Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: Kedvező időjárásban lehet betakarítani

Növényvédelmi előrejelzés: Kedvező időjárásban lehet betakarítani

Agrofórum Online

Most ez a fő feladat, a betakarítás. Ehhez keressük, figyeljük a kedvező időjárást, de azért figyelnünk kell az induló új szezonra is, és az annak kedvező körülményekre is.

Ezzel mi lesz?

Természetesen az időjárás alakulásán lehet elmélkedni, lehet hozzá alkalmazkodni, de megváltoztatni nem tudjuk. (Vagy mégis? Gondoljunk a globális klímaváltozásra, és aztán adjuk a kérdést hozzáértők kezébe.)

Azt hiszem, az ősz eddigi szakaszára nagyon nem panaszkodhatunk, hiszen a forró és aszályos nyár után meghozta a csapadékot, de az esős napok csak rövid időre állították meg a betakarítást. A másik oldalon pedig adott annyi esőt, hogy a talajmunkák és a vetés haladt a maga útján, megfelelő minőségben.

A növényvédelmi helyzetben nagy változás nem történt, az aszályos nyár után sem kártevő, sem kórokozó nem szaporodott fel olyan mértékben, ami komoly veszélyt jelentett volna a termésre.

Jelenleg egy egynapos eső után vagyunk, de szerdára ismét kisütött a nap, szárad a talaj, szárad a növényzet, lehet folytatni a munkát.

Ha kicsit előre tekintünk hasonlóan biztató ígéretet látunk az időjárás tekintetében, borongós, de esőmentes napokat ígér a meteorológiai előrejelzés több mint egy hét időtartamra. Reméljük, megvalósul, s akkor sokat haladnak a betakarítási munkák és a vetések is.

A napraforgó betakarítása jól halad, sok helyen befejezték, de ahol van még vágatlan tábla, ott is a végéhez közeledik a munka. A tányérbetegségek terjedése fokozódott, mégsem okoz nagy veszteséget, mert rövidesen magtárba kerül a termés. Hasonlóan segít ez a vadkártétel, különösen a madárkár növekedésének megállításában is.

Több helyen látható, hogy a napraforgó betakarítása után milyen gyorsan jön a szárzúzás, majd a tárcsás elmunkálás, valószínűleg őszi búza alá készítik a talajt.

A kukorica is megérett, csak a vízleadás lassult le a korábbi csapadékos időszakban, ezért a kombájnok kicsit lassabban haladnak, a termelők várnak a szem alacsonyabb víztartalmára.


Kukorica volt, mára már elmunkálták a tarlóját is

A kukoricamoly már nem rajzik, gyakorlatilag kártevő már nincs a táblákon, esetleg a nagyvadak csemegéznek a termésből. A kukoricamoly hernyói most húzódnak telelőre, általában a szár alsó részébe rágnak be.

Emelkedett a csőfuzárium mértéke, de még mindig csak gyenge fertőzésről beszélhetünk és általában csak csővégeken található a betegség tünete, a rózsaszínes penész. Ezen is a betakarítás segít, illetve nedves termény esetén a szárítással együtt lehet megfékezni a betegség terjedését.

Megérett a szója is, a termelők már csak a megfelelő környezeti feltételekre várnak a betakarítás indításához.


Beérett a szója

A zöldségfélék szabadföldi szezonja is lassan befejeződik, a fűszerpaprika már szárad, a paradicsom beérlelte utolsó bogyóit, ma már inkább a fóliás termesztésben találjuk a melegigényes növényeket. Egyedül a káposztafélék vannak és maradnak még a területen, a kései betakarítású fejes- és kelkáposzta. A palántázás idejétől függően a fejesedéstől a betakarításig minden állapotban találhatók.

E táblákon továbbra is a hernyók károsítanak, ezek határozzák meg a táblák növényvédelmét. Ellenük még mindig szükség lehet egy rövid hatástartalmú és rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítménnyel védekezni, hisz a rágásuk a tárolhatóságot és a minőséget erősen rontja, s ezen keresztül az eladhatóságot is.

Jelen vannak még a földibolhák is, illetve a liszteske is a táblákon, de jelentős kárt már nem okoznak.

Megjelent a fómás levélfoltosság a leveleken, egyelőre gyenge fertőzéssel. Tekintettel arra, hogy a tartósan nedves körülmények kedveznek a betegségnek, lassú terjedése várható. Figyelni kell a tünetek gyarapodását, de egyelőre védekezés nem szükséges.

Az új növénytermesztési ciklust a kikelt repcetáblák mutatják. Ahol időben és jó minőségű magágyba vetettek, ott gyorsan kikelt a növény, és mára már elérte a 2-4 valódi leveles állapotot is. Sajnos a dél- Alföldön, ahol későn érkezett meg az őszi csapadék, több táblán is csak késve indult meg a kelés, mostanság rajzolódnak ki a sorok. Itt csökken az esélye annak, hogy telelésre optimális állapotig tud fejlődni a repce.


Már 4 leveles a repce és szép, egészséges

A földibolhák éppen ott, a szárazabb tájakon támadták meg a kelő növényeket. Máshol kisebb volt a kártétel, illetve mára már kinőtt a növény a kártevő foga alól.

A repcedarázs lassan telepszik be a táblákra, álhernyójának kártételét csak észlelési szinten lehet látni. Látványosabb viszont a bagolylepke hernyók nagy, karéjozó rágása. Pontosan ez teszi indokolttá a betelepedésük követését, és az időben elvégzett kezelést. E kezelés megoldást nyújt az esetlegesen felszaporodó repcedarázs álhernyók ellen is.


Itt már jelen van a repcedarázs álhernyója

A kórokozók közül a repceperonoszpóra érdemel figyelmet. Az őszi esős idők, a tartós nedvesség – inkább az ország nyugati tájain – kedveztek a betegség fertőzésének. Még nem veszélyes a helyzet, de a nyugati határszélen az állomány közel 20 %-án megtalálhatók a tünetek. Igaz, egy-egy levél fertőzöttségének mértéke egyelőre csak a gyenge szintet érte el. A környezeti feltételek továbbra is kedvezőek a betegség számára – az éjszakai harmat tartós nedvességet biztosít -, éppen ezért a fertőzés lassú terjedésére kell számítani, főképpen az említett nyugati határszélen

A fómás levélfoltosság is inkább a nyugati határszélen jelent meg, illetve lassú terjedését lehet észlelni. Jelenleg e betegség a növényállomány kevesebb, mint 5 %-át támadta meg, általában gyenge mértékű fertőzéssel. E betegségnek is kedveznek a jelenlegi körülmények, vagyis lassú terjedése várható.

A középső és keleti országrészben egészségesek a repce állományok, a kártevők észlelési szint – gyenge fertőzést okoznak, a betegségek alig jelentek meg. Délen – a száraz körülményeknek köszönhetően – a repcebolhák károsítása jellemző, de betegségek kevésbé fenyegetnek.


Itt az ideje a posztemergens gyomirtásnak

A másik jelenség, ami az új termesztési ciklus indulására utal, a tarlók elmunkálása, a magágykészítés. Jól halad az őszi árpa vetése, általában a befejezéséhez közeledik, de itt a nagy feladat, az őszi búza vetése. Több helyen már megkezdték ezt a munkát is. A talajállapot általában jó, még délen is megfelelő a vetéshez. A vetés után viszont jól jönne egy eső, ami sokat segítene a mag csírázásában, a gyors és egyenletes kelésben.

A csonthéjas ültetvényekben egyre inkább a csend honol. Vége van a szüretelési időszaknak. A gondoskodó termelők leszedik a moníliás múmiákat, még elvégeznek egy őszi lombfertőtlenítést.  Jelenleg még kevésbé okoznak gondot, de megkezdődött a mezei pocok betelepedése a háborítatlan talajú ültetvényekbe. Erre érdemes még figyelni.

Az alma szedése is a végéhez közeledik, a kártevők és kórokozók már nem aktívak. Növényvédelmileg a minőség már nem változik, de az idő előrehaladtával beltartalmilag romolhat.

Ahol az araszoló hernyók visszatérő gondot okoznak tavasszal, ott érdemes hernyófogó öveket kihelyezni, a fák törzsein felmászó nőstényeket összegyűjteni még a tojásrakás előtt. Ez érvényes a csonthéjas ültetvényekre is.

A szüret után itt is segít a jövő évi indulásban egy záró, lombfertőtlenítő kezelés.

A szőlő szedése is a végéhez közeledik. Általában a minőséggel nincs gond, a szürkepenész sem okozott eddig nagy veszteséget. Most, hogy az időjárás egyre inkább hűvösebbé válik, az éjszakai harmat tartósan megmarad és nedvesen tartja a bogyók felszínét, az érett bogyók egyre fogékonyabbá válnak a kórokozó támadására, az előbbi állítást nem vetíthetjük előre, vagyis a betegség terjedésére kell számítani.

Amint ismeretes Tokaj-Hegyalján kicsit másképp értékelik a jelenlegi helyzetet, ott nemesrothadásról beszélnek, ami aszúsodáshoz vezet. Természetesen ehhez napos, száraz, kellemesen meleg időjárás szükséges, ami az előrejelzések szerint várható is. Éppen ezért az ottani gazdák kivárnak a szürettel, bízva egy jó, aszús évjáratban.

Más károsító már nincs hatással az idei termésre.

A parlagfűvel fertőzött területek nagysága drasztikusan visszaesett, köszönhetően a betakarítás és tarló elmunkálás előrehaladásának. A növény már nem virágzik, helyette magot érlel. Lassan csökken az érzékeny emberek szenvedése, de a mag érlelése figyelmeztet, jövőre is jelentkezik majd a gond.

Növényorvos

(Agrofórum Online)

Növényvédelmi előrejelzés: Vége a növényvédelmi szezonnak

Ez az időszak a csendesebb, nyugodtabb napokról szól. Befejeződött a betakarítás, földbe került az ősziek magja, sőt kikeltek és szépen mutatnak.

Növényvédelmi előrejelzés: A vetések szemlézése, az ültetvényekben a lemosó permetezés a feladat

A kukoricában a fuzáriumos csőpenész terjedése megállt az októberi száraz időszakban, de a vadkár jelentős lehet.

Növényvédelmi előrejelzés: Egyre több a rágcsáló, tetemes kárt okoz a repcebolha

A repcedarázs általánosan megjelent az új vetésű repcetáblákon, de csak gyenge fertőzésről beszélhetünk.

Hibridválasztásból a maximumot

Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.

2018. február 16. 14:12

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

2018. február 14. 09:17

Biztos termelői üzlet – Európa várja a jó minőségű magyar pattogatni való kukoricát

Hazánkban a 70-es évek óta van érdeklődés a pattogatni való kukorica iránt, melynek minősége ma megelőzi az amerikai, az argentín és a francia minőséget.

2018. február 14. 11:14

Emelkedett a kukorica és a búza ára

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

2018. február 13. 11:50