Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: Virágoznak a csonthéjasok

Növényvédelmi előrejelzés: Virágoznak a csonthéjasok

Agrofórum Online

Igen, itt a tavasz annak minden szépségével, kizöldülő fákkal, bokrokkal, a sárga és lila színben játszó crocusokkal, a teljes hosszában virágzó aranyvesszőkkel. Ehhez társulnak – és még szebbé teszik az előző képet – a korán virágzó csonthéjasok. Elsősorban a kajszi fákra gondolok, amelyek délvidéken már március 20-22. táján megmutatták virágaikat, majd az ország középső részén is szirmot bontottak 2-3 nappal később. Ez a szépség a növényvédős szakembereket nemcsak gyönyörködteti, hanem figyelmeztetést is ad – munkára fel.

Teli szép virágokkal

Egy kitartóan kemény tél után, február végétől indult meg a tavaszodás, majd ez a folyamat márciusban újabb lendületet kapott, és a kiteljesedés március 21-étől következett be, amely időszakban gyakran és több helyen lehetett 20 Co feletti (vagy közeli) hőmérsékletnek örülni. Aztán egy átmeneti lehűlés törte meg a melegedést március 25-27-én, de a meteorológiai előrejelzés ismét nyár eleji időjárással kecsegtet bennünket néhány nap múlva.

Csapadék igen kevés hullott eddig márciusban, és az előrejelzés sem ígér esős napokat. A száraz tél után jól jönne egy kis nedvesség utánpótlás, de a virágzó fákra tekintve mégsem gondoljuk ezt nagyon komolyan.

A kajszi fák jól teleltek, fagykár nem sújtotta az ültetvényeket. A metszéskor már látszott, hogy a veszők általánosan berakódtak virágrügyekkel, ígéretes képet mutatnak. Amint a bevezetőben említettem, a virágzás már általánosan megkezdődött, a tájegységtől, kitettségtől függően a virágzás kezdetén, többségükben a fővirágzásban találjuk a fákat.

Aki lemosó permetezéssel adott egy általános, megalapozó védelmet a fáinak, az most kissé nyugodtabban figyelheti fái virágzását. Akinél ez elmaradt, az már ezt a kezelést nem tudja pótolni, sokkal inkább a monília elleni kezelésre kell koncentrálnia.

Az igaz, hogy a száraz, kellemesen meleg, napsütéses időjárás nem kedvez a monília fertőzésének, de mégis van egy emlék tavalyról, ami óvatosságra int bennünket. Ha valaki még emlékszik a megelőző tenyészidőszak virágzására, akkor eszébe jut, hogy a virágzáskor száraz, napos és meleg időjárásnak örülhettünk. Nem is jött elő a monília tünete rögtön, de kicsit később, a kórokozó fertőzését gátló körülmények ellenére mégis megjelentek az elhalt virágok, hajtások.


Ezt ne várjuk meg (tavalyi fotó)

Nos, ez az emlék int arra, hogy ne feledkezzünk meg a monília elleni védekezésről. Normális esetben a virágzás kezdetén, majd a fővirágzásban ajánlott a kezelés. Csapadékos időszakban egy harmadik kezelés, a sziromhullásra, virágzás végére időzítve is szükséges lehet. Aki eddig megcsúszott ezzel, annak érdemes pótolni a kezeléseket, az időjárás adta szükség és a fenológiai állapot adta lehetőség szerint.

A kártevők még kevésbé mozgolódnak kajszi ültetvényben, így azokkal még nem kell foglalkozni.

Ez a hirtelen bekövetkező, határozott felmelegedés ismét olyan helyzetet teremthet – minden arra mutat, hogy ez be is következik -, hogy a csonthéjas fafajok virágzása összetorlódik. Az őszibarack virágzása később kezdődik általában, de most láttam feslő bimbót őszibarack fán, március 25-én. Természetesen ez még nem általános virágzás, valószínűleg ez a fajta ilyen korai nyílású.

Az őszibaracknál maradva nem feledkezhetünk meg a tafrinás levélfodrosodásról. Tavaly is erősen fertőzte fáinkat, és sokáig kitartott. Ennek a betegségnek is kedvez az esős időjárás, ilyenkor nehezen megfékezhető, gyorsan terjed. Az érzékenységben fajta különbségeket lehet tapasztalni. A kórokozó a rügy pikkelylevelei alatt telel, gyakorlatilag a kihajtó, megjelenő kis leveleken már ott van, így a tüneteket is megtalálhatjuk már az egészen kis leveleken is. A terjedéshez egy kisebb lehűlés (ami mindig előfordul) és egy páralecsapódás már elegendő. Minél teljesebb a lombozat fertőzöttsége, annál nagyobb mértékű a fa leromlása. A beteg levelek lehullanak, de a lombozat megújulása sok erőt kivesz a fából. Sajnos a kórokozónak kedvező időjárásban ez az új lombozat is megfertőződhet, így tovább romlik a fa állapota. A védekezés első lépése a rezes lemosó permetezés – ezen már túl kell lenni. A folytatásban felszívódó készítmények jelenthetnek megoldást.


Szép, szép, de jobb lenne megelőzni

Az őszibarackot is károsítja a monília, a virágzáskor is megtámadja, majd a gyümölcs érésekor, azt megtámadva teszi tönkre egész éves munkánkat. A monília elleni védekezés módszerei megegyeznek a kajszinál alkalmazottal.

Nem feledkezhetünk meg a meggyről és a cseresznyéről. A meggy a fogékonyabb, gyakorlatilag a monília tipikus fertőzése, tünete, kártétele ezen a fafajon követhető. E fafajnál is a rügyduzzadás állapotát lehet észlelni, de a felmelegedéssel a fejlődési folyamatok felgyorsulnak, és a fák gyorsan elérik a bimbózás, majd a virágzás állapotát. A meggy esetében – az előbbiekben elmondottak miatt – különösen fel kell készülni a virágzás kezdetére. Itt minden körülmények között el kell végezni az első kezelést a virágzás kezdetén. A folytatásban jön a második permetezés a fővirágzásban, és szükség esetén akár harmadik kezelésre is sor kerülhet. Ezt a legutolsó permetezést csapadékos, hűvös időjárásban, elhúzódó virágzásban javasolt elvégezni.

Főképpen cseresznye fákon, de meggyen is előfordul a levéltetű tojások telelése. Ahol az őszi vizsgálatok ezt erősítették meg, ott érdemes – még virágzás előtt – olajos készítménnyel lemosó permetezést végezni.

A védekezés alapelvei

Ez a tavaszi időszak alapjaiban határozza meg a szezon indulását, majd ezen keresztül az egész tenyészidőszak lefolyását. Érdemes ilyenkor megadni mindazt a növényeinknek, ami a biztonságos védelemhez kell – kezelés szám, dózis, hatékony készítmény.


Már majdnem kifeslett

A tafrinás levélfodrosodás kezelésére alkalmazhatunk réz hatóanyagú készítményeket, ezekből nagy a választék. Lemosó permetezésként gyakorlatilag bármelyiket bekeverhetjük. Megjelentek a finom szemcsés rézkészítmények, amelyek az őszibarack fakadása után is alkalmazhatók. Ilyen pl. a Cuproxat FW, a Funguran OH-50 WP.

A felszívódó készítmények alkalmazásakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy zöld felület szükséges ahhoz, hogy a hatóanyag felszívódhasson, tehát fakadás után alkalmazhatók.

Alkalmas hatóanyag a difenokonazol, amely egész sor termékben megtalálható. Hagyományosan a Score 250 EC tartalmazta, de napjainkban már Alfa Solo néven is megkapható (ami őszibarackban engedélyezett).

Ajánlott a klórtalonil hatóanyagú Bravo 500, Mycostar és Topp 500, vagy a dodin hatóanyagú Syllit400 SC készítmény is.

Monília ellen az egyik legjobban bevált hatóanyag a tebuconazol, amelyet egész sor termékben megtalálhatunk. Hagyományosan a Folicur Solo termék tartalmazta, de napjainkban megvehetjük Mystic 250 EC, Orius 20 EW, Riza 250 EW, Tebucon F 250 EW, Tubosan néven is. Ajánlott a fluopiram+tebuconazol hatóanyag kombinációt tartalmazó Luna Experience, a boszkalid+piraklostrobim hatóanyagot tartalmazó Signum WG.

Ne felejtsük el, hogy e betegségek ellen a védekezés egy összetett folyamat, beletartozik a beteg részek eltávolítása is.

Növényorvos

(Agrofórum Online)

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Európában a szőlőinket és csonthéjasainkat is fenyegető karantén baktérium, a Xylella fastidiosa

2019. szeptember 10. 11:49

A cikk átfogó képet nyújt az Amerikában őshonos Xylella fastidiosa baktériumról, eddigi európai térhódításáról, a főbb fertőzési esetekről. Bemutatja az okozott tüneteket a főbb gazdanövényeinken: szőlőn és csonthéjas gyümölcsűeken, valamint egyes fás szárú dísznövényeken. Felhívja a figyelmet a Xylella fastidiosa behurcolásának és terjedésének megakadályozására szolgáló hatósági intézkedések főbb elemeire és a készenléti terv szerepére a kórokozó terjedése elleni eredményes fellépésben.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.

Inváziós kártevők: a kaprabogár

2019. február 13. 04:41

Az Invázós kártevők sorozatunk e havi részében a kaprabogár számazásáról, földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, kártételéről, életmódjáról és az ellene való védekezési módokról olvashatnak.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.