsökkentő hatása erősen függ a megjelenés időpontjától, tehát a 6-8 leveles állapotban végzett fungicides kezelés kitolhatja a fertőzés idejét.

A gyapottok bagolylepke hernyók számára kifejezetten kedvező a hőség. A csuhélevelek védelmében a tejes érésben levő szemeket időnként több, különböző fejlettségű hernyó is rágja. A károsított csövek fuzáriumos penészesedése csak a száraz idő miatt nem következett be idáig. A hűvösebb és csapadékosabb napok eljöttével számolni kell a csőpenész megjelenésével is.

A szárazság és a meleg miatt a repcetarlók árvakeléseit tömegesen látogatják a keresztesvirágúak földibolhái táplálkozás céljából. Ez most a túlélést jelenti a bolhák számára, tehát a tarlók ápolásával megszakítható a táplálkozási lánc, így csökkenthető az őszi repcevetéseket támadó bolhák tömege.

Az nyári hőség kertészeti kultúráinkban különösen kedvez a zöld vándorpoloskák számára. A kártevő néhány évvel ezelőtti megjelenése óta teljességgel beépült a hazai rovarfaunába, különösen a közterületeken és a házikertekben. Áttelelése teljességgel biztosított a hazai klímán, és a kitavaszodás első jeleire rendszeresen károsít. Most elsősorban a paprika, a paradicsom, a padlizsán termésein található meg, de rendszeresen felbukkan az érőfélben levő almán, körtén, őszibarackon és szilván is. A terméseken szívogató kártevő minden fejlődési alakja jelen van, a kifejlett alaktól a lárvákig egyaránt. A tápnövények sokfélesége miatt megnyugtató megoldást csak a kertek teljes kezelése adhat, természetesen csak az élelmezés egészségügyi várakozási idők messzemenő betartása mellett.

A július végi esők hatására a házikerteket a meztelen csigák – főként a spanyol – hada lepte el. A különböző fejlettségű kártevő nagy számban jelenik meg az esti órákban, és reggelre kedvenc tápnövényeiket képesek tarra rágni. A védekezés a lehetőségek viszonylag bőséges tárháza mellett is csak korlátozott eredményt ad. A jelenleg károsító egyedek mellett a talajban már megtalálhatók a gyöngyszerűen lerakott friss tojások, tehát hosszú távon kell a kártevővel számolni.

A selyemfényű puszpángmoly lepkéit a feromon csapdák már július eleje óta fogják, kisebb- nagyobb rajzás intenzitással. A mintegy egy hónapja tartó rajzásból az első hernyók már kikeltek, és a bokrok rejtekén rágják a buxus leveleit. Az elhúzódó rajzás miatt többszöri védekezésre kell felkészülni a kertészeknek. Fontos, hogy a rovarölő szert a bokrok belsejébe juttassák, ellenkező esetben hatástalan marad a kezelés.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Demonstrálnak az almatermelők

2018. augusztus 21. 14:53

Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltakoznak az almatermelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban és Anarcson.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.