Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: megjelenhet a fuzáriumos csőpenész

Növényvédelmi előrejelzés: megjelenhet a fuzáriumos csőpenész

Agrofórum Online

Augusztus utolsó dekádjában továbbra is a nyári hőség jellemezte az időjárást. A fojtogató meleget csak időnként és szórványosan szakította meg egy-egy zápor, zivatar. A több hete tartó hőségben szinte minden szántóföldi és kertészeti növény a megszokottnál jóval korábban érik. A szántóföldi és a kertészeti kultúrákon országosan jelentkezik a magas UV- sugárzás miatti levél- és terméségés. Ezzel a jelenséggel sajnos nem tudnak mit kezdeni a gazdák.

A napraforgót országszerte aratják. A deszikkált és learatott növények egészségi állapota alapján megállapítható, hogy a szár- és tányérbetegségek közül nagyobb mértékben csupán a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseoli okozott fertőzést és szártörést. A fertőzött foltokon az eltört szárak miatt nagyobb lesz az aratáskori termésveszteség a betakarítási nehézségek miatt. Ha az időjárási körülmények kedvezően alakulnak a betakarítás számára, más veszteséggel kevésbé kell számolni. Az aratás után azonnal meg kell kezdeni a napraforgó szár szecskázását és a szár- és gyökérmaradványok leforgatását, hogy az aratáskor elszóródott magvak minél rövidebb időn belül csirázásnak induljanak és a lehető legtöbb az első fagyokig kikeljen. A felaprított maradványok mikrobiológiai bontását nitrogén tápanyag és cellulózbontó készítmények kijuttatásával gyorsíthatjuk fel. Ellenkező esetben az őszi kalászosoknál átmeneti nitrogén hiány miatti sárgulás és fejlődésbeli lemaradás fog jelentkezni.

A kukorica állományokon a fajtára jellemző tenyészidőtől függetlenül a kényszerérés tüneteit lehet látni. Egyes hibrideken a levélzet és a csuhélevelek elszáradása miatt a szemek nedvességtartalma 25 % körüli szintre csökkent. Emiatt az eddig túlnyomórészt kukoricán károsító gyapottok bagolylepke hernyók a továbbiakban inkább a szabadföldi zöldségkultúrákon- fűszer- és pritaminpaprika, paradicsom, másodvetésű zöldbab- találják meg életfeltételeiket. Ha csapadékosabbra fordul az időjárás, az eddig károsított csöveken a fuzáriumos csőpenész hamarosan meg fog jelenni. Erősen vadjárta vetéseken a megrágott csöveken már most is megfigyelhetők penészes kukorica termések.

Megkezdődött az őszi káposztarepce vetése. A növény számára ideális vetési időpont elérkezett. Van, aki poros talajba vet, van, aki kivár a vetéssel az első esőig. Mindenki számára izgalmas időszak következik. Aki Lumiposa- val kezelt vetőmagot vet, az várja az ígért biológiai hatékonyságot üzemi körülmények között is, aki pedig rovarölő szerrel nem csávázott vetőmagot használ, készülhet a nagy tömegben jelen levő repcebolha, káposztalégy és repcedarázs támadására. Várhatóan többszöri védekezéssel lehet csak megoldani a fertőzésmentes növekedést, addig, amíg a repce ki nem nő a kártevők „foga” alól.

Már az ország észak-keleti borvidékein is szüretelik a késői érésű fehérbor szőlőfajtákat. Némely helyen nem sikerült megállítani a júliusi esőzésben elkezdődött szürkerothadás fertőzés terjedését, és napjainkra 50 %- körüli fürtkár alakult ki. Ezeken a területeken csak a gyors szüret mentheti meg a megmaradt termést. A szürkerothadás mellett az ültetvényekben jelen van a lisztharmat és a peronoszpóra is a leveleken és a fásodó hajtásokon. Szüret után fontossá válik az ültetvények kezelése, főként a lisztharmat miatt, mert a kórokozó a vesszőkön telel át és tavasszal ez lesz az elsődleges fertőzési forrás. Késői kékszőlő fajtákon őrizzük meg a jelenlegi egészségi állapotot a várható szüret kezdetéig, mely már nem várat sokáig magára. A kórokozók mellett kisebb gondot okoz, de most rajzik a tarka szőlőmoly 3. nemzedéke a nyugati országrész szőlő ültetvényeiben. Figyeljük a kártétel alakulását, és, ha szükséges avatkozzunk be.

Gyümölcsöseinkben az előrehaladott szüreti munkák ellenére még néhány gyümölcsmoly- és sodrómoly faj jelenléte gondokat is okozhat. Bár már a késői érésű szilva és almafajták színelő szedése is megkezdődött, nagyon sok a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és az almamoly a feromon csapdákban. Különösen magas a keleti gyümölcsmoly fogás, a heti fogás időnként 125 db felett is van. Sodrómolyok közül főként az almailonca, a ligeti sodrómoly, a rózsailonca és a dudva sodrómoly okoz időnként levél-és felületi gyümölcsrágást.

A nyugati országrészben a dió buroklégy emelkedő tendenciájú repülése figyelhető meg. Az almamollyal együtt, mely a dió kártevője is komoly károkra képes, ezért szükséges mindkettő ellen a védekezés, olyan készítménnyel, mely hatékony a légy és az almamoly ellen is.

Rajzik a kaliforniai pajzstetű 2. nemzedéke is, ezért indokolt lenne a védekezés, de erre csak a már leszüretelt ültetvényekben van most lehetőség. Másutt meg kell várni a betakarítás végét, de ez az időpont már valószínűleg megkésett kezelés lesz, kisebb biológiai hatékonysággal.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét. 

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

2018. október 9. 09:33

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.